Adı bizde saklı bir kamu görevlisi meslektaşımızdan, arkadaşımız Ecz.Hakan Gençosmanoğlu ' na gelen e-maili olduğu gibi yayınlıyoruz.
ECZACININ SESİ
www.eczacininsesi.com
SAYIN GENÇOSMANOĞLU,
Sizin ve değerli meslektaşlarımın yazıları ile 1 yılını dolduran sitenizi çok yakından takip eden bir kamu eczacısıyım.
5502 sayılı yasada yapılan değişikliği meclis oturumda takip ettikten sonra eczacı odaların sitelerinde bu yasaya tepkilerini merakla bekleyiş içine girmiştim. Fakat bırakın tepkiyi bir haber bile görememenin hayreti içindeydim. Fakat asıl hayret verici olanın yasa resmi gazetede yayınlandıktan sonra olacağını nasıl bilebilirdim. Bazı görüşlere göre bu yasa eczane reçetelerini kapsamıyordu bazı çevrelere görede oldukça uygun bir yöntemdi ve eczaneler için çıkarılmıştı.
Peki Teb bunu tabandaki eczacılara sormuşmuydu? Sormuşsa neden kimse bu yöntem hakkında bilgiye sahip değildi. Sormamışsa nasıl taraf oluyor ve destekliyordu ?
19 ŞUBAT 2005 tarihinden itibaren incelenen reçete oranı bazı bölgelerde %30 larda iken örnekleme metodunun reçeteleri kapsamadığı nasıl ifade edilebilir. Zaten Genel Sekreterin yazısı ilede bunun Teb tarafından desteklendiği ve eczaneleri kapsadığı kısa sürede anlaşıldı.
Örnekleme bir istatiksel yöntemdir. Zaman, maliyet, doğru veri elde etme, örneğe giren birimlerin zarar görmesi gibi nedenlerle tercih sebebidir. Örnekleme yöntemi keyfi yada raslantısal(tesadüfi) olmak üzere 2 şekilde şeçim yolu ile yapılabilir. Eğer siz yatan hasta, kan ürünü, raporlu reçeteleri çıkarıp diğer geri kalanları örneklemeden söz ederseniz ozaman reçete örneklemesi kapsamı daralır ve tek tip reçete örneklemesi karşımıza çıkmaz mı ?
Örnekleme olmalı; ama tabandaki eczacıların onayı ve örnekleme yönteminin şekli konusunda söz ve bilgi sahibi olduğu şekilde olmalı.
Ayrıntılar bu başlık altında olmalı
.Saygılarımla