REÇETESİZ İLAÇTA YENİ DÜNYA DEVİ...

GlaxoSmithKline ABD’li rakibi Pfizer’in tüketici sağlığı ürünleri birimi için 15 milyar dolardan fazla teklif vermeye hazırlanıyor. Şirket, teklifin kabul edilmesi halinde dünyanın en büyük reçetesiz ilaç (OTC) üreticisi olacak.

İngiltere merkezli ilaç şirketi grubu GlaxoSmithKline (GSK), ABD’li rakibi Pfizer’in tüketici sağlığı ürünleri (OTC) birimi için öngördükleri fiyat ise 14 milyar dolar. Şirket teklifin kabul edilmesi halinde dünyanın en büyük reçetesiz ilaç (OTC) üreticisi ve dünyanın 2. en büyük reçeteli ilaç üreticisi konumuna ulaşacak.

GSK, aralarında Colgate-Palmolive, Reckitt Benckiser, Johnson&Johnson, Wyeth ve Bayer’in de bulunduğu çok sayıda ilaç şirketinin katıldığı ihaleden kazanan taraf olarak çıkmayı amaçlıyor. GSK’nın hali hazırda, kendine ait ‘tüketici sağlığı ürünleri (OTC) birimi’ bulunuyor ve bu birimden yılda 5,6 milyar dolarlık satış gerçekleştiriyor.

Son yıllarda ilaç alımında yaşanan artışın, ilaç sektörüne olan ilgiyi artırdığı ve ilaç şirketlerinin sıkı bir rekabete girmesine yol açtığını kaydeden danışmanlık firması Euromonitor, tüm dünyada 117 milyar doları bulan ilaç satışlarının 2010 yılına gelindiğinde 136 milyar doları bulacağını tahmin ediyor.

Hükümetler ise, sağlık harcamalarındaki yüksek maliyetten kurtulmak için ‘vatandaşların sağlık harcamalarına daha fazla katkıda bulunmalarını’ tercih ediyor ve reçetesiz ilaç (OTC) satışını teşvik edici politika izliyorlar. Hükümetlerin son yıllarda öne çıkan bu tutumu, ilaç sektöründe özel sektör payının artmasına ve dolayısıyla ilaç şirketlerinin aralarındaki rekabetin daha da kızışmasına neden oluyor.

Sudafed ve Listerine gibi markaların da aralarında bulunduğu tüketici sağlığı ürünleri birimini satmaya hazırlanan Pfizer, bu birimin satışını stratejik planlarının bir parçası olarak değerlendirdi. Pfizer, 2005 yılında bu birimin ilaç satışlarından 4 milyar dolar gelir elde etmişti. Satışın ne şekilde sonuçlanacağının önümüzdeki bir kaç hafta içinde netleşmesi bekleniyor. 03/06/2006 ForumDiplomatik.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat