Sağlığa ulaşım, sağlıklı ilaç kullanımına ulaşım nasıl engelleniyor.

 

Anayasal hakkı, sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve bu hakkını sosyal devlet anlayışı çerçevesinde görmek isteyen yurttaş;

 

1)    Edinilmiş “Sosyal Güvenlik” hakkı ve görüntüsü ile sağlık kuruluşuna başvuruyor. Ayakta tedavi veya belirlenmiş tedavi programına uygun reçete düzenleniyor. Reçetenin üst kısmı ayrı, alt kısmı ayrı yazı karakterleri ile hazırlanan, tanısı, dozu, adeti, diploma numarası, her ilaca özel uygulanmak istenen engelleme koşulu yaratılan, özen gösterilmemiş kaşesi vurulmak suretiyle yurttaş "bende işin bitti" denilerek ve bağımsız bırakılarak kaderine terk ediliyor.

2)    Reçete, hak, “Sosyal Güvenlik” sahibi ve sürekli hasta yaşama özgürlüğü verilmiş, alınan kayıtlara, uygulanan işlemlere, aslı gibidir, aynısıdır, nereye onay yaptırılacağı belirsiz  hak sahibi, sağlık birimi içinde veya kapısında reçete simsarlarından kurtulabilirse kendi belirleyeceği bir eczaneye ulaşır.

3)    Eczaneye ulaşabilen, aynı zamanda hasta olma hakkı saklı tutulan yurttaş, bir kez daha “Sosyal Güvenlik” sahipliği, sahipliğindeki içtenliği elktronik ortamda bir kez daha sorgulanır. İlacın kullanım zamanı dolmuşsa, ilacın sosyal devletin ödenmesini istediği fiyatla, üstündeki fiyatın arasında bir fark oluşmuyorsa, daha da ucuzunu almak istiyorsa (yoksul olma nitelenmesini kabulleniyorsa), ilacın endikasyon-tanı uygunluğu varsa, ilacı yazması gereken hekimin uzmanlık dalı uygunsa, bu noktada olaylar bitti sayılıyor. Ancak;

4)    Reçete, ilacın küpürü, ilaçların ve küpürlerin oluşturduğu küme teslim edilme sürecine girer. Belirlenen yerde ve zamanda eziyet çekilerek teslim edilebilen belgeler, ilerleyen tarihlerde kayıp olmasına veya eksik çıkması olasılığını başından sadece teslim edene ait olduğunu kabullenen belge eklenerek teslim edilir.

5)    Sırası ve zamanı gelen reçeteler, belgeler, fotokopiler, dökümler, listeler kümesi, bilimsel ve etik olmayan bir kurul tarafından uzun ve derin bir araştırmaya alınır. Kim tarafından yazıldığı, okuyanın anladığı gibi yorumlayabildiği “Uygulama Talimatı”na uygunluğu araştırılır ve tartışılır. Bu yapılan araştırma ve tartışmalardan elde edilebilen kesintilerle orantılı prim alarak, reçeteleri içeren fatura karşılığı ödemeler keyfe bağlı beklemeye alınır. Bu bekleme süresi imza karşılığı ve karşılıklı kayıt altına alınmasına karşın, süresi belli değildir, itiraz edilemez, soru sorulamaz.

6)    Bu arada taraf olması gereken kurumlar, taraf olması gerektiği gibi değil, temsil etmediği kurumların yanında duruş sergileyerek, edilgen bir tutumla, temsil ettiği grubun, alacaklarını bekleyen, alacaklarının içindeki yaşamları için gerekli ekonomik paylarını bekler durumda bırakılırlar.

 

Tüm bunlar sağlık adına, sağlıklı yaşam adına yoksullaştırılmak istenen, sağlık hakkından uzaklaştırılmak istenen “Sosyal Güvenlik” sahipleri yurttaşlar ile ilacın tek sorumluluk sahibi eczacılar ve "Sosyal, Sağlıklı Yaşam Hakkı Veren, ama uygulamayan" kurumlar arasında her gün yaşanmaktadır.

www.eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat