Mesleklerde, sivil toplum örgütleri bulunmak zorundadır. Bu sivil toplum örgütleri:
1.Dernekler; eczacı derneklerimiz mevcuttur.
2.Federasyonlar; derneklerin veya aynı sektörde çalışan sendikaların bir araya gelmesiyle oluşur. Eczacıların federasyonları yoktur.
3.Sendikalar; İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için meydana getirdikleri tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.
Türkiye'de Eczacı sendikası bulunmamaktaydı.
Sendikalar, üyelerine ve mesleğe gerekli olan özgürlüğü sağlayan sivil toplum örgütleridir.
Sendikalara girmek mecburi değildir. Mesleğin ve kendisinin hak ve menfaatlerinin korunması ve savunulmasını isteyenler, kendi istek ve arzularıyla sendikalara üye olurlar.
Sendikalara girildiğinde, memnuniyet veya umulan bulunmadığı takdirde, istemeyen üyelerin ayrılması mümkündür. Yani Sendika, SADECE ÜYELERİN VE MESLEĞİN HAK, MEMNUNİYETİNİ SAĞLAMAK ve yasal zeminlerde aramak ZORUNDA OLAN BİR sivil toplum örgütüdür.
Sendikaları eczacılık mesleği için inceleyelim;
Eczacıların, sivil toplum örgütleri olarak sadece dernekleri bulunmaktadır.
Bildiğiniz gibi Odalarımıza üye olmak ve aidat yatırmak mecburidir. Böyle kuruluşlar gerçek bir sivil toplum örgütü olarak değerlendirilemezler.
Meslek örgütleri, (yani eczacı odaları ve TEB ) elbette mesleğe elzem olan kuruluşlardır.
Ama son yıllarda yaşanan meslek çıkmazlarında bunalmaktadırlar.
AB de mecburi üyelikle kurulan bu tür yapılanmalara sivil toplum örgütü gözüyle bakılmamaktadır.
O yüzden, AB ye girildiğinde sivil toplum örgütleri olarak mesleği temsil edebilecek sadece eczacı derneklerimiz mevcuttur.
Eczane sahibi eczacılar olarak ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI kurabiliyoruz. Aynı İlaç Endüstrisi işverenleri Sendikası (İEİS) gibi.
Eczacı İşverenleri Sendikası, mesleğin tam anlamıyla bir sivil toplum örgütü olacaktır.
Bu sendika, meslek örgütlerimize destek olacak ve istenirse sinerji yaratacaktır.
Eczacıların, hem kendi örgütlerine, hem eczacı işverenler sendikasına üye olmalarında hiçbir yasal engel bulunmamaktadır.
Meslekle ilgili her sorun için sendika tüzel kişiliği ile eczacılar, gerekli resmi kurumlar tarafından muhatap alınacaklardır.
Yani bu sendika, eczacıları her türlü yasal zeminde temsil edebilen ve haklarını arayabilen bir TÜZEL KİŞİLİĞE sahip olacaktır.
Sendika, meslek örgütlerimiz için de bir şanstır. Onların dile getiremedikleri her şeyi her platformda ortaya koyabilecek özgürlüğe sahiptir.
Sendikalar demokrasilerin özgürlüklerinden sonuna kadar yararlanabilen bir yapıya sahiptirler.
Sendikalarda üye özgürlüğü sonsuzdur, isteyen bütün eczacılar üye olabilirler ve memnun kalmazlarsa ayrılabilirler.
Eczacı işverenleri sendikası, üyelerinin bütün hak, menfaatlerini yasal zeminlerde aramak zorundadır ve mesleğin sorunlarını her zemine taşıyabilecek güçtedir
Sendika çalışmaları ile eczacılık mesleğine yepyeni bir BOYUT VE YEPYENİ BİR SAYGIN DURUŞ KAZANDIRACAKTIR.
Şu anda mesleğin ve meslektaşın kendini ifade etme, haklarını arama için böyle bir yapılanmaya gereksinimi bulunmaktadır.
İşte bu yüzden ülkemizin çeşitli yerlerinden katılan eczacılar mesleğimiz için çok gerekli olan TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI (TEİS) adlı ilk eczacılık sendikasını kurmuşlardır.
Mesleğe ve eczacılık camiasına hayırlı olmasını ve mesleğin çok ihtiyacı olan meslek itibarının yeniden ülke çapında kazanılmasını sağlamak için bütün eczane sahibi eczacıları sendikamıza üye olmaya davet ediyoruz..
TEİS, sadece meslek politikası yapılacak ilk eczacı sendikasıdır. Ve ülkemizde meslek için çok güzel bir İLK tir.
TEİS, sadece meslek hak ve menfaatlerinin korunduğu ve arandığı bir sivil toplum örgütüdür.
TEİS, eczacılara meslek için her türlü demokratik hak ve özgürlüğü verebilecek bir Tüzel kişiliktir.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, eczacının sesini özgürce duyurabileceği, meslek etiğini daima ön planda tutan ve sadece üyesinin hakkını ve geleceğini düşünen bir demokratik platform olacaktır.
TEİS de mesleki kaygıların, mesleki sorunların önüne geçebilecek hiçbir siyasi faaliyet olmayacaktır.
TEİS, bütün eczacılarındır, kazanılacak olan her hak, üyesi olsun veya olmasın bütün eczacıları kapsayacaktır.
TEİS, mesleğin ve eczacıların güvencesi ve sigortası olacaktır.
TEİS, sadece eczacılarındır, amacı bütün eczacıları TEİS çatısı altında birleştirmek ve güçlü,saygın bir eczacılık camiası yaratmaktır.
TEİS, için biz meslektaşlarınız, sizlere elimizi uzatıyoruz lütfen hepinizi meslek ve meslektaş için el ele tutuşmaya ve birlikteliğe çağırıyoruz.
Ecz.Nurten Saydan