Sağlık ocakları artık ücretsiz
ANKARA (ANKA)- Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık kuruluşlarında sosyal güvencesi olmayan vatandaşlardan bile belge ve muayene ücreti istemeyecek.
Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan Sağlık Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, Bakanlığa bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarınca (Sağlık Ocağı, Ana Çocuk Sağlığı Ocakları, Verem Savaş Dispanserleri ve 112 Ambulans hizmetleri) verilen hizmetlerin tüm vatandaşlar için ücretsiz hale getirildiğini uygulamlaya yarından itibaren başlanacağını açıkladı.
“Bakanlığımıza bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuru kolaylaştırılmıştır. Vatandaşlarımız herhangi bir belge ibraz etmeden Bakanlığımıza bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarımızdan tedavi hizmeti alabileceklerdir” diyen Buzgan, birinci basamak sağlık kuruluşlarından yararlanmak isteyen vatandaşlardan vizite kağıdı, hastane muayene isteği belgesi, sağlık karnesi, sevk kağıdı gibi belgelerin istenmesi zorunluluğunun kaldırıldığını bildirdi. Buzgan “Ancak memurların izinli sayılmalarıyla ilgili kendi düzenlemeleri hariç, memurların tedavi yardımından yararlanan aile fertleri hakkında yeniden düzenleme yapılıncaya kadar mevcut uygulamalara devam edilecektir. Bununla ilgili olarak yapılan düzenlemeler için Maliye Bakanlığı çalışmalara başlamıştır” dedi.
120 BİNİ AŞKIN FATURA GERİ ÖDEME KURUMLARINA GÖNDERİLMEYECEK
Bakanlığa bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarınca verilecek olan hizmetler karşılığında faturalama ve dayanaklarının geri ödeme kurumlarına gönderilme işlemlerine son verildiğine işaret eden Buzgan, “Böylece geri ödeme kurumlarına yaklaşık 120 milyonu aşkın fatura ve dayanağı belge düzenleme ve gönderme yükümlülüğü ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca bu işi yapacak işgücünden de tasarruf edilecektir. Böylece sağlık personeli asli görevlerine yöneleceğinden bu basamakta sunulan hizmet kalitesi artacaktır. Bu hizmetlerimiz için alacağımız ücretlerin, bu kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamakta yeterli olacağı düşünülmektedir. Ayrıca birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılacak olan her yeni işlem kayıt altına alınacağından, performans esaslı ek ödeme sistemine devam edilecektir” dedi.
Buzgan şöyle devam etti:
“Devlet Memurları Tedavi ve Cenaze Yardımları Yönetmeliği uyarınca devlet memurlarının hasta yollama kağıdı, ile hekime gitmeleri gerekmektedir. Bu yönetmelikte değişiklik yapılıncaya kadar devlet memurlarının sevk kağıtları ile hekime başvurmaları gerekecektir. Sevk kağıdı aktif çalışanların sağlık hizmeti alırken kurumlarından izinli sayılmaları için de fonksiyon taşımaktadır. Aynı zamanda sosyal güvence şemsiyesi kapsamındaki vatandaşlarımızın hekimlerimiz reçete yazdıkları takdirde de ilaca erişimlerinde problem yaşamamaları için de sağlık karnelerini muayene esnasında hekime getirmeleri faydalı olacaktır.”
Buzgan, birinci basamak sağlık kuruluşlarına giden kişilere gerekmedikçe kimlik bile sorulmayacağını söylerken, bir gazetecinin ”Alman uyruklu birine de ücretsiz mi bakılacak” sorusuna “evet” yanıtını verdi. Bu uygulamanın Sağlık Bakanlığı'na önemli bir yük getirmeyeceğini söyleyen Buzgan, Türkiye'de 6 bin 400 sağlık ocağı ve buralarda çalışan 18 bini aşkın hekim bulunduğunu anımsattı.