Sağlık çalışanları gelecekten umutsuz

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan ankete göre, sağlık çalışanlarının yüzde 75.4'ü geleceklerini güvende görmüyor. bu ankete göre, uzman hekimlerin yüzde 70,7'si, pratisyenlerin 71,4'ü, hemşirelerin 79,7'si geleceklerinden tamamen umutsuz durumda. Ankete katılan sağlıkcıların yüzde 62,8'i, "Çalışma şartlarının son 1 yılda gerilediğini" söyledi.

 

ANKARA- Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının çalışma ortamlarında yaşadıkları sıkıntıları belirlemek ve geleceğe bakışını tespit etmek amacıyla bir anket yaptı. 52 ilde toplam 3 bin 107 çalışan üzerinde uygulanan ankete göre, uzman doktorların yüzde 70.7'si, pratisyen doktorların yüzde 71.4'ü, ebe, hemşire, sağlık memurlarının yüzde 79.7'si, acil, laboratuvar, röntgen teknisyenlerinin yüzde 77.5'i, idari personelin yüzde 73.9'u, teknik personelin yüzde 63.3'ü ve yardımcı personelin yüzde 68.9'u geleceklerini güvence altında hissetmiyor.

Ankete katılan sağlıkçıların yüzde 62.8'i ''son bir yılda çalışma şartlarının gerilediğini'' ifade etti. Çalışma şartlarının gerilediğini dile getiren sağlıkçıların başında ise yüzde 66.4 ile yardımcı personel geliyor. Uzman doktorların yüzde 60.4'ü, doktorların yüzde 61.8'i, ebe, hemşire, sağlık memurlarının yüzde 60.5'i, acil, laboratuvar, röntgen teknisyenlerinin yüzde 63'ü, idari personelin yüzde 65.2'si, teknik personelin yüzde 51.7'si bu düşünceyi paylaşıyor.

Sağlıkçıların yüzde 87.1'i ayrı çalışma odasının bulunmadığını, bunların yaklaşık yüzde 60'ı 4 veya daha fazla sayıda kişiyle aynı odada bir arada çalıştığını bildirdi. Sağlıkçıların yüzde 51.4'ü çalışma ortamlarını ''huzurlu ve hoşgörülü'', yüzde 20.6'sı ''huzursuz ve çatışmalı'', yüzde 28'i de ''soğuk'' olarak niteledi. Anket, sağlıkçıların yüzde 31.2'sinin iş yerindeki pozisyonundan memnun olmadığını da ortaya çıkardı. Ankette iş yerindeki pozisyondan memnun olmama nedenleri de sorgulandı. Bu soruya katılımcıların yüzde 31.5'i ''ayak işleri yaptırılması, her işin yaptırılması'', yüzde 20.5'i ''meslek dışı başka alanda çalışma'', yüzde 17.8'i ''çalışma koşullarının ağır oluşu ve personel yetersizliği'', yüzde 16.4'ü ise ''işi tam olarak yapamama'' yanıtını verdiler.

 

''UYGULANAN POLİTİKALAR NEDENİYLE MAĞDUR OLDULAR''
Anketin sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının, uygulanan politikalar nedeniyle mağdur olduğunu iddia ederek, ''Sözleşmeli personel uygulamasına geçilmesi, personel politikasındaki yanlışlıklar, iş yerlerinde taşeron firma elemanlarının artması ve hastanelerin özelleştirilmesine yönelik uygulamalar, sağlık çalışanlarının geleceğe umutla bakmasının önüne geçmiştir'' dedi. Kahveci, çıkarılan yasalarda personelin düşünülmemesi ve göz ardı edilmesinin sağlık çalışanlarını olumsuzluğa sürüklediğini savundu. (SAĞLIK SERVİSİ)



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat