‘Türkiye’ye deli danalı kan satıldı’

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, İngiltere’den, deli dana virüsü taşıyan kan ürünlerinin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelere satıldığını yazdı.

LONDRA - The Guardian gazetesi hükümetin, bilgi alma özgürlüğü yasası gereği, deli dana hastalığının insanda görülen biçimi VCJD virüsü bulunan kan ürünlerinin gönderildiği ülkeleri açıklamaya zorlandığını, bu ülkelerin başında da Türkiye ve Brezilya’nın bulunduğunu iddia etti.

Virüs taşıyan kan gönderilen ülkelerin sayısının 14 olduğunu, ancak yasa gereği açıklanan belgelerde Türkiye ve Brezilya’nın en yüksek risk taşıyan ülkeler arasında bulunduğunu kaydeden gazete, hastalık taşıyan kan ürünlerini kullanan kişilerin kaçının hastalığa yakalanacağını bilmek için henüz çok erken olduğunu yazdı.

The Guardian, bunda hastalığın belirtilerinin çok geç ortaya çıkmasının etkili olduğunu, Türk makamlarının söz konusu kan ürünlerini kullanan riskli hastaları izlemeye aldıklarını, Brezilya makamlarının ise bu konuda yorum bile yapmadıklarını belirtti.

Söz konusu ürünlerin adı geçen ülkelere 1990’lı yıllarda İngiliz hükümeti tarafından hemofili ve benzeri hastalıkların tedavisi için ihraç edildiğini kaydeden The Guardian, “O tarihlerde hükümet bu tür kan ürünlerinde hiç risk bulunmadığını düşünüyordu” diye yazdı.

Halen İngiltere dışında yaşayan 28 kişinin İngiltere’den ihraç edilen eti yediği için deli dana hastalığına yakalandığı biliniyor. Ancak hastalığın hastalıklı hayvanın etini tüketmek dışında kan ve kan ürünleri yoluyla geçtiği bilim dünyasınca çok yakın zamanda ortaya çıkarıldı ve bu da hastalığı bu yolla kapan yeni bir grubun ortaya çıkması endişesine yol açtı.

İngiltere’de 2003 yılında bir kişinin hastalığı kan nakli yoluyla kaptığının anlaşılmasından bu yana araştırmalar yapmaya başlayan bilim adamları, o tarihten beri iki yeni vakanın daha tespit edildiğine dikkati çekiyor. İngiltere’de halihazırda 6 bin kişinin deli daha hastalığı riski taşıdığı sanılıyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat