ÖZEL HASTANELERE 41 MİLYON ‘MÜŞTERİ’.


SSK, Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra geçen bir yılda 13 milyon YTL ile tarihinin en ağır zararını yaşarken özel sektöre 41 milyon yeni müşteri kazandırdı. Kurum, ortaya çıkan zararı eczane ödemelerini geciktirerek dengelemeye çalışıyor.


SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinin üzerinden bir yıl geçti. Bu dönemde kazanç elde etmeyi, SSK’lı hastaların kuyruk çilesi bitirmeyi düşünen hükümetin planları tutmadı. Hastanelerin devri sonrasında SSK 13 milyon YTL ile tarihinin en ağır zararına uğradı, özel hastanelere 41 milyonluk yeni bir hasta potansiyeli yarattı, arada alınan özel hastane kurum farkları ile hesaplanamayan harcamalar oluşturuldu. İlaç harcamaları da Cumhuriyet Tarihi’nin en yüksek rakamlarına ulaştı. Karşılığı ödenmeyen serbest eczanelerin alacakları açıklanmıyor. SSK, sağlık hizmetlerinin tek elden yürütüleceği, vatandaşın sağlık hizmetine daha kolay ulaşacağı, sağlık maliyetlerinin düşeceği gerekçeleriyle bir yıl önce Sağlık Bakanlığına devredildi. Sonuç da maliyetlerde düşüş beklentisinin tersine artışlar olmasına karşılık, kuyrukları bitirme sözleriyle bir anda sokaklara bırakılan vatandaşın kuyruk çileside bitmedi.


Bu sürede ilaç harcamaları da Cumhuriyet Tarihi’nin en yüksek değerlerine ulaştı. 6 milyon YTL, özel sağlık sermayesine aktarıldı. İlaç tekelleri ve çok uluslu şirketler SSK’nın toplu pazarlık sistemi baskısından kurtulması ile ulusal ilaç pazarında, daha rahat pazar koşullarını oluşturmaya başladı. 41 milyon kişinin oluşturduğu ilaç pazarındaki ekonomik zorlukları 23.000 serbest eczanenin sırtına yükleyerek, daha rahat ve özgür davranmaya başladı.

SSK’nın ilaç harcamaları sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra ilaç harcamaları yüzde 50 oranında arttı, ancak serbest eczanelerin ilaç geri ödemelerini geciktirerek ve Bütçe Uygulama Talimatları ile engelleyerek ödemeler dengesini oluşturmaya çalıştı.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat