PROTOKOLÜN SON HALİ VE BAZI ÖNERİLER

Ecz.Metin SEVAL

www.eczacininsesi.com

 

MADDE-Ancak SUT hükümlerine göre, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan diş tedavileri ve bu tedavilere ait ilaç bedelleri hasta tarafından ödendikten sonra Kurumdan talep edilecektir. Bu nedenle, söz konusu ilaçlara ait bedeller eczane tarafından Kuruma fatura edilmeyecektir. Eczane tarafından, hasta adına fatura edilen reçete ekine hastanın ilaç bilgi çıktısı eklenecek ve hastanın reçetesinde yer alan ilacın, provizyon sisteminde daha önce alındığı ve bitmemiş olduğu tespit edilenlerin bedelinin Kurumca karşılanmayacağı hususunda hasta bilgilendirilecek ve bu konuda hastanın imzası reçete arkasına alınacaktır.

Öneri :

ÖZEL SAĞLIK KURUMLARINDAKİ DİŞ TEDAVİLERİNE AİT İLAÇ BEDELLERİ KURUMA FATURA EDİLMEYECEK. BURAYA KADAR KABUL .(SİSTEME GİRİLMESİ VE FATURALANDIRILMASI DURUMUNDA NE OLACAK?)

ECZACI HASTAYA FATURASINI KESER VE SORUMLULUĞU BİTER. HASTANIN İLAÇ BİLGİ ÇIKTISI YADA BİLGİLENDİRMELER YAPIP İMZALAR ALINMASI ECZACIYI BAĞLAMAZ. BU, PARAYI ÖDEYEN KURUMLA SİGORTALISI ARASINDAKİ SORUNDUR.

**************************************************************************

 

MADDE- 3.2.3. Reçetelerin arka yüzüne; ilacı alan kişinin adı, soyadı ve “.... kalem .... kutu ilacı aldım” ibaresi yazılarak hastanın telefon numarası ile birlikte imzası alınacak, ilacın/ilaçların reçete sahibi dışındaki kişilerce alınması halinde ise ayrıca adres, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik numarası olmaması halinde ibraz edilen kimlik belge numarası reçete arkasına yazılacaktır.

İLAÇLARI ALAN REÇETE SAHİBİ DEĞİLSE ADI SOYADI TELEFONU YANINDA ,AYRICA ADRESİNİN İSTENMESİ GEREKSİZ BÜROKRASİ VE DETAY. BEBEĞİNİN İLACINI ALAN ANNE BABADAN BİLE TC KİMLİK NUMARASI VE ADRESİNİN İSTENMESİ SONUCUNU GETİRİYOR.

Öneri:.

: ilacın/ilaçların reçete sahibi ve birinci derece yakınları dışındaki kişilerce alınması halinde tc kimlik numarası ,yada ibraz edilen belgenin numarası reçete arkasına yazılır.

***********************************************************************************

 

MADDE-3.2.4. Reçetelerin arka yüzüne ve (varsa) karnede kalan nüshalarına eczane kaşesi basılacak ve eczacı tarafından imzalanacaktır.

ECZACININ ECZANESİNDEN BİR DAKİKA BİLE AYRILAMAMASINA NEDEN OLACAK BİR MADDE. KARNEDE KALAN NÜSHAYI İMZALAMA ZORUNLULUĞU PRATİKTE KALFALARIN İMZALAMASINI GETİRİR.

Öneri:

Eczacı ilaçları verirken reçetenin arkasına; ve (varsa) karnede kalan nüshasına eczanenin adresi, eczacının adı ve soyadı, telefon numarasının yer aldığı kaşesini basar.

**************************************************************************

 

 

 

MADDE--3.9. Reçete sahibinin/ilacı alan kişinin, eşdeğer ilaç uygulamasında SUT’da belirlenen yüzdelik dilimin üzerinde olan ve hekim tarafından reçeteye yazılan ilacı, eczane tarafından reçetede yazılı ilaç yerine eşdeğer ilaç alınabileceği hususunda bilgilendirilmesine rağmen kendi isteği doğrultusunda almak istemesi halinde, eczane tarafından reçete arkasına “Kurumca bedeli karşılanan eşdeğer ilaç yerine reçetede yazılı ilacı kendi rızam ile fiyat farkı ödeyerek aldım. Fark bedelini Kurumdan geri talep etmeyeceğim.” ifadesinin yazdırılarak reçete sahibince imzalanması veya bu ifadenin yer aldığı kaşenin basılarak ilacı alan kişi tarafından adı, soyadı yazılarak imzalanması kaydıyla fark alınarak reçetede yazılı ilacın verilmesi mümkündür. İlaç katkı payı, en ucuz ilaç bedeli üzerine SUT’ta belirlenen yüzdelik tutarın eklenmesi ile bulunan bedel üzerinden alınır.

SADECE ESKİ SSK PROTOKOLÜNDEKİ UYGULAMA. ARTIK TÜM SGK İÇİN İSTENİYOR. HİÇ BİR HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ, BAĞLAYICILIĞI OLMAYAN,VE PROTOKOLDEKİ YAZIMINA GÖRE ,REÇETEDEKİ FARK İSTENEN HER İLAÇ İÇİN, AYRI AYRI İMZA İSTENMESİNİ ZORUNLU TUTAN, HASTA VE ECZACI İÇİN GEREKSİZ BÜROKRASİ

.Öneri:

TAMAMEN KALDIRILMASI GEREKİR.

***************************************************************************

 

MADDE--Şeker ölçüm çubuklarının bedelleri, SUT’un (20.3.7) numaralı maddesinde belirtilen hastalıklarda ilaç kullanım raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçetelenmesi halinde, Kurum kayıt sistemindeki fiyatlar esas alınarak ödenir. Şeker ölçüm çubuklarına ait barkodun reçeteye eklenmesi zorunludur. Eczane tarafından hastaya önceden bildirilmek suretiyle, şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilebilir.

TAHSİL EDİLEBİLİR GİBİ, MUĞLAK BİR İFADE NEDENİYLE, ECZANELER ARASINDA FARKLILIKLAR OLUŞMASINA NEDEN OLUR. ETİK DEĞİL.

Öneri:

FİYAT FARKI HASTADAN TAHSİL EDİLİR.

**************************************************************************************

 

MADDE--3.11. SUT’da belirtilen esaslara uymayan reçetelere ait bedeller ödenmez. Bedeli ödenmeyen ilaçlara ait kupürler iptal edilir ve eczaneye iade edilmez.

Öneri:

SUT’ UN PROVİZYON SİSTEMİNE AYNEN UYGULANMASI GEREKTİĞİ ,PROTOKOLDE YER ALMALI.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat