SAĞLIKTA İFLASIN RESMİDİR.

02/MART/2006 RADİKAL

Ankara Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı: Devletten 110 trilyon alacağımızı alamadık, 9 trilyon lira borç için icralık olduk. Biz maaş ödeyemezken, kaynaklar özele aktarılıyor.


Betül KOTAN

ANKARA- Tıp Fakültelerinin sıkıntılarını aktaran Ankara Üniversitesi Tıp

Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tümer Çorapçıoğlu, büyük bir krizin yaşandığını söyledi.

Bu, Maliye’nin suçu: Hastanelerin devletten alacaklarını sildiklerini söylediler. Kamu’da benim, hemşiremin, personelimin ürettiği hizmetin karşılığını sildiler. Özel sektörün parasının yüzde 100’ünü ödediler.

Alacaklar kaldı: Üniversite hastanelerinin alacağı duruyor ve 1 kuruş ödenmiyor. Ben fakülteyi yarın kapatırım hükümet nereye düşer, onu bilemem. Ankara’da 2 bin 500 yataklı bir hastaneyi kapattığında ne olur? Hastane kapatmayı da denedim. Kim zarar gördü bilir misiniz? Ne Yaşar Okuyan, ne Osman Durmuş, zavallı insanlar öldü. Ama Tıp Fakülteleri olarak çok dayanabileceğimizi sanmıyorum.

Anayasal hak ihlali: Bugüne kadar devlet demiş ki, ben seni sağlık garantisine alıyorum. Birileri kalkmış demiş ki, ben bunların hepsini yok ettim. 2000’de dekanlığa başladığımda herkesin bu hakkı vardı. Birileri yolsuzluk edebiyatı yaparak bu hakları kaldırdı. Kim haklı kimse bilmiyor. Ama sonunda parası olmayan dört-altı ayda ölecek dereceye geliyor.

Yatak başına 0,35 personel: Hastanemde 1500 hemşire açığım var. Dünyada yatak başına düşmesi gereken sağlık personeli oranı yüzde 1,6, bizde 0.35. Utanç verici. Hastaya sağlık hizmetinin ulaşmasında büyük engeller var. Sadece bu yıl ilaca ödenen fazla para 2,5 milyon dolar. Bu parayla Türkiye’de okul sorunu çözülürdü.


KRİZ NASIL BAŞLADI;

19 Şubat 2005’te SSK’ya bağlı sağlık kuruluşlarının Sağlık Bakanlığı’na devriyle birlikte, sistem yeni bir yapılanma içine girdi. SSK hizmet üreten konumundan hizmet alan konumuna geçerken, SSK hastalarına gerek resmi, gerekse özel sağlık kurumları tarafından kesilen faturalar, tahlil ve MR, tomografi ve mamografi vb. sağlığın devlete olan yükünün artmasına neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü “Sağlığınız için bütçenizin yüzde 10’unu ayırın önerisine rağmen, Türkiye’de bütçeden sağlığa ayrılan pay yüzde 5’I geçmedi. 2006 yılı Bütçe Kanunu’nda, kamu sağlık kurumlarının, SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastalara 2005 yılı sonuna kadar verdiği hizmetin karşılığı olan 3,5 milyar YTL (3,5 katrilyon TL) alacaklarınıda silmesiyle sıkıntı büyüdü.




Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat