‘ROCHE DAVASI ÖRTBAS EDİLEBİLİR’

Roche’un kamuya fahiş fiyatla ilaç satmasına ilişkin soruşturmayı yürüten savcı, Sağlık Bakanlığı’nın davaya ilgisiz kalmasından yakındı.

Roche ilaç firmasınca ithal edilen Neupogen ve Kytril isimli ilaçların kamu kurumlarına yüksek fiyatla satılmasına ilişkin soruşturmada, aralarında Sağlık Bakanlığı’nda görevli altı bürokratın da bulunduğu sekiz kişi hakkında ‘çete üyesi olmak’, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘ihaleye fesat karıştırmak’ iddiaları ile 6 yıldan 26 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Savcı Nazmi Okumuş yolsuzluktan büyük zarar gören Sağlık Bakanlığının Roche yöneticileri hakkında açılan davaya ilgi göstermemesinden yakındı. Savcı, olayın örtbas edilmeye çalışıldığı izleniminin oluştuğunu da belirtti.

Savcı Okumuş, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na gönderilen bilgi notunda, bakanlıkların davaya ilgisizliği şöyle anlatıldı: "Devletin sistemli ve organize bir şekilde zarara uğratıldığı sabit olmasına karşın, gerek Sağlık Bakanlığı’nın gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Roche hakkında İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davayla ilgilenmediği, davaya müdahil olarak katılıp zararın tahsili konusunda hiçbir hukuki yaptırımda bulunmadığı gözlenmektedir."

Savcı Okumuş, Roche hakkında hazırlanan rapora da değinerek, "Kastın varlığının takdiri bağımsız mahkemelere ait olup, bu konu ön raporla kapatılarak firmaların ve sorumlularının kaydırıldığı, böylece olayın örtbas edileceği kanaati oluşmuştur. Tüm bu olayların önüne geçmek, haksız ve sistemli bir şekilde devletin adeta soyulmasını önlemek, ‘tuz koktu’ dedirtmemek için soruşturmalar gereken titizlikle yapılmalı" görüşüne yer verdi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat