Yabancı doktora çalışma olanağı |
TBMM Genel Kurulunda, yabancı doktorların Türkiye’de çalışmasına olanak sağlayan; Tıpta Uzmanlık Kurulu oluşturulmasını öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. |
|
| |
ANKARA - Kanuna göre, yabancı doktorlar Türkiye’de çalışabilecek, Tıpta Uzmanlık Kurulu oluşturulacak. Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma hastanelerindeki klinik şef ve şef yardımcılığı kadrolarına atamalar, ilgili dalda uzman profesör, doçent ve uzman doktorlar arasından bakanlıkça yapılacak. Sözleşmeli personelin ücretleri, döner sermayenin yanı sıra genel bütçeden de karşılanabilecek. Doktorlar, tıbbi hizmetlerden kaynaklanan her türlü tazminat talepleri için sigorta güvencesine kavuşacak.
|
Kanuna göre, halen yürürlükteki kanunda yer alan “Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tababet icra ve herhangi surette olursa olsun hasta tedavi edebilmek için Türkiye Darülfünunu Tıp Fakültesinden diploma sahibi olmak ve Türk bulunmak şarttır” ifadesindeki, “Türk bulunmak” ibaresi ile “izinli Türk hekimlerinin” ibaresi “mezun hekimlerin” olarak değiştirildi. Böylece yabancı doktorların Türkiye’de çalışmasına olanak sağlandı.
Kanunla, tıbbi hizmetlerden kaynaklanan her türlü tazminat taleplerinin karşılanması için “zorunlu mali sorumluluk sigortası” oluşturulacak. Bu sigorta primini serbest çalışan doktorlar kendileri ödeyecek.
Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele ödeme yapılan kamuya ait döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşları ile özel hukuk kişilerine ait sağlık kurum ve kuruluşları; çalıştırdıkları doktorlar için zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptıracak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan doktorlar için çalıştıkları kurum ve kuruluşça yaptırılan sigorta, ilgili doktorun mesleğini serbest olarak yapması halini kapsamayacak. Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan doktorların zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırılmasından, doktorun çalıştığı sağlık kurum ve kuruluşunun amiri birinci derecede sorumlu olacak.