SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI’NDAN DUYURU

Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olan sigortalı, emekli ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlanacak sağlık yardımlarının karşılanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)Resmi Gazetede yayımlanmış, 15 Haziran 2007 tarihinden geçerli olmak üzere; devredilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının sağlık hizmetlerinde uygulama birlikteliği getirilmiştir.

Taraflar arasında yıllardır sorun olan fatura inceleme sistemi gözden geçirilerek; fatura ve eki belgelerin incelenmesi, örnekleme yöntemi ile incelemenin usul ve esasları, ilgili tarafların da dahil olduğu itiraz inceleme ve değerlendirme komisyonları gibi konuların düzenlendiği, fatura incelemede standart getiren ve fatura bedellerinin zamanında ödenmesine olanak sağlayan “fatura bedellerinin ödenmesi” başlıklı Ödeme Genelgesi yürürlüğe girmiş ve Kurum web sayfasında yayımlanmıştır.

Kurumun sağlık yardımlarının karşılanması için Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel sağlık tesisleri ile yapacağı sözleşmeler/protokoller hazırlanmış olup Kurumun web sayfasında yayımlanmış ve imzalanma aşamasına gelinmiştir. Kurumla sözleşme/protokol yapmak isteyen tüm sağlık hizmet sunucularının Kurumun ilgili birimlerine istenen belgelerle müracaat etmeleri halinde sözleşmeler/protokoller yapılacaktır.

Müracaat eden tüm sağlık tesisleri ile bir iki gün içinde sözleşmelerin/protokollerin imzalanabilmesi için Kurumca gerekli tüm tedbirler alınmıştır.

Kurumla sözleşme/protokol yapan sağlık tesisleri Kurumun web sayfasında duyurulacak olup, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler bu sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebileceklerdir.

Kurumca yapılacak sözleşmeler/protokoller ile hayata geçirilecek Sağlık Uygulama Tebliğinin, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler için getirdiği temel yenilikler aşağıda belirtilmiştir.

SGK SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ İLE GETİRİLEN YENİLİKLER

1. Üniversite hastanelerine müracaat

SSK’lılar üniversite hastanelerine gidebilmeleri için devlet hastanelerinden sevk almaları gerekiyordu.

Bağ-Kur’lular üniversite hastanelerine gittiklerinde tedavi giderlerini kendileri ödeyip daha sonra fatura bedelini Bağ-Kur il müdürlüğünden talep ediyorlardı.

Emekli Sandığı mensupları, üniversite hastanelerine doğrudan müracaat edebiliyorlardı.

Yeni uygulama ile Emekli Sandığı mensupları gibi SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular da Kurumla sözleşmeli üniversite hastanelerine doğrudan gidebilecekler ve tedavi giderleri Kurumca bu sağlık tesislerine ödenecek.

2. Özel sağlık tesislerine müracaat

SSK mensupları sözleşmeli özel sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebiliyorlardı.

Bağ-Kur mensupları sadece yatarak tedavilerde sözleşmeli özel sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebiliyorlardı.


1

Emekli Sandığı mensupları, birinci basamak sözleşmeli özel sağlık tesislerine doğrudan, ikinci basamak özel sağlık tesislerine sevk ile müracaat edebiliyorlardı.

Yeni uygulama ile sözleşmeli özel sağlık tesislerine ayaktan ve yatarak tedavilerde doğrudan müracaat edebilmeleri imkanı sağlandı.

                        3.

Yatan hastalarda ilaç ve malzeme temini

 

Yatan hastalara kullanılacak ilaç ve malzemelerin büyük bir kısmının kamu hastanelerince temini zorunlu değildi. Gerektiğinde reçeteye yazılıyor ve hastalar veya yakınları tarafından dışardan temin ediliyordu.

Yeni uygulama ile Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra yatan hastalara kullanılacak ilaç ve malzemelerin hastanelerce temin edilmesi zorunluluğu getirildi. Böylece hastalar ve yakınlarının ilaç ve malzeme temininde yaşadıkları sıkıntılar önlenmiş olacaktır.

                        4.

Tıbbi malzemenin hasta tarafından alınması

 

Yatan hastalarda kamu hastaneleri tarafından temin edilmesi zorunlu olan tıbbi malzemelerin hastaya aldırılması durumunda, olabilecek fiyat farkı hasta tarafından ödeniyordu.

Yeni uygulama ile Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra yatan hastalarda hastaneler tarafından temin edilmesi zorunlu olan tıbbi malzemelerin hastaya aldırılması durumunda fatura tutarı üzerinden hastaya ödeme yapılarak hasta mağduriyeti önlenmiş olacaktır.

                        5.

Sürekli kullanılan raporlu ilaçların reçetesiz eczaneden alınması

 

Raporlu ilaçlar, üç ayda bir hastaneye gidilerek reçete yazdırmak suretiyle alınıyordu.

Yeni uygulama ile tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol v.b. gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda rapor ve sadece bir kez reçete düzenlenmesi yetecektir. Bu şekilde hastalar, iki yıl boyunca ilaçlarını her seferinde reçete yazdırmadan doğrudan eczaneye giderek üçer aylık miktarlarda alabileceklerdir.

                        6.

Raporlu ilaçların bitmeden temin edilmesi

 

Raporlu ilaçların yeniden alınabilmesi için hastanın daha önce almış olduğu ilaçların bitmiş olması gerekiyordu.

Yeni uygulama ile hastanın daha önce almış olduğu raporlu ilaçlar bitmeden 7 gün öncesinde de alabilmelerine imkan verildi. Böylece farklı zamanlarda biten ilaçlar için ayrı ayrı reçete yazdırmaya ve eczaneye gitmeye gerek olmayacaktır.

                        7.

Ambulans Ücretleri

 

SSK, belediye/büyükşehir belediyesi mücavir alan dışına ambulans ile gönderilme ücretini ödüyordu.

Bağ-Kur ambulans ücretlerini ödenmiyordu.

Emekli Sandığı ise ambulans ücretlerini ödemekteydi.

Yeni uygulama ile şehir içi ve şehirlerarası ambulans bedelleri ödenecektir.

8. Diş Tedavileri

SSK devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde yaptırılan diş tedavilerinin bedellerini ödüyordu. Sadece protez için özele sevk yapılabiliyordu.


2 3

Yeni uygulama ile SSK’lılar da Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları gibi, tüm diş tedavileri için devlet hastaneleri ve sözleşmeli üniversite hastanelerinden sevk alarak özel muayenehanelere ve özel sağlık tesislerine gidebileceklerdir.

Özürlü vatandaşlar ise özel muayenehanelere ve özel sağlık tesislerine doğrudan gidebileceklerdir.

                        9.

Özel Diyaliz Merkezinde Tedavi Gören Hastalar

 

Özel diyaliz merkezinde sadece diyaliz tedavisine ilişkin ilaçlar yazılabiliyordu.

Yeni uygulama ile hastaya kullanılması gerekli görülen tüm ilaçlar diyaliz merkezindeki ilgili hekimce yazılabilecektir. Bu sayede hastaların diyaliz dışında kullanmaları gereken ilaçları için ayrıca sağlık tesislerine gitmelerine gerek kalmayacak ve hasta mağduriyeti önlenecektir.

                        10.

Motorlu Malul Arabası Temini

 

Sadece SSK’da aktif sigortalılara ödeniyordu.

Yeni uygulama ile tüm SSK’lılar Bağ-Kur’lular ve Emekli Sandığı mensuplarına ödenecektir.

                        11.

Sünnet

 

Sadece hemofili gibi hastalığı bulunanlara sağlık kurulu raporu çıkartılarak sünnet yapılması halinde ödeniyordu.

Yeni uygulama ile sözleşmeli sağlık tesislerinde yapılan sünnet giderleri sağlık kurulu raporuna gerek olmaksızın ödenecektir.

                        12.

Sağlık Tesislerinde Yapılamayan Tetkik/Tahliller

 

Sağlık tesislerinde yapılamayan tetkik ve tahliller için hastalar özel merkezlere sevk ediliyordu. SSK’lılar sadece sözleşmeli merkezlere gitmek zorundalardı. Bağ-Kur’lular ise özel merkezlere gittiklerinde tetkik veya tahlil bedellerini kendileri ödeyip daha sonra il müdürlüğünden talep ediyorlardı. Bu şekilde oluşabilecek fark ücreti hasta tarafından karşılanıyordu.

Yeni uygulama ile Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra, sağlık tesisleri tarafından tetkik ve tahlil için dışarı sevk yapılmayacaktır. Hastaneler özel merkezlerden hizmet alarak tüm tetkik ve tahlilleri yapacaklardır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat