KAYNAK: IT-BUSINESS-WEEKLY Dergisi Say:303 / 12-25 Mart 2007
 
Sağlık sektörü Medula'ya hazırlanıyor

AB ülkeleri arasında düşük sağlık harcamaları ve hastane sayısı ile dikkat çeken Türkiye, geçtiğimiz yıl özel sağlık kurumlarında yüzde 70'lere varan bir artış yaşadı. Bu yıl sektörün en önemli yatırımı Medula Sistemi'ne geçiş olacak

IT Business Weekly

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2006 yılında yayınladığı rapora göre, her 100 bin kişiye ortalama 200-220 hekim düşmesi gerekiyor. Ancak 70 milyon nüfuslu ülkemizde 2003 verilerine göre ortalama 55 bin hekim açığı bulunuyordu. Son bir yıldır sağlık sektöründe özellikle sosyal güvenlik kurumlarına mensup kişilerin, özel hastanelerde tedavi görebilmelerine ilişkin düzenlemeyle birlikte sağlık sektöründe yüzde 70'lere varan bir büyüme yaşandı. 2006 mali yılı konsolide bütçesi 174 milyar 339 milyon 990 bin 202 YTL olarak belirlenirken, Sağlık Bakanlığı'na ayrılan pay 7 milyar 477 milyon 471 bin YTL oldu. Hükümet, bakanlığın bütçesini 2007'de 6 milyar 581 milyon 455 bin YTL'ye düşürdü. Bakanlığın 2006 döner sermaye cirosu ise 9.9 milyar YTL oldu.
 
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'de kamu sağlığı üzerine hazırladığı raporda sağlık harcamalarının GSMH'nin yüzde 6.6'sını oluşturduğu ve (AB'de yüzde 8.8) bu rakam, toplam kamu harcamalarının yüzde 13'üne denk geldiğine dikkat çekiliyor. Raporda, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasındaki en düşük hastane ve sağlık personeline sahip olduğu belirtilirken, son on yılda özel sağlık kuruluşlarındaki ani artışa da yer veriliyor. Örneğin son iki yılda yatak kapasitesi 11 milyondan 15 milyona çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl yüzde 7 büyüyen sağlık sektörü, 300'den fazla özel hastaneye (toplam bin 176 hastane) ulaştı. Sektörün tahmini büyüklüğü ise 700 milyon dolar. Son bir yılda hastaneye başvuranların sayısında yüzde 100'e yakın bir artış yaşandı. 
 
700 milyon dolara dayanan sektörün yüzde 85'lik pazar payını 15 büyük grup alıyor. Özel sağlık sektöründe bu yıl gözlenen gelişmelerden biri de hastanelerin poliklinik yatırımları oldu. Birçok özel hastane 2006'da poliklinik açtı. Türkiye çapında hizmet veren toplam bin 485 özel poliklinik, 302 tıp merkezi ve 242 dal merkezi oldu. ITBW olarak, özel sağlık sektörü dosyası için sektörün en büyük 7 hastanesi ile görüştük. 
 
Acıbadem Sağlık Grubu 20'ye ulaşan şube sayısı ve 4 bini aşan kullanıcısıyla yılda bir buçuk milyon hastaya hizmet veriyor. 70 şubeye sahip olan Alman Hastanesi de oldukça köklü bir sağlık kuruluşu. SOA mimarisiyle geliştirdikleri hastane yazılımına bu yıl PACS sistemini de ekleyecekler. Dünyagöz ayda 5 bin göz ameliyatı gerçekleştiriyor. İhtisas hastaneleri arasında önemli bir yere sahip olan kuruluş, büyümeye devam edecek. Kağıtsız hastane bu yıl Amerikan Hastanesi'nde gerçekleştirilecek önemli bir proje. Memorial Hastanesi JCI (Joint Commision International ) akreditasyon kalite belgesi almaya hak kazanan Türkiye'de ilk, dünyada 21. hastane konumunda. Anadolu Sağlık Grubu Medula sistemi için hazırlığını tamamlamış bir kurum olarak bu yıl CRM konusuna ağırlık verecek.
 
Sigortalılara elektronik ortamda hizmet 
 
Sosyal Güvenlik Kurumu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında kişilere sağlanan sağlık hizmetlerine ilişkin bilgilerin elektronik ortamda gönderilmesini sağlamak amacıyla, 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren geçerli "MEDULA" adı verilen bir uygulamaya başladı. Üniversite ve özel hastanelerin de entegrasyonunu kapsayan bu sistem, esas itibariyle dört ana web servisi şeklinde organize edilen uygulamayla hak sahipliği, sevk, reçete, tetkik talebi, ödeme sorgulama, faturalama gibi işlemler elektronik ortamda yürütülebilecek.

Peki nedir Medula? Med(ikal) ile U(lak) kelimelerinin birleşiminden oluşan sistem, fatura bilgisini elektronik ortamda toplamayı ve geri ödemesini gerçekleştirmeyi mümkün kılacak. 1 Nisan tarihinde tüm özel sağlık kurumlarında geçerli olması istenen sistem için tüm kurumlar altyapılarını Medula'ya uygun hale getirmek için çalışıyor. Bir ay önce hayata geçirilmesi planlanan sistem, gerekli altyapı hazır olmadığı için ertelendi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Mehmet Altuğ hastanelerin entegrasyon sorunları yaşadığını, kullanılan programları değiştirmesi gereken kurumları olduğunu söylüyor. Altuğ bu uygulamanın çok doğru ve yararlı olduğunu da vurguluyor. OHSAD'ın forumlarında kurumlar, entegrasyon firmaları ve doktorlar sistemle ilgili önemli noktalara değindikleri bir tartışma platformu oluşturmuş.

Bu sistem sayesinde, sağlık hizmet sunucuları basit, genel ve geçerli bir iletişim standardı ile Medula'ya entegre olabilecek. Medula kapsamında bir hastanın tüm sağlık hizmeti kullanımları da takip edilebilecek. Entegrasyonla hedeflenen, tüm hizmet sunucularını kapsayan bütünleşik bir yapı, düşük maliyet, sürdürülebilirlik, geri ödemeden bağımsız sağlık hizmeti kullanım verisi toplayabilmek. Sistemin ana süreçleri, provizyon alma, sevk bildirimi (sevk-reçete-tetkik), ödeme bilgisi kayıt ve fatura sorgulama. Kasım 2006'dan bu yana 77 ilde sadece 570 sağlık kuruluşu sisteme online olarak bağlı durumda.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat