Sağlık Bakanlığı, borç batağında

Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında, sosyal güvenceli ve yeşil kartlı herkes artık üniversite hastanelerine gidebilecek. Ancak, hastalardan büyük bölümü bugüne kadar sadece sevkle üniversite hastanelerinden yararlanabilmesine rağmen devletin bu kuruluşlara borcu 117.6 milyon YTL’yi buldu.


Yusuf SAHİCİ
yusuf.sahici@gazeteport.com

ANKARA-
Sağlıkta“reform” olarak sunulan değişikliklere rağmen, ekonomik sorunlar da çığ gibi yükseliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite hastanelerinin yeşil kart, Emekli Sandığı ve SSK’dan alacaklarının toplamının 117.6 milyon YTL’ye ulaştığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Akdağ, ANAVATAN Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in soru önergesine verdiği cevapta sağlık alanında yaşanan ekonomik sorunları ortaya koydu. Akdağ’ın verdiği bilgiye göre; İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin (Çapa) bu kapsamda toplam 12 milyon YTL alacağı bulunuyor. Şanlıurfa Harran Üniversitesi de yeşil kartlar nedeniyle en fazla alacaklı üniversite hastaneleri arasında ilk sırayı alıyor. Üniversite hastanelerinin, yeşil kartlardan 36 milyon 653 bin 685, Emekli Sandığından 28 milyon 361 bin 456, SSK'dan 52 milyon 597 bin 590 YTL olmak üzere, toplam 117 milyon 612 bin 731 YTL alacağı bulunuyor.

Bakan Akdağ, Sosyal Güvenlik Kanunu’nun uygulamasının ertelenmesi nedeniyle ödeneği bakanlık bütçesinden karşılanan üniversitelerin yeşil kart alacaklarının Maliye Bakanlığı’na bildirilerek ödenek talebinde bulunulduğunu kaydetti.

10 KİŞİYE BİR DOKTOR
Bakan Akdağ, devlet hastanesinde çalışan doktorların üniversitedeki çalışanlara oranla yaklaşık 4 kat daha fazla yorulduğuna da açıkladı. 2002 yılında Sağlık Bakanlığı eğitim hastanelerinde çalışan bir hekime, günlük 6.9, üniversite hastanelerindeki hekimlere ise 2.3 hasta düştüğünü belirten Akdağ, halen bakanlık hastanelerinde doktor başına hasta sayısı 9.7'ye yükseldiğini, üniversite hastanelerinde ise bu oranın 2.7 olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sosyal güvenlik kapsamındaki hastaların yüzde 90'ının bakanlığa bağlı hastanelerden hizmet aldığını belirtti. Bu hizmetler karşılığında hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarının tedavi giderlerinden yüzde 60 civarında pay aldığını ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:
“Üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alan hasta oranı (eski sistemde) yüzde 4 civarında olmasına rağmen, üniversite hastaneleri, sosyal güvenlik kurumu tedavi giderinden yüzde 20 civarında pay alıyor. Aynı hizmeti veren iki hastane grubu arasında verimlilik bakımından makas sürekli açılmaktadır. Dolayısıyla mali tablo ve hizmet tablosunun birlikte, objektif olarak değerlendirilmesinin hem daha rasyonel hem de daha etik olduğunu düşünüyorum” 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat