SAĞLIKTA DENETİM KOMEDİSİ

Hükümetin politikalarını eleştiren AKP’li Koçak’tan Bakan Akdağ’a soru: Sağlıkta önceliğiniz ne?

Emine KAPLAN

16/MART/2006 CUMHURİYET

ANKARA- Sağlık Bakanı Recep Akdağ’I eleştiren AKP Afyon milletvekili Mahmut Koçak, sağlık politikalarında olumsuzluklara dikkat çekti ve şu soruları yöneltti.

- Ne oldu bize sayın Bakanım, koruyucu sağlık hizmetlerinde nerelere geriledik? Pilot il olan Düzce’de bile aile hekimliği uygulaması sıkıntılıdır, gerekli personel sayısına ulaşılamamıştır. Bayburt’ta, Batman’da bu oranı nasıl yakalayacağız.

- Doğumda ne kadar kaybediyoruz sayın bakanım? Ne kadar çocuk kaybediyoruz ya da sakat doğarak engelliler ailesine katıyoruz? Sağlıkta önceliğimiz ne?

- “İnsan gücünde özendirici önlemlerle ve gönüllülük esasına dayalı bir anlayışla dengeli dağılımı hedefledik” dediniz. Mecburi hizmeti kaldırdık, ama sonunda yine uygulamak zorunda kalındı. Dönüşünde de çözmemiz gereken ilave yargı problemleri getirdi. Fareyi iğne deliğinden geçirmeye uğraştığımız bu süreçte lütfen bir de kuyruğuna kabak bağlatmayalım.

- Danıştay, yasayı değil genelgemizi iptal ettiği için, hekimlerimizin atamalarını yapamadığımız gibi, mezuniyet ve uzmanlık belgelerinide veremediğimizden bu arkadaşlarımız özel sektörde de çalışamıyorlar. Doctor atama bekliyor, hasta doktor bekliyor.

- Tedavi kurumlarında yatak kapasitesi kullanım oranı yüzde 66,2’dir. Kaynakların verimsiz kullanıldığı ortadadır.

- Uyuşturucu kullanma yaşının ortaokul düzeylerine indiği iddia ediliyor. Yapılmış bir araştırma var mı? Önlem alacak projeler ortaya kondu mu?

- Personel alarak devlet memurluğu ile işi çözme devri geride kaldı, yeni personel politikalarına yönelmeliyiz.

- Kurumlarınız tarafından yapılan hizmet alımlarında tam bir başı bozukluk yaşanmaktadır. Bir taraftan laboratuvar hizmet alımlarında ruhsatlı firma koşulu getirilirken, görüntüleme hizmet alımlarında bu koşul aranmamaktadır. Ayrıca hukuki mevzuatı düzenlemeden ameliyathane hizmeti alımına gidilmesi ayrı bir tartışma yaratmaktadır. Dolayısıyla bir an önce hizmet alımlarına bir sistem getirmeniz gerekir. Bu kurum yöneticilerinden de beklenmektedir.

- Sağlık Bakanlığı, ekonomik ve mali açıdan sıkıntıya düşen hastanelere ödünç verme uygulaması başlatmıştır. Durumun daha da kötüleşeceğini düşünmekteyim. Önlem almalıyız, taşıma suyla değirmen dönmez. Borç alıp verme konusunda kurumların birbirlerine düşmesine neden olacaksınız, benden uyarması.

- Lütfen bitirin şu denetim komedisini. Sağlık Müdürü, başhekim, hastane müdür atamalarını yapan da, belli ihalelere izin veren de, nakit ödenek gönderen de, usulsüzlüklerde teftiş gönderen de aynı idare. Özerk bir denetleme sistemi oluşturulmalıdır.

- Hastanelerin işletme haline dönüştürülerek bakanlığı, atama, satın alma ve ihalelerden kurtarın. İnsanlarımızın parayla imtihanına son verin.

- Gelelim “gün hastaneleri projesi” ne. Belki gerekçeleri doğrudur, ama pratikte döner sermayeden ek gelir almayan bir hekimi ilçelerde tutmak mümkün değildir. Uzmanlar şehir merkezlerin toplanır. İlçe bazında çalışacak uzman bulamayız.





Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat