Miadı dolmuş ilaçlar yoksullara
BELGİN TORAMAN
ANKARA
Sağlık Bakanlığı tarafından, SSK fabrikalarında bekleyen ilaçların çürüdüğünün itiraf edildiği bir genelge yayımlandı. Miadı dolmamış olan ilaçların derhal kullanılması için hazırlanan genelgede, ilaçların derhal ihtiyaç sahiplerine verilmesi istendi. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlıkta Dönüşüm Progra-mı'nın, sağlıkta çöküşe neden olduğunu açıkladı. Hastane yönetimlerinin eleştirildiği genelgede, "SSK ilaç fabrikasında üretilen çeşitli ilaçların hastanelerde har-canamadığı ve bu ilaçların miatlarının yaklaştığına ilişkin sorunlar iletilmektedir" denildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Osman Güler tarafından 81 İl Valiliğine gönderilmek üzere hazırlanan genelgede, "Miadı içersinde harcanamayacağına kanaat getirilen SSK fabrika ilaçlarının, ayniyat tesellüm makbuzu karşılığında sağlık ocaklarına devredilerek başta fakir, kimsesiz ve sosyal güvencesi olmayan hastalar olmak üzere ayakta tedavilerinde kullanılmak amacıyla ihtiyaç sahiplerine verilmesi" istendi.

Genelgede ayrıca, söz konusu ilaçların hangi sağlık ocağına ne kadar verildiği ile sağlık ocaklarında kimlere kaç adet verildiğine ilişkin kayıtların düzenli olarak tutulması istendi.

Bu arada, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlıkta çöküşe neden olduğunu açıkladı. TTB tarafından yapılan açıklamada programa derhal son verilmesi gerektiği vurgulanarak, hekimleri hastalık satan basit bir insan gücüne dönüştürmeye çalışılmasının bilim ve vicdan dışı olduğu belirtildi. Açıklamada, bir yandan ilaçların çürümeye terk edilirken, diğer yandan tüm ilaç pazarının uluslararası tekellere emanet edildiği vurgulandı



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat