GÜNCELLİĞİ NEDENİYLE ARKADAŞIMIZ ECZ.HAKAN GENÇOSMANOĞLU'NUN 02.04.2007 TARİHLİ YAZISINI YENİDEN YAYIMLIYORUZ...

 

Red Dilekçelerini " Tek Tip " İmzalamalıyız...

Ecz. Hakan Gençosmanoğlu

Eczacıların Sosyal Güvenlik Kurumları' na gönderdikleri faturaları kapsıyordu, kapsamıyordu derken, açıklama yetkin bir ağızdan, Bölge Eczacı Odaları' na yazılan bir yazıyla geldi.

TEB Genel Sekreteri Ecz. Erdoğan Çolak, verdiğimiz haberi doğruladı ve SGK ' nın eczacıların teslim ettiği evrakı "örnekleme yöntemi" ile kontrol etmeye hazırlandığını açıkladı.

Daha da ötesi, kurum görevlileri ile, uygulamanın detaylarını, yöntemi saptamak amacıyla beraberce bir "çalışma gurubu" oluşturma teklifini de ilettiklerini bildirdi.

Ecz. Erdoğan Çolak' ın 28.03.2007 tarihli yazısının bitiş kısmı şöyle ;

"....Bu düzenleme ile, sözleşmeli eczaneler tarafından geri ödeme kurumlarına fatura edilen reçetelerin incelenmesinde örnekleme metodunun uygulanabileceği, kanun hükmü ile belirlenmiştir.

Uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusunda çalışma yapmak üzere, bir çalışma gurubu oluşturulması için, Birliğimiz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ' na talepte bulunulmuştur. Reçete kontrolünde örnekleme sisteminin kullanılması uygulamasının ne şekilde yapılacağının belirlenmesi çalışmalarının tamamlanmasına müteakip ayrıntılı bilgilendirme yapılacaktır. (Söz konusu yazının tamamı Eczacının Sesi Haberler bölümünde yayınlanıyor. H.G.) "

Yazıdan da anlaşılacağı gibi, TEB, yöntemi kabul etmiş, dönüp eczacıya da danışmaya hiç mi hiç niyeti yok.

Oysa ki 5597 no lu kanun hak sahiplerine "örnekleme yöntemi" ni kabul etmeme hakkını tanıyor.

Yani, eczacı kuruma ;" -Ben bu yöntemi kabul etmiyorum, benim tüm evraklarımı inceleyin" deme hakkına sahip.

***

Şimdi, başa dönüp bir özet yapalım.

Uzun süredir, Sosyal Güvenlik Kurumlarının kendisine gönderilen evrakları kontrol etmekte büyük güçlük çektiği ve çare aradığı biliniyordu.

Çare de belliydi ; "örnekleme yöntemi. "

Şimdi bunu hayata geçirmeye çalışıyorlar.

Örneğin ; kuruma 100 reçete gönderdiniz, kurum bunun 5 ila 10 una bakacak burada ki hata ya da hatasızlığı 100 reçeteye yansıtacak.

Kontrol edilen 5 reçete de % 3 lük bir kesintiniz mi var, bu kesintiniz 100 reçetenizden, bu oranda yapılacak.

Olay bu ...

***

Geldiğimiz bu aşamada tespit ve önerilerimi, buradan meslektaşlarımla paylaşmak istiyorum ;

1 ) Kurumların bu haliyle (hiç detaya girmiyorum, herkes koşulları biliyor ) reçetelerin kontrollerini " örnekleme yöntemiyle " kabul etmek kurumla kumar oynamak olacaktır...

Üstelik te eşit olmayan şartlarda.

Bu kabul edilemez.

2 ) Bu yöntem kabul edilebilir, ancak ;

a ) Önce, eşit, adil, eczacının da haklarını koruyan, gözeten protokolü görelim ve imzalayalım.

b ) Açık, anlaşılır, öznel yorumlara kapalı bir Bütçe Uygulama Talimatı ' nı görelim. Bütçe Uygulama Talimatları ' nın en az 6 ay değişmeyeceği garantisini alalım.

c ) Sağlıklı bir provizyon sistemi oluşturulsun ve esas olsun. Yani provizyon sisteminin ödemesini yaptığı reçeteler kesinlikle hiç tartışmasız ödenir olsun.

d ) Yatan Hasta Reçeteleri ve Kan Ürünü Reçeteleri "örnekleme yöntemi " ne tabi olmasın, tümü incelensin.

e ) Belli bir YTL nin üzerinde ki reçeteler ( Örneğin ; 500 ytl üzerinde ki reçeteler) sisteme tabi olmayıp, tümü incelensin.

f ) Kontrolü yapılan bir dosya da "yıkıcı" bir sonuç çıkması durumunda (Örneğin ; kesinti oranının % 10 dan fazla çıkması) ikinci bir emniyet kontrolü mekanizmasının oluşturulması gerekir.

g ) Uygulanan yöntem, örneklerin seçiliş biçimi şeffaf, eczacı ya da meslek örgütlerimiz tarafından denetlenebilir olsun. (Örneğin ; kurum, her ay evrak tesliminden sonra örneklerin seçiliş biçimini eczacıya açıklasın )

h ) "Örnekleme Yöntemi" nin uygulanmasına rağmen kontrolü bitirelemeyen evraklar için "kurumca uygun görülen" avans ödemesi kabul edilemez. Avans ödeme fatura tutarının tümü olmalıdır.

Doğal olarak benim düşünemediğim şeyler de vardır. Onları da meslektaşlarım düşünecek ve açıklayacaklardır.

***

Her şeyden önemlisi, bu yöntemi kabul edip etmeyeceğimize hep beraberce karar vermektir.

Bana öyle geliyor ki yine bir oldu bittiye getiriliyoruz ve sonucunda yeni bir "eczacı zararı" ile karşı karşıya kalacağız.

Buna izin vermeyelim.

İmzalayacaksak, red dilekçelerini "tek tip" imzalamalıyız.

ECZACININ SESİ

www.eczacininsesi.com

iletişim :

e-posta : ecz.hakan@superonline.com

faks : 0216 574 72 69



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat