TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİNE

AÇIK MEKTUP

 

15-Haziran-2007 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ile gündeme gelen sorunlar, 13-Haziran-2007 tarihinde yayınlanan Genelge ile örnekleme metoduyla reçete kontrolünün hayata geçmesi ve son olarak 2007 yılı Resmi Protokol taslağını Sosyal Güvenlik Kurumu ile aylarca üzerinde görüşerek bir noktaya getirmenize rağmen; 23-Haziranda içeriği tamamen değiştirilip bir dayatma olarak önünüze konması üzerine 25-Haziran-2007 Pazartesi günü bizleri Olağanüstü Başkanlar Kuruluna davet ettiniz.

      Bu toplantıda bizler bu güne kadar görülmemiş bir birliktelik ve kararlılık sergileyerek Sağlık Uygulama Tebliğinde getirilen uygulamaları, genelgedeki şekliyle örnekleme metodu ile reçete kontrolünü, bir dayatma olarak önümüze konan Protokol Taslağını reddettik. Hep birlikte çalışarak kısa sürede kurumla yapılacak görüşmede temel olacak kendi Protokol Taslağımızı hazırladık ve sizlere sunduk. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliğinde kabul etmediğimiz hususları ve örnekleme yöntemi ile reçete kontrolüne yönelik itirazlarımızı birlikte belirledik. Başkanlar Kurulu olarak taleplerimizi oybirliği ile karar altına aldık. Başkanlar Kurulu sonunda bu taleplerimizin çözümü için hep birlikte, bir eylem takvimi oluşturarak, yayınladığımız deklarasyonla bunu kamuoyuna duyurduk. Eczacı odalarının örgütlü gücünü arkanıza almanızı ve görüşme masasına bu güçle oturmanızı sağladık. 47 eczacı oda başkanı olarak kararlılıkla yanınızda olduğumuzu sizlere ve kamuoyuna açıkladık.

      Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ile görüşmeleriniz sürerken sizlere her türlü desteği verdik. Yaptığımız ortak Basın Açıklaması ile halkımızı bilgilendirdik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat Başesgioğlu ile yaptığınız görüşmeye katılarak görüşlerimizi aktardık. Sayın Bakandan sorunların çözümü için çaba göstereceği sözünü aldık. Örnekleme metodu ile reçete kontrolü için en uygun yöntemin belirlenmesi konusunda bir komisyon kurulup bilimsel düzeyde çalışma yapılması sözünü sizlere bizzat Sayın Bakan verdi.

      Bu görüşmeler sürerken bizler eylemlilik sürecinin sürmesini Gazete ilanının verilmesini, afiş çalışmasının tamamlanarak eczacı odalarına gönderilmesini ısrarla vurgulamamıza rağmen, aldığımız kararları uygulamadınız.

      Protokol görüşmelerinin tamamlanmasının ardından imza atılmadan önce Başkanlar Kurulunun ivedilikle toplanması çağrılarımıza, sizlerin de yönetici olarak içerisinde yer aldığınız TEB Merkez Heyetinin bir önceki Başkanın Protokolu imzalamadan önce bizlerin önüne getirme sözüne rağmen kulak tıkadınız. Anlaşmaya vardığınız Protokolü eczacı oda başkanlarından kaçırdınız.

      Ve sonunda 1-Temmuz Pazar akşamı bizlerin şahsında 24 bin eczacının iradesini hiçe sayarak 6643 sayılı yasadan aldığınız yetkiyi kullanarak (başarılı bulduğunuz) bu protokolü imzaladınız.

      Sizlere soruyoruz, başarı olarak adlandırdığınız nedir?

      Yatan hastalara verdiğimiz hizmetin 120 GÜN SONRA SONA ERECEK olması mıdır başarı?

      Günü Birlik Tedavi olarak sınıflandırılarak yatan hasta kapsamına alınan ilaçların tedavi hizmetini veren kurum tarafından karşılanacağı ancak bu gruba giren ilaçlardan Sosyal Güvenlik Kurumunun belirleyeceği kadarının eczaneler tarafından karşılanmaya devam edileceği; ancak GÜNÜ BİRLİK TEDAVİNİN Sağlık Uygulama Tebliğinde yer almaya devam etmesi midir başarı?

      MUAYENE ÜCRETLERİNİN eczanelerden tahsilinin süreceği midir başarı?

      İlaç Sanayinin kuruma uyguladığı İSKONTOLARIN eczacılara getirdiği ortalama yüzde ikilik kayıp konusunda sanayi ile görüşülüp bir çözüm bulunmaya çalışılacağı mıdır başarı?

      İlaç fiyat düşüşleri karşısında stoklarımızda BEDELSİZ KAMULAŞTIRMANIN devam edecek olması mıdır başarı?

      ÖRNEKLEME YÖNTEMİ ile reçete kontrolünün tercih edilebilecek bir uygulama olmaktan çıkarılıp, bir dayatma olarak Resmi Protokole konması mıdır başarı?

      5502 sayılı yasaya ve yayınlanan genelgeye rağmen örnekleme yönetimini kabul etmeyen ECZACILARI ORTADA BIRAKMAK mıdır başarı?

      Örnekleme Yöntemi ile reçete kontrolü sonucunda tespit edilen hata oranının %5 gibi TÜRKİYE ORTALAMASININ İKİ BUÇUK KATININ üzerinde olması halinde o reçetelerin yer aldığı faturanın tümünün incelenebileceği midir başarı?

      İncelenecek faturalara %50 AVANS ödenecek olması mıdır başarı?

      15 sayfalık metnin YARISININ CEZALARDAN oluştuğu bir protokole imza koymak mıdır başarı?

      TEMEL İTİRAZ NOKTALARIMIZ YERLİ YERİNDE DURURKEN BAŞARDIK DEDİKLERİNİZİ ECZACI KAMUOYUNA ANLATMA CESARETİNİ GÖSTEREBİLECEK MİSİNİZ?

      İSTANBUL ECZACI ODASI OLARAK SÜRECİN BAŞINDAN BU YANA DİĞER ECZACI ODALARI İLE BİRLİKTE KARARLI TUTUM ve DAVRANIŞIN SAHİBİ OLDUK.

      SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ ADINA BİRLİK ve BERABERLİĞE DENK DÜŞEN BİR POLİTİKA SERGİLEMEYE ÖZEN GÖSTERDİK.

      ALTINA İMZA ATTIĞINIZ BU PROTOKOLÜ İSTANBUL ECZACI ODASI OLARAK ONAYLAMIYORUZ.

      SİZ TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ YÖNETİCİLERİNİ, 47 ECZACI ODA BAŞKANININ ve 24 BİN ECZACININ İRADESİNİ YOK SAYARAK İMZA ATTIĞINIZ BU PROTOKOLÜN TARİHİ SORUMLULUĞU İLE BAŞ BAŞA BIRAKIYORUZ.

İSTANBUL ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat