Belgeleriyle... Özel Haber/ Yorum- Ecz. Arif Uzer

3 MAYIS 2010

ECZACININ SESİ

                                                                                    

İlaç Takip Sistemi Uygulaması              

Son Durum :

 

İTS hakkında İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce yayınlanan 2009/84 sayılı genelge İlaç Sanayicilerince ciddiye alınmamış, genelgede bulunan;

İlaçlarda karekod uygulaması esasları “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği” ile bu yönetmeliğe bağlı olarak çıkarılan “Beşeri İlaçlar Barkod Uygulama Kılavuzu”, “İlaç Takip Sistemi İşletme Kılavuzu” ve “İlaç Takip Sistemi Web Servisleri Kılavuzu”nda belirlenmiş bulunmaktadır. Bu kaynaklara göre hareket edilmesi ve 01 Ocak 2010 tarihini takiben ilaçların karekodlu üretilmesi veya ithal edilmiş ürünlerin karekodlanması için çalışmaların tamamlanması gerekmektedir. Adı geçen mevzuata göre yapılması gerekenler, bundan sonra yapılacak denetimlerde inceleme konusu olacaktır."

Hükmü uygulanmamıştır. 01 ocak 2010 tarihinden sonra üretilecek ve ithal edilecek ilaçların karekodlu olması istenmesine rağmen halen genelgeye uygun olmayan ilaç üretimi ve ithalatı devam etmekte, bu ilaçlarda eczanelerimize gelmektedir.

 

Ampisid İM 1gr.

Üretim Tarihi  01  2010

Parti no: 10A406411

Son kul. Tarihi :  01  2013 . . . . . KAREKOD YOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

GAVISCON LIQUID

Parti no: 000886

İmal tarihi:  01.2010

Son kullanma tarihi : 01.2012 . . . . . KAREKOD YOK

 

 

(Hatta aynı ilaç 1.ay ve 2.ayda da farklı seri numaralarıyla "karekodsuz"  üretilmektedir.)

 

 

 

 

 

  

Eczanelerde bu kutulardaki barkod+fiyat küpürü+karekod ‘un kesilip çıktılara yapıştırılacağı bilindiği halde karekod etiketi barkod ve fiyat küpürü yanına değilde kutunun ortasına yapıştırılmaktadır. Eziyeti çekenin eczacı olduğu bilindiği halde bu duyarlılık ve itina gösterilmemekte karekod etiketleri rastgele yapıştırılmaktadır.

Dünya ortalamaları ilaç sanayici stoklarının en fazla 60 gün olabileceğini gösterirken bugün bile stoktanmış gibi ya da genelge hükümlerine uymayan ilaç sevkiyatının devam etmesi İTS uygulmasına sanayicinin nasıl gönülsüz baktığını anlatmaktadır.

Sonuç olarak Sağlık Bakanlığının ve İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün genelgeleri ilaç sanayicilerince uygulanmamakta yetkililerde yaptırım uygulamamaktadırlar. Yaptırımın yalnızca Eczacılara uygulandığını onun da para kesmek suretiyle yapıldığı gerçeğini  bir kez daha görmekteyiz.

SGK nın karekodsuz ilaçları ödeme dışında bıraktığında eczanelerde atıl, satış dışı kalacak çok büyük miktardaki ilaç stoğu eczacılara yeni mali yük getirirken ilaç sanayicileri de karekodlu ilaç satışının artmasını yaşayacaktır. Elinde Barkodlu ilacı var iken aynı ilacı karekodlu olarak tekrar almak zorunda olan eczacıyı yeni sıkıntılar beklemektedir.

Zaman zaman eczanelere gelen ilaçlardaki 2009 yılının 12.ci ay üretiminin çokluğu da sanki bu üretim tarihlerinin sonradan düzenlendiği olasılığını akla getirmekte ise de sanayicilere bu davranış yakıştırılamaması gerekmektedir.

İTS’yi TEB zaten kabul etmişken, odaların da pek sesi çıkmaz ve de İstanbul Eczacı Odasının tüm bu gelişmeleri ciddiye almadan anlamsız ve uzaktan karşı çıkışı yakın zamanda içine girilecek kaosun mimar sayısını arttırmaktadır. Tüm sanayiciler ve diğerleri barkodlu ilaçlarını büyük bir çabayla ilaç dağıtım kanallarına oradan da eczanelere aktarmışlar, Karekod kaosunu eczanelere hapsetmeyi karşıdan seyretmeyi şimdilik başarmışlardır.

 

 
       Bu ilaçlar ne olacak . . . . .
 

Evet barkodlu karekodsuz ilaçlar ne olacak sorusunun bir tek yanıtı vardır.

Aklın yolu da birdir, tüm Karekodsuz ilaçlar son miad günlerine kadar SGK tarafından alınmalı bedeli ödenmelidir. Bunun dışında uzlaşılacak, ki bu uzlaşmayı hiç görmedik, ya da dayatılıcak her çözüm farklı boyutlarda eczanelerimizde yeni zararlar oluşturulacaktır.

Barkodlu ilaçların karekodlandırılmasının sanayici ve dağıtım kanallarının hali böyleyken mümkün olmadığını görmek gerekir.

 

 

 

 

 

 

Sinecod depo tb. 50 mg

Üretim tarihi: 02  2010

Seri no: K0083

Son kul. Ta. : 01  2013 . . . . .  KAREKOD YOK

 

 
 

Elde bulunan verilere göre birçok ilacın 2009/84 sayılı İTS uygulamasına ilişkin genelge hükümlerine göre üretilmediği görülmektedir. Genelgede bulunan “Adı geçen mevzuata göre yapılması gerekenler, bundan sonra yapılacak denetimlerde inceleme konusu olacaktır." ibaresi olmasına rağmen denetimlerin de yapılmadığı anlaşılmaktadır.

İTS uygulamalarındaki İlaç Sanayicilerinin uyumsuzluğu eczanelerde karekodsuz ilaçların tükenmesine engel olmaktadır. Dağıtım kanallarının olay dışında kalma çabaları sonuç vermiş, sanayici karekodsuz ilaçlarını bugüne kadar eczanelere pompalamayı başarmıştır.

Barkodlu ilaçların karekodlandırılması karekod etiketlerininin ilaçların üzerine yapıştırılması bile ilaç sanayicilerinin  konuya ne kadar uzak olduklarını göstemektedir. İşte örnek :

 

Sinecod depo tb. 50 mg

Üretim tarihi: 01  2010

Seri no: K0082

Son kul. Ta. : 12  2012 . . . . .  KAREKOD YOK

 

 

 

 

Ampisid İM 500 mg

Üretim tarihi : 01.2010

Seri no: 10A383811

Son kullanma tarihi : 01.2013 . . . . . KAREKOD YOK

 

 

 

 

 

Digoxin-Sandoz tb.

Üretim tarihi : 01.2010

K 0036

Son kullanma tarihi : 12.2014 . . . . . KAREKOD YOK

 

 

 

 

 

 

 

Cınetıx 900 eff. Tb

Seri no: 00093

Üretim tarihi: 01  2010

Son kullanma tarihi : 01  2012 . . . . . KAREKOD YOK

 
 

 

 

Ceclor MR 750 mg tb

Üretim tarihi : 01  2010

Parti no: 9122995

Son kull. Ta. : 07  2011 . . . . . KAREKOD YOK

 
 
 


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat