SAĞLIKTA TASARRUFA NEDEN OLAN, 6 MİLYAR DOLARA ULAŞAN ‘İLAÇ SORUMSUZLUĞU’;
CHP Milletvekili Atilla KART Başbakan’a, kendisine bağlı Teftiş Kurulu raporlarında yer alan ve toplam miktarı 6 milyar dolara ulaşan ‘ilaç sorumsuzluğu’ hakkında gereğinin yapılmamasının ve İlaç Eczacılık Genel Müdürlğü’nün 4 yıldır periyodik teftişe alınmamasının nedenini sordu.
Atilla KART Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun 18/2005-3 sayılı raporundan alıntılar yaparak dikkat çekti;
"Neorecormon isimli ilacın ithali esnasında gümrük idarelerine beyan edilen kıymetin Roche firması tarafından yükseltilip-yükseltilmediği hususunda Adalet Bakanlığı kanalıyla İsviçre’den ayrıca girişimlerde bulunulması gerektiği, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğünce 2004 İlaç Fiyat Kararnamesiyle, ilgili tebliğlere aykırı olarak fiyat verildiği tespit edildiğinden, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulunca sorumluların belirlenerek, haklarında gerekli işlemlerin yapılmasının uygun olacağı... 22/12/2003 tarihinde yapılan SSK ilaç alım ihalesinden önce, Roche tarafından karar alınarak ihaleye girecek depo ile ihale teklif fiyatının önceden belirlendiğinin anlaşıldığı... Roche’nin 2003 yılında SSK Hastanelerinin ‘biotek’ ilaçlar için açacağı ihalelerde, Beşer Ecza Deposu’nun tek depo olarak belirlendiğini ortaya koyduğu, depoların, Roche’nin izni olmadan hiçbir ihaleye giremediği..."
İKİNCİ RAPOR DA ‘VAHİM’
Atilla KART, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun 18/05-01 sayılı raporundan da şu ifadelere işaret etti:
"Sağlık Bakanlığı ve Fiyatlandırma Komisyonu, ilaç firmalarının beyan ettikleri fabrika satış fiyatlarının doğruluğunu araştırma gereği hissetmemekte, önüne konulan bilgilere göre fiyatları belirleme yoluna gitmektedir... Devlet’in yapması gereken görev firmaların olmadığı anlaşılan yüksek vicdanına terk edilmiş, hiçbir kontrol mekanizması geliştirilmemiştir. Uygulama, adeta soyguna ve yağmaya davet şekline dönüşmüştür..."
Başabakan Erdoğan’a Yönlendirilen sorular;
Bakanlıklar tarafından Roche ve Beşer firmaları aleyhine neden yasal süreç başlatılmamıştır? İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu ve suç ilişkileri yönünden yasal süreç neden işletilmemiştir?
Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu sonrası yasal süreç neden işletilmemiştir?
İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün 4 yıldan bu yana periyodik teftişi neden yapılmamaktadır?
Müfettiş raporları ve iddianame içeriğine göre; yıl itibariyle 6 milyar dolar seviyesine ulaşan ilaç yolsuzluğunun üzerine neden gidilmemektedir?
İstanbul Sigorta Satın Alma Müdürlüğü tarafından tahrifat yapıldığı somut olarak iddianamede tespit olunmasına rağmen; gerekli suç duyuruları ve tazmin süreci neden işletilmemektedir?
Raporlarda tespit olunduğu halde; İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ve bağlantılı diğer birimlerdeki görevli ve sorumluların isimlendirilmesinden neden özenle kaçınılmıştır?