SSK reçeteleri eczacıyı hasta etti
21 farklı eczacı odasının katıldığı mitingde 'Eczacılık mesleği satılamaz', 'Sağlık haktır satılamaz' yazılı pankartlar taşındı. FOTOĞRAF: SİBEL ÜNLÜ |
SİBEL ÜNLÜ
İSTANBUL - İstanbul'da dün ilk kez bir eczacı mitingi düzenlendi. Mitinge Bursa, Edirne, Balıkesir, Eskişehir ve İzmir'in de aralarında bulunduğu farklı ilden 21 eczacı odası katıldı. Haydarpaşa'daki Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünden başlayan ve Kadıköy iskele meydanında son bulun yürüyüşe katılanlar arasındaki Eskişehirli eczacı Melek D., "En kötüsü de hasta ile karşı karşıya kalmak. Örneğin bir önceki talimatta SSK'lı hasta için parası ödenecek denilen ilaç kısa bir süre sonra kapsam dışı kalıyor. Bir bakıyorsunuz tekrar ödenecek bilgisi geliyor. SSK ödemiyor diye geri çevirdiğiniz hasta daha sonra bir başka yerden ilacıtemin ettiğinde aradaki güven ilişkisi zarar görüyor. Tersi durumda ödenecek denilen ilaç kapsam dışı kaldığında fark eczacının cebinden çıkıyor" diyor. Melek hanım belirsizlik nedeniyle hastaların eczane eczane dolaştığını ve sık sık, "Sen bu ilacı vermiyorsun ama filanca eczacı veriyor" cümlesiyle başlayan tartışmaların yaşandığını söylüyor.
Bursa'dan katılan eczacı İbrahim E. ise "Sekizinci aydan ödenmemiş faturalarım var. Devlet faturasını ödemeden biz ilacın KDV'sini ve vergisini veriyoruz. Kurallar sürekli değişiyor. Hekimler bütçe uygulama talimatını bilmiyor. Her hekim her ilacı yazamaz ama uygulamada durum tersi biçimde işliyor. Provizyon sisteminde de sorun var" sözleriyle sıkıntısını ifade ediyor.
Bir diğer eczacı Fikret A., ise 6197 sayılı eczacılık yasa tasarısının halen Meclis'te beklediğine dikkat çekerek, şunları dile getiriyor:
"Tasarıda eczacıların haklarını koruyacak maddeler var. Herkes eczane açabilsin, market eczaneler kurulsun istiyorlar."
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, son bir yılda İstanbul'da 300'e yakın eczanenin kapatıldığını, çoğu eczacının meslek değiştirdiğini, tüm eczacıların kamu kurumlarından alacaklarının 350-400 milyon YTL'yi bulduğunu belirtmişti. Kaplan, "AB ülkelerinde eczaneler devletten paralarını bir hafta içinde alırken, Türkiye'de bu altı ayı buluyor. Türkiye'deki 23 bin eczaneden ancak 2-3 bininin durumu iyi" diyor.
Akdağ: Ödeme yapılacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise eylemle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Eczacılarla görüştüm. Türkiye'de kamuya satılan ilacın yıllık bedeli 10 milyar YTL. Bu nedenle 400 milyon YTL aslında küçük bir rakam. Maliye Bakanlığı 250 milyon YTL'lik yeşil kartlıları kapsayan alacağı aktardı. Eczacılar hafta başından itibaren bu alacaklarını tahsil edebilir."
İthal eczacıya ne dersiniz?
Kadıköy'de toplanan eczacılar, 'Eczacılık mesleği satılamaz', 'Sağlık haktır satılamaz', 'Kaldırım taşına para var ilaca para yok' yazılı pankartlar taşıdılar.
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, son üç yıldır eczacıların ilaçtan aldığı payın giderek düştüğünü ifade etti. Kaplan, "Çoğu eczacı işini krediyle götürüyor. Pahalı ilaçlarda kâr payı brüt yüzde 10. Bunun yüzde 4.5'i iskontoya gittiğinde kalan yüzde 5.5 ile bir işletmeyi çevirmek mümkün değil. Piyasada pahalı ilaç oranı yüzde12'ye, yabancı ilaç firmalarının payı ise yüzde 70'e çıktı" dedi.
Kaplan, Sağlık Bakanlığı'nın yurtdışından eczacı getirmek için anket yaptığını da belirterek, "Türkiye'de eczacılık yapabilmek için TC vatandaşı olmak gerek. Bunun alternatifi düşünülüyor" diye konuştu.