ECZACININ SESİ/ ÖZEL HABER
Statik IP uygulamasına ilişkin, e- gazetemize meslektaşlarımızdan çok sayıda ileti geliyor.
SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasındaki görüşmeler devam ediyor.
Uygulamaya ilişkin SGK ve TEB’ in çok yakın bir zamanda yeni bir açıklama yapması bekleniyor.
SGK Ne Demişti?
SGK, 5 Ekim 2016 tarihinde bir duyuru yayımlayarak, eczaneler ve diğer sağlık sunucularının statik IP almasını istedi.
Yayımlanan duyuruda "Veri gönderimi esnasında bildirilen statik IP ve MEDULA tesis kodu eşleştirmesi yapılıp, Kurumumuza bildirilmeyen IP ‘lerden işleme izin verilmeyecektir." deniliyordu.
Aynı duyuruda "15/10/2016 tarihinden sonra MEDULA Tesis kodu ve statik IP eşleştirme kontrollerine başlanılması planlanmaktadır." denilmişti.
TEB’ in Açıklaması
Yapılan bu açıklamanın ardından 7 Ekim 2016 tarihinde Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney yaptığı resmi açıklamada : "Uygulamaya geçişle ilgili tereddütlerimizin giderilmesi ve uygulamanın gerekçelerine açıklık getirilmesi amacıyla, Birliğimiz tarafından Kurum yetkilileri ile görüşmeler sürdürülmektedir." bilgisini verdi.
Üney açıklamasında "Statik IP’ye geçiş ve Kuruma bildirim işlemleri ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapmadan önce meslektaşlarımızın Birliğimiz tarafından yapılacak duyuruları takip etmesi önem taşımaktadır." diyerek "beklenilmesini" istedi.
SGK’ nın yapmış olduğu 5 Ekim 2016 tarihli Açıklama:
Sabit IP’ye Geçiş İşlemleriyle İlgili Tüm Sağlık Hizmet Sunucularının Dikkatine;
Kurumumuz tarafından işletilen ve yürütülen MEDULA uygulamalarında yaklaşık 40.000 dış paydaşa (hastane, eczane, optisyen) online hizmet verilmekte ve günlük işlem hacmi yaklaşık 80 milyon transaction’a ulaşmaktadır.
Kurumumuz; bilgi güvenliği kapsamında yapmış olduğu çalışmalarına, kimlik ve erişim güvenliği altında değerlendirilen bir katman daha eklemeyi hedeflemiştir.
Bu güvenlik katmanı; Kurumumuza veri gönderen sağlık hizmet sunucularının kullanıcı adı ve şifresi yanında IP kontrolünün de sağlanmasıdır.
Bu aşamada; her sağlık hizmet sunucusu (hastane, eczane, optik) internet çıkış IP ’sini statik (sabit) IP ’ye dönüştürerek aşağıda yer alan ilgili uygulamadan girişini yapmakla ve her statik IP değişikliğini Kurumumuza bildirmekle yükümlü olacaktır.
Veri gönderimi esnasında bildirilen statik IP ve MEDULA tesis kodu eşleştirmesi yapılıp, Kurumumuza bildirilmeyen IP ‘lerden işleme izin verilmeyecektir.
Her sağlık hizmet sunucusuna ilk etapta en fazla 3 statik IP bildirme hakkı tanınacak ve değişliklerin bağlı oldukları Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize yazılı başvuruları sonrası işleme alınması sağlanacaktır.
Statik IP kayıtları için aşağıdaki açıklamalarımız takip edilecek olup;
15/10/2016 tarihinden sonra MEDULA Tesis kodu ve statik IP eşleştirme kontrollerine başlanılması planlanmaktadır.
Sağlık Hizmet Sunucularının MEDULA Uygulamalarının kullanımı esnasında herhangi bir mağduriyet yaşamaması için gerekli hassasiyeti göstermesi önemle rica olunur.
TEB’ in yapmış olduğu 7 Ekim 2016 tarihli Açıklama:
Statik IP Hakkında Önemli Duyuru
40.A.005400
07.10.2016
BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
Bilindiği üzere, 04.10.2016 tarihinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından "Sabit IP’ye Geçiş İşlemleriyle İlgili Tüm Sağlık Hizmet Sunucularının Dikkatine" başlıklı bir duyuru yayımlanmış ve bilgi güvenliği kapsamında Kuruma veri gönderen her sağlık hizmet sunucusunun (hastane, eczane, optik) kullanıcı adı ve şifresi yanında IP kontrolünün de yapılacağı; bu sebeple hizmet sunucularının internet çıkış IP’lerini statik (sabit) IP ’ye dönüştürerek duyuruda yer alan ilgili uygulamadan giriş işlemlerini yapmak ve her statik IP değişikliğini Kuruma bildirmekle yükümlü olacağı ve uygulamaya 15.10.2016 tarihi itibariyle geçilmesinin planlandığı duyurulmuştur.
Uygulamaya geçişle ilgili tereddütlerimizin giderilmesi ve uygulamanın gerekçelerine açıklık getirilmesi amacıyla, Birliğimiz tarafından Kurum yetkilileri ile görüşmeler sürdürülmektedir.
Kurumun Medulada bilgi güvenliğini sağlaması, Kurum tarafından Medula sisteminde yapılacak düzenlemeler ile mümkünken, bunun, Kurum ile Birliğimiz arasında görüşmeler sonuçlandırılmadan yayımlanan bir duyuru ile eczacılara dayatılmasının uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Kaldı ki, statik IP’ye geçiş sürecinde, eczane bilgisayarlarında güvenlik
duvarı (firewall) oluşturulması gerekliliği, halihazırda GSM operatörlerinin tümünün statik IP
veremiyor olması ve bu kapsamda eczanelerde yapılması gereken düzenlemelerin eczacılara
belirli bir ek maliyet oluşturduğu gözönünde bulundurulmak zorundadır.
Bu itibarla, Birliğimizin konu hakkındaki görüşü, bilgi güvenliği amacıyla kurgulanan statik IP’ye geçiş uygulamasının; Birliğimiz ile Kurum arasında yapılacak görüşmelerde değerlendirilmesi ve eczacının kendi veri güvenliğini de gözönünde tutarak dahil olmak isteyeceği bir şekilde ve zamanda gerçekleştirilmesi gerektiği yönündedir.
Açıklanan nedenlerle, statik IP’ye geçiş ve Kuruma bildirim işlemleri ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapmadan önce meslektaşlarımızın Birliğimiz tarafından yapılacak duyuruları takip etmesi önem taşımaktadır.
Bilgilerinizi ve üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.
Ecz.Arman ÜNEY
Genel Sekreter