V. BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU DEKLARASYONU

      25-26 Haziran 2007 tarihlerinde yapılan, Türk Eczacıları Birliği V. Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı sonucunda, 47 Eczacı Odası Başkanının oy birliğiyle aldığı kararlar aşağıdadır.

      Geçmiş yıllarda eczacı örgütü ile müzakere edilerek hazırlanan ve karşılıklı imzalanan sözleşmelerde yer alan bazı hükümler SGK tarafından hazırlanan 2007 yılı Sağlık Uygulama Tebliği kapsamına alınarak dayatma şeklinde uygulamaya konulmak istenmektedir.
  1. 2007 SUT’ta yer alan;
    • Yatan hasta reçetelerinin ve “günübirlik tedavi” adı altında ayaktan tedavide kullanılan ilaçların da bu uygulama ile tümüyle serbest eczanelerin kapsamı dışına çıkarılarak hastane eczanelerinden karşılanması halk sağlığını tehdit eden, sağlık hizmetinde ciddi aksamalara yol açacak düzenlemelerdir.
    • Ayrıca, raporlu hastaların doktora gitmeden reçetesiz ilaç temin edebilecek olmaları sürekli takip altında tutulması gereken hastaların tedavilerinde aksamalara yol açacaktır.
    • Reçete teşhislerindeki tıbbi literatüre girmiş teşhis kısaltmalarının kabul edilmemesinin doğuracağı tek sonuç hasta mağduriyetidir.
    • Muayene ücretlerinin eczanelerce tahsil edilmesi, yasal dayanağı olmayan bir uygulama olup eczacı ile hastayı karşı karşıya getirecek sonuçlar doğurmaktadır.
    • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nin 13 üncü maddesinde yer alan “Kurum, Tebliğin kapsam bölümünde sayılan kişilerin tedavileri için gerekli olan ilaç ve gereçlerin sağlanmasının mümkün olmadığı hallerde eczaneler ile yapılacak sözleşmeye esas teşkil etmek üzere Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti (TEB) ile Protokol imzalamaya yetkilidir. 2007 protokolü imzalanıncaya kadar Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti (TEB) ile 2006 yılında imzalanan devredilen kurumların (Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK) protokolleri geçerlidir. Ancak, Kurumca yayımlanan tebliğlerin hükümleri ile yürürlükteki protokol hükümlerinin çelişmesi halinde tebliğlerde yer alan hükümler geçerlidir.” hükmünün çıkarılması gerekmektedir.
  2. Her yıl eczacılara yeni yükler getiren sözleşme hükümleri, bu yıl daha da ağırlaştırılmış olup kabul edilemez bir hal almıştır. Eczanelerle yapılacak olan sözleşmeler Kurumun tek taraflı belirlediği koşullarda değil, TEB ile karşılıklı müzakere edilerek uzlaşma ile hazırlanmalıdır. Bu noktadan hareketle, kurum tarafından sözleşmenin süresinin dolmasına 5 iş günü kala, Birliğimize ulaştırılan taslak metin incelendiğinde, daha önce Kurum ile TEB arasında yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan sözleşme taslağından çok farklı bir noktada ve beklentilerimizden oldukça uzak olduğu gözlenmiştir.
  3. Kurumun yükümlülüğü olduğu halde, reçete kontrollerindeki gecikmeler sebep gösterilerek öne sürülen “örnekleme yöntemi” belirsizlikler içerirken, eczacılar tarafından ilk fatura ekinde kabul edilip edilmediğinin bildirilmesi zorunluluğu üyelerimiz arasında endişe yaratmaktadır. Söz konusu yöntem TEB ve konuyla ilgili bağımsız bilim adamlarının da içinde bulunduğu bir çalışma grubu tarafından revize edilmelidir. Bu çalışmanın sonuçları üyelerimize her yönüyle anlatılmalı ve protokol hükümleriyle baskı yapılmaksızın üyelerimizin tercih yapması sağlanmalıdır.
      Sağlıkta dönüşüm sürecinde önemli kayıplar yaşamalarına karşın, hastaları mağdur etmemek adına sağlık hizmetini aksatmayan eczacılar, yukarıda belirtilen olumsuzluklar karşısında hizmeti sürdüremez noktaya gelmişlerdir. Söz konusu 2007 yılı SUT ve sözleşme taslağı, 01.07.2007 tarihinden itibaren tüm iyi niyetimize ve çabalarımıza rağmen sözleşme yapılmasını imkansız kılmaktadır.

      Sonuç olarak,

      Yıllardır reform adı altında meslektaşlarımıza dayatılan uygulamalar sonlanmadığı, halk sağlığı konusunda meslek örgütümüzün görüşleri dikkate alınmadığı takdirde, Türkiye genelindeki 24000 eczanenin verdiği ilaç ve eczacılık hizmetinin durmasının ve oluşacak hasta mağduriyetinin sorumlusu biz eczacılar olmayacağız.

      Bu süreçte,
  1. Temmuz ayı başında Kuruma teslim edilecek olan SSK faturaları öncesi, örnekleme metodunun onaylanıp onaylanmamasına dair istenecek dilekçelerin verilmemesi ya da uygulamayı kabul etmeyen dilekçe metni verilmesi,
  2. SSK ile eczane sözleşmelerinin sona erdiği 01.07.2007 tarihinden itibaren elektronik ortamda sözleşme ile reçete karşılama teklifinin kabul edilmemesi,
  3. 29.06.2007 Cuma günü basın açıklaması yapılması
  4. 01.07.2007 Pazar günü tam sayfa gazete ilanı verilmesi
  5. 02.07.2007 Pazartesi günü eczanelere afiş asılması
      kararları alınmıştır.

      Tüm bu gelişmeler sonucunda herhangi bir sonuç alınamadığı takdirde, geçmişte sergilediğimiz ve tüm meslek örgütlerine örnek olan kararlı duruşumuzu tekrar sergileyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiririz.

      Ayrıca, sözleşme yenilenmemesi durumunda, 01.07.2007 tarihinden itibaren faturalı yaşama geçileceği ihtimaline karşı, eczacıların ilaç alımlarına dikkat etmesi ve her reçeteye bir fatura verileceği göz önüne alınarak fatura koçanlarının yeterli miktara getirilmesi için gerekli önlemlerin alınması yaşanacak mağduriyeti azaltacaktır.

1. Bölge İstanbul Eczacı Odası Başkanı
2. Bölge Ankara Eczacı Odası Başkanı
3. Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanı
4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı
5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı
6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı
7. Bölge Bursa Eczacı Odası Başkanı
8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası Başkanı
9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı
10. Bölge Antalya Eczacı Odası Başkanı
11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı
12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı
13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı
14. Bölge K.Maraş Eczacı Odası Başkanı
15. Bölge Isparta Eczacı Odası Başkanı
16. Bölge Denizli Eczacı Odası Başkanı
17. Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı
18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı
19. Bölge Tekirdağ Eczacı Odası Başkanı
20. Bölge Sakarya Eczacı Odası Başkanı
21. Bölge Aydın Eczacı Odası Başkanı
22. Bölge Malatya Eczacı Odası Başkanı
23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı
24. Bölge Ordu Eczacı Odası Başkanı
    25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı
26. Bölge Kastamonu Eczacı Odası Başkanı
27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı
28. Bölge Hatay Eczacı Odası Başkanı
29. Bölge Manisa Eczacı Odası Başkanı
30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı
31. Bölge Kocaeli Eczacı Odası Başkanı
32. Bölge Muğla Eczacı Odası Başkanı
33. Bölge Afyon Eczacı Odası Başkanı
34. Bölge Aksaray Eczacı Odası Başkanı
35. Bölge Kütahya Eczacı Odası Başkanı
36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı
37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı
38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı
39. Bölge Edirne Eczacı Odası Başkanı
40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Başkanı
41. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı
42. Bölge Giresun Eczacı Odası Başkanı
43. Bölge Mardin Eczacı Odası Başkanı
44. Bölge Batman Eczacı Odası Başkanı
45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı
46. Bölge Uşak Eczacı Odası Başkanı
47. Bölge Amasya Eczacı Odası Başkanı
 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat