"Ücretsiz Muayeneye Alışmayın Geri Gidebilir"
Tabipler, hükümetin sağlık ocaklarını ücretsiz hale getirmesini "seçim yatırımı" olarak eleştirdi. "Önce paralı yaptılar, şimdi geri alıyorlar." Buna göre AKP'nin tüm politikaları sağlık alanını piyasaya açmak yönünde. "Sağlık ocağı sayısı artmalı."
BİA (Hatay) - Hatay Tabipler Odası (HTO), sağlık ocaklarını önce paralı hale getirip seçim öncesi ücret almayı durdurarak "seçim taktiği" uyguladığını söyledi.
Önceki hafta başlayan uygulamanın bir genelgeye dayandığını belirten oda, uygulamanın her an geri alınabileceğini vurguladı.
"Genelge değil yasal düzenleme gerekli"
Oda başkanı Abdülmesih Hurigil bir açıklama yaparak Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) iktidarı boyunca birinci basamak sağlık hizmetlerini ortadan kaldıracak adımlar attığını hatırlattı.
"Türkiye'nin dört bir yanında 6 bin 300 sağlık ocağında 40 yılı aşkın bir süredir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın tüm vatandaşlarımıza ücretsiz sağlık hizmeti sunuldu. Hükümetin 'sağlıkta dönüşüm' politikasının ilk adımlarından biri de bu hizmetin paralı hale getirilmesiydi."
Hurigil "Sağlık ocaklarına sokulan yazar kasalarla vatandaşlardan 2 YTL alınarak başlayan bu uygulama, kısa sürede yüzde 375 zam yapılarak 9,5 YTL'ye kadar yükseltildi" dedi.
Sağlık ocakları kapatıldı, etkisiz hale getirildi
Ayrıca "aile hekimliği" uygulamasıyla pilot illerde 600'den fazla ocağın kapatıldığını belirten Hurigil, 15 Haziran'da da bir genelgeyle birinci basamağı ortadan kaldırarak vatandaşların doğrudan üniversite hastanelerine gitmesinin önünün açıldığını vurguladı.
"Aynı genelge ile 'sürekli ilaç kullanma raporu' alanların iki yıl boyunca bir hekime başvurmaksızın doğrudan eczaneden ilaç alabilmesi de gündeme getirilerek, birinci basamağın tanı ve tedavi yanında en belirleyici özelliği olan takip hizmeti de işlemez hale getirilmiş, kronik hastaların sağlıkları tasarruf uğruna tehlikeye atılmıştır."
Anayasa Mahkemesi bazı maddelerini iptal ettiği için 1 Ocak 2008'e kalan Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması da sağlık hizmetlerinin paralı olmasını öngörüyor.
TTB: Sağlık ocağı sayısı artmalı
Türk Tabipler Birliği (TTB) sağlık hizmetlerinin parasız olmasını fakat bunun kalıcı ve sürdürülebilir bir hale gelmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ve altyapı yatırımlarının yapılmasını istiyor.
Buna göre aile hekimliği uygulamasına son verilmeli, sağlık opcağı sayısı 7 bin 800'e çıkmalı, personel ve altyapı eksikleri tamamlanmalı.
Dahası, TTB sadece ilk basamağın değil tüm sağlık hizmetlerinin ücretsiz olmasını savunuyor ve "bütçeden finanse edilen kamucu bir sağlık politikası" istiyor.(EÜ)