Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından düzenlenen "Ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu ve Ertelenmeyen Sektör Sorunları" adlı toplantıda konuşan Başesgioğlu, Anayasa Mahkeme-si'nin kararıyla Sosyal Güvenlik Reformu'nun ertelenmesinin kendilerine yeni bir değerlendirme yapma fırsatı verdiğini belirtti. Bu yıl devletin 50 milyar YTL emekli aylığı ödeyeceğini, sosyal güvenlik kuruluşlarının toplam harcamasının ise yaklaşık 83 milyar YTL olacağını ifade eden Başesgioğlu, "Bu 83 milyar YTL'den yapılacak yüzde 5'lik, yüzde 10'luk tasarrufun bu ülkeye neler kazandıracağını görmemiz lazım" diye konuştu. Sosyal güvenlik reformu hedefinden hükümet olarak vazgeçmediklerini belirten Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun kayıt dışı istihdamla mücadelenin de içinde yer aldığı birçok konuda fayda sağlayacağını savundu.
ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
"Asgari İşçilik" uygulamasına ilişkin eleştirilere de cevap veren Başesgioğlu, Asgari İşçilik Tespit Komisyonu'nda sektörlerin daha fazla temsil edilmesi için çalışıldığını belirterek, yurt dışında çalıştırılan işçilerle ilgili de bir düzenleme hazırlığı içinde olunduğunu ifade etti. Yaptıkları bazı çalışmalar sonucunda bugüne kadar 11 milyar YTL'lik bir kaynağın işverenlerde bırakıldığını kaydeden Başesgioğlu, işverenlerin sosyal yükümlülükleri, işsizlik sigortasının daha efektif kullanılması, kıdem tazminatı gibi konuların da değerlendirildiği "istihdam paketi" üzerindeki çalışmaların da sürdürüldüğünü belirtti.
İNTES Başkanı Koçoğlu ise Asgari İşçilik uygulamasını eleştirerek, uygulamayla, "devletin, iş adamından zorla para aldığını" ileri sürdü. Koçoğlu, Asgari İşçilik Tespit Komis-yonu'nun özel sektör ağırlıklı olarak yapılandırılmasını istediklerini bildirdi.
SSK VE BAĞ-KURLULAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, üniversite hastanelerinin SKK ve Bağ-Kurlulara da şevksiz olarak açılması konusunda ise henüz kesinleşmiş bir karar olmadığını bildirdi.
Anayasa Mahkemesi'nin, SSK emeklilik yaşının yükseltilmesi ile ilgili geçiş sürecinde, erkekler için 43 yaşını doldurma koşulunun 44 yaşa çekilmesini öngören yasa hükmünün iptali istemini reddeden kararı ise, Resmi Ga-zete'de yayımlandı. Ret kararının gerekçesinde, "Yeni düzenlemeye geçişte konuya ilişkin önceki kurallar da gözetildiğinde, 44 yaşını doldurma koşulu getiren itiraz konusu düzenlemenin makul, adil ve ölçülü olmadığı ileri sürülemez" denildi. AA
» SES: SSK devirleri sağlığı vurdu
SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), SSK hastanelerinin devrinin, sağlık ortamının sorunlarını daha da derinleştirdiğini bildirdi. SES tarafından, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin ikinci yılı dolayısıyla yayımlanan "SSK Rapo-ru"nda, hastanelerin devriyle sağlıkta "değişim" adına uzun erimli "yıkımın" önemli bir aşamasının kaydedildiği vurgulandı. "Aradan geçen iki yıllık sürede sağlık ortamının sorunlarının daha da derinleştiği" belirtilen raporda, devrin ardından 37 dispanserin kapatılmasıyla Türkiye'nin sağlık kurumlarının sayısının azaldığı söylendi. Bunun sonucunda hastane kuyruklarının ve personel sıkıntısının ülke geneline yayıldığı ileri sürülen raporda, şunlar kaydedildi: "Özelden hizmet alımı geçici bir memnuniyet yaratırken, cepten ödemeler arttı, tüm özel sağlık kuruluşlarında fark ücretleri alınmaya başlandı. Bu arada hizmet alımının faturası karşılanamaz boyutlara tırmandı. Daha önce hastanelerde ücretsiz karşılanan ilaç, tıbbi malzeme, protez, ortez gibi iyileştirme araç gereçleri artık hastalarca dışarıdan ücretli alınmaktadır." Eczanelerin alacaklarını zamanında alamadığı için ilaç vermekte zorlandıklarının anlatıldığı raporda, "daha önce ücretsiz yararlanılan ambulans ücretlerinin de artık ücretli karşılandığı" kaydedildi. Raporda, devrin ardından sağlık çalışanlarının çeşitli hak kayıplarına uğradıkları bildirilerek, lojmanda oturanların tahliye ettirildiği, çeşitli kadro sorunlarının devam ettiği, nöbet ek ödemelerinin de verilmediği belirtildi. Birgiin