SSK’DA NOTER ONAYLI SOYGUN.

SSK’ya bağlı hastaların özel hastanelerin yanı sıra devlet hastanelerinde de tedavi görmelerine olanak tanıyan yasal düzenlemeden sonra, bazı devlet hastanelerine mensup doktorlar bu fırsatı “kazanç kapısı” haline getirdi.

07/NİSAN/2006 FORUM DİPLOMATİK

Yasemin ERDOĞAN- İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki bazı cerrahların özellikle ameliyatlık hastaların tıbbi araç ve gereçlerinin temininde “anlaşmalı” medikal şirketlere yönlendirme yaptığı ortaya çıktı. Üstelik daha önce defalarca medyaya yansıyan etik dışı medikalci-doktor ilişkileri artık apayrı bir boyut kazanmış durumda. Eskiden hastaları komisyon aldıkları belli medikalcilere yönlendirmekle yetinen bir kısım hastane çalışanı, artık bunu “noterden alınmış vekaletname” ile yapmaktan çekinmiyor.

Peki “noter onaylı” bu soygun nasıl yapılıyor? SSK’lı yakınını tedavi için hastaneye götüren hasta yakını, ameliyat tarihinin netleşmesinin ardından garip çarkn içine sokuluyor. Doktorlar, hastane yakınındaki iki medikalden birine (ki bu doktorların anlaşmalarına bağlı), hasta yakınını yönlendiriyor. Gerekli malzemelerin buradan alınması konusunda hasta yakını ikna ediliyor. Doktorun istediği malzeme listesi hasta yakınından çok önce medikale ulaştırılmış oluyor. Hem de bizzat doktorun imzası ve hemşireler aracılığı ile. Malzeme listesi hasta yakınına gösterilmeden işleme konuluyor. İşte bu nokta da işin içine medikalci giriyor ve hastadan “ameliyatımda kullanılacak tıbbi malzemelerin bedellerini Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan tahsil etme v.s işlemlerinin tümü için X Medikal Firması’nı tayin ettim” şeklinde bir vekaletname hazırlatması isteniyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat