SAĞLIKTA STANDART BİRLİĞİ VE 9 BİN GÜNDE EMEKLİLİK…

01/NİSAN/2006 RADİKAL

Ahmet KIVANÇ

ANKARA- IMF ile sürdürülen stand-by anlaşmasının üçüncü gözden geçirmesinin tamamlanabilmesinin ön koşullarında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı’nın TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri önceki akşam tamamlandı.

YENİLER ARASINDA EŞİTLİK:

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirilecek olması nedeniyle tasarının yürürlüğe gireceği 01 Ocak 2007 tarihinden sonra işçi, memur veya esnaf olarak ilk kez çalışmaya başlayacak kişiler açısından eşitlik sağlanacak. Emekli olabilmek için halen Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da 9 bin gün, SSK’da ise 7 bin gün prim ödenmesi gerekiyor. Yeni sistemde herkes 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabilecek.

AYLIKLAR DÜŞECEK:

Halen çalışmakta olanların kendi sistemlerine gore emekliliği hak etme koşullarında ise bir değişiklik olmayacak.

HERKES GSS’Lİ OLACAK:

Kazançları, hane halkı başına belirlenecek eşik değerin altında kalanlarla, mevcut yeşil kartlılar dahil ödeme güçlüğü içinde olanların sağlık primi devlet tarafından ödenecek. Diğer kesim sağlık primini kendisi ödeyecek. Ancak, ebeveyninin sigorta prim borcu olup olmamasına bakılmaksızın 18 yaşından küçük kız ve erkek çocukların tedavisi ücretsiz yapılacak.

SAĞLIKTA STANDART BİRLİĞİ:

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na tabi olanlar açısından mevcut sistemde farklı uygulanan sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra aynı kurallara tabi olacak. Herkes, yüzde 10-20 katkı payı verecek.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat