Sağlık hizmetlerine kısıtlama

Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri kapsamında, ayakta tedavilerde de fiks fiyat uygulamasına geçiliyor.

Merkezi Yönetim Bütçesindeki sağlık harcamalarından 1,4 milyar YTL tasarruf sağlayacak önlem paketi, büyük ölçüde şekillendi.

Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda, yataklı tedavilerdeki paket fiyat uygulamasının, ameliyatlar dışındaki tedavileri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması kararlaştırıldı.

Aynı şekilde ayakta tedavilerde de fiks fiyata geçilmesi benimsendi. Ayakta tedavilerde farklı fiyat uygulamalarıyla karşı karşıya kalındığını belirten bir üst düzey yetkili,

''Ayakta tedavilerde muayene ücreti var, tetkik, tahlil ve görüntü ücretleri var. Günümüzde, aynı rahatsızlık için sağlık kurumuna giden 2 kişi için, farklı tutarlarda 2 ayrı fatura düzenleniyor'' diye konuştu.

Sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik çalışmalarda, ''global bütçelemeye'' geçilmesi konusu da gündeme geldi.

Acil ve zaruri hallerde ise aylık bütçenin dışına çıkılabilecek. Bu arada tasarruf tedbirleri çerçevesinde ilaçla ilgili yeni düzenlemeler de devreye girecek. Pahalı ilaç almayı tercih eden SSK'lılara fark ödemesi getiren Tebliğin ardından, yayımlanacak yeni düzenlemelerle ilaç kullanımında israf ve suistimallere neden olan çeşitli uygulamaların da önüne geçilecek.

Yetkililer, tedavi hizmetleri ve ilaçlarla ilgili düzenlemelerin yeşil kart sahipleri için de geçerli olacağını kaydettiler.

AİLE HEKİMLERİNCE VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİNİN BEDELİ KARŞILANMAYACAK

Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleri ile birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacak. Maliye Bakanlığı'nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Bu tebliğle, konuya ilişkin 29 Nisan'da yayımlanan, ancak Bakanlığa yapılan başvurular sonucu bazı tereddütler yarattığı anlaşılan tebliğe açıklık getirildi ve bazı maddelerinde değişiklik yapıldı.

Buna göre, aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleri ile birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacak.

Bunların dışındaki sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen tebliğ kapsamındaki sağlık hizmetlerinin bedeli ödenecek.

Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, öncelikle aile hekimine başvurulacak ve aile hekimi gerekli görürse ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına sevkedecek. Ancak, pilot uygulamanın sağlıklı bir şekilde yerleşmesi amacıyla söz konusu illerde uygulamanın başladığı tarihten itibaren 6 ay süre ile bu şekilde sevk zorunluluğu olmayacak. Sevk işlemleri, tebliğde öngörülen diğer hükümlere göre yapılabilecek.

Aile hekimliği uygulamasına geçilmeyen illerde de aktif çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına, kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile birlikte doğrudan veya sevkli olarak başvurabilecek. Herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavileri, istemeleri halinde sevk zincirine tabi olmaksızın kendi sağlık kurumlarında sağlanabilecek.

''Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarınca Yapılabilecek İşlemler'' ile ilgili maddenin başlığı, ''Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Yapılabilecek Laboratuvar ve Radyolojik Görüntüleme İşlemleri'' olarak değişti. Tebliğde listeye yer verildi ve bunun dışında kalan laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemlerinin bedelinin ödenmeyeceği belirtildi. Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yapılabilecek işlemler ile bu işlemlerin birim fiyatlarına tebliğde yer verildi. Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında bunların dışında bir işlem yapılması halinde bedeli ödenmeyecek. Tıbbi zorunluluğu olmaksızın refakatçi kalınması durumunda refakatçi ücreti hasta tarafından ayrıca karşılanacak.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat