Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız hastane ve eczanelerde yaşanan sorunu hurriyet.com.tr'ye anlattı

Zararsız, “Eczacılarla toplantı yapıyoruz, onlar da ilacın üretiminden tüketimine kadar olan süreci kapsayan ‘karekod’ sistimini desteklediklerini belirtiyorlar. Ancak, buna geçilmesi için adım atmıyorlar. Bizden, ellerindeki ilaçlar için Maliye’den stok affı çıkartılması için devrede olmamızı istiyorlar. Anlaşmazlığın temelinde stok ilaçlar yatıyor”dedi.

Tuvalete bile nöbetleşe gidiliyor

Bilgisayar sisteminin gücünü iki katına çıkardıklarını ve yeni sistemi oturturken bazı aksaklıkların yaşandığını belirten Başkan zararsız, “Bir saniyelik kesinti olmaması için personelimiz tuvalete nöbetleşe gidiyor, yemeğini sistemin başında yiyor, gece odada kalıyor. Bu konudaki sıkıntı bir kaç gün içinde tamamen giderilecek.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, eczane sahiplerinin ilaçların denetim altında tutulmasını önlemek, “stok affı” çıkartılmasını sağlamak için direndiklerini öne sürdü. Zararsız, eczanelerden ilaç alamama sorununun bu direnişten, hastanelerdeki bilgisayar kesintisinin de sistem değişikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Zararsız, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, bilgisayar sisteminin güçlendirilmesi sırasında yaşanan kesintilerin sonlandırılması için personelin tuvalete, yemeğe gidişini bile nöbete bağladıklarını kesintilerin bir kaç gün içinde tamamen giderileceğini belirtti.

Zararsız, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, bilgisayar sisteminin güçlendirilmesi sırasında yaşanan kesintilerin sonlandırılması için personelin tuvalete, yemeğe gidişini bile nöbete bağladıklarını kesintilerin bir kaç gün içinde tamamen giderileceğini belirtti.

Eczacıların direnişi

SGK Başkanı Emin zararsız, ilaç takip sistemini kurmanın en acil konuları olduğunu belirtti. Herkesin kimlik numarası gibi ilaçların da üretiminden, dağıtımına, satışından, kullanımına kadar her aşamasının izlenebileceği bir numarası olacağını belirtti.

İlaç kontrol sistemine geçilmesi için üreticilerin, ithalatçıların milyon dolarlık yatırımlar yaptığını, ancak eczacıların, 100-150 lira değerinde olan karekod okuyucu cihazını almamakta direndiğini öne süren Zararsız, şunları söyledi:

“Türk Eczacılar Birliği yetkilileri bizimle konuşurken bu sistemi desteklediklerini ancak ilaç stok affı yapılmadığı sürece bu sisteme geçmeyeceklerini söylüyorlar. Olayın temelinde yatan tek sebep eczacıların elinde kayda geçmemiş çok stok var. Sistem uygulamaya konulursa bu stoklar oluşmayacak, hem de elindeki stoklar resmileşeceği için ciddi bir vergi yüküyle karşılaşacaklar. Bunu açıkça ifade etmiyorlar. Ama bizden stok affını kendileri adına Maliye’den çıkartmamızı istiyorlar. Olayın gelip düğümlendiği nokta bu.”

Hani eczaneler kapanacaktı?

Bazı eczanelerde iki ilaç faturalı verilirken, 5-6 ilacın da faturasız verildiğini öne süren SGK Başkanı Emin Zararsız, eczacıların kar oranlarını ve cirolarının düştüğünü söylemelerine, 7 bin eczanenin kapacağını açıklamalarına rağmen, böyle kapanmaların yaşanmadığını kaydetti.

Zararsız, “ 24 bin eczane ihmal edilmeyecek, bir kenara bırakılmayacak hizmet yapıyorlar. Onlarla kötü olmayı aklımın ucundan bile geçirmem. Sistemimizin son halkası eczacılardır. Bizim adımıza önemli yükümlülükleri de yürütüyorlar” dedi.

Bir kutu bile sürülemez

SGK Başkanı, ilaç takip sistemine geçilmesiyle birlikte “merdiven altı üretimin kalkacağını, kaçak ve elden pazarlamanın kalkacağını, tek bir kutu bile ilacın sistem dışı piyasaya sürülemeyeceğini” öne sürdü. Zararsız sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir sisteme kim karşı çıkabilir. Eczacılar, buna doğrudan karşı çıkamadıkları için olumlu bir adım da atmıyorlar. Bize ‘çok güzel’ diyorlar, dışarıya çıktıklarında sitelerinde ‘ey eczacılar aman SGK’nın anketini doldurmayın, karakodlu faturalandırma sistemini yapmayın, karakodlu ilaç varsa bunları depolara iade edin’ deniliyor.”



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat