19 Ekim 2007 BASIN AÇIKLAMASI
TEB Başkanı Ecz. Erdoğan ÇOLAK, RTÜK’ün ilacın reklamına izin verilmesi yönündeki açıklamaları üzerine bir basın açıklaması yapmıştır. Açıklama şöyledir;
17-18.10.2007 tarihlerinde bazı basın-yayın kuruluşlarında, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) reçetesiz ilaçların reklamına izin verilmesini kapsayan bir çalışma içerisinde oldukları yönünde haberler çıkmıştır. RTÜK Başkanı Zahid Akman, yayıncılardan gelen talepler doğrultusunda ilaçta reklama sıcak baktıklarını belirtmiştir. Sebebi her ne olursa olsun, ilaçta reklam uygulaması Türk Eczacıları Birliği, Eczacı Odaları, eczacı örgütleri ve eczacılar olarak kesinlikle kabul edebileceğimiz bir durum değildir.
Halen yürürlükte olan 984 sayılı “Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun” ile 1262 sayılı “İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu” söz konusu hizmetleri düzenleyen yasalardır. İlacın eczaneler dışında satılması ve reklamının yapılması ancak bu yasaların yürürlükten kaldırılması ya da yeniden düzenlenmesiyle mümkün olabilir. Kaldı ki, bu yönde yapılan girişimler de Danıştay’dan geri dönmüştür. Her iki yasanın kaldırılması demek, ilaçla ilgili her türlü tasarrufun da kaldırılması anlamına gelmektedir. Bu asla kabul edemeyeceğimiz bir durumdur.
İlacın reklamının yapılması tartışmalarının güncel hale getirilmek istendiği, kamuoyu baskısı yaratılıp ilaç gibi çok stratejik bir ürün üzerinden bu yolla gelir elde edilerek pazarda rant sağlanmak istendiği çok açıktır. İlaç bir reklam malzemesi değildir; bir sağlık ürünüdür. Sağlık ürünü olarak ilaç, bir sağlık danışmanının bilgisi dahilinde ve denetiminde, bir sağlık kurumundan alınmalıdır. İlaçla ilgili her türlü bilginin ilacın uzmanı olan kişilerden sağlanması, hasta-eczacı ilişkisinin korunması ile mümkündür. İlacın, konu hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan halk tarafından, reklama dayalı olarak tüketilmesi ise ancak, sağlık değil sağlıksızlık yaratacak bir uygulama olur. Halk sağlığını korumak, iyileştirmek ve geliştirmek adına eğitim almış ve yemin etmiş bir meslek grubu olan eczacıların temsilcisi Türk Eczacıları Birliği olarak; sağlık değil sağlıksızlık yaratacak bir uygulamanın, bu pazarı rekabet unsuru haline getirmek isteyen ve medyanın reklam gelirlerini artırmaya yönelik bu türlü anlayışın her zaman karşısında olduğumuz bilinmelidir.
İlacın rekabete açılması, yasal düzenlemelere uygun biçimde ilaca erişimin önündeki her türlü engellerin kaldırılması, yurttaşların en hızlı ve sağlıklı hizmeti alması bizim hep savunageldiğimiz bir olgudur. Bundan sonra da savunacağız. İlaç gibi çok önemli bir ürünün kamuoyu baskısı yaratılarak bir rant ürünü haline getirilme girişimlerine hiçbir zaman izin vermeyeceğimizin de altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Basına ve kamuoyuna duyurulur. “
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ BASIN BÜROSU
www.eczacininsesi.com |