"15 Haziran tarihinde yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Kurumunun yapacağı icraatla birlikte, vatandaşı hastasıyla ilgilenmekten alıkoyacak ilaç temininde hasta sahibine yüklenen mükellefiyet bundan sonra kamu sağlık hizmeti kuruluşlarına yüklenecek hâle gelecek."
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
22. Dönem 5. Yasama Yılı
119. Birleşim 01/Haziran/2007 Cuma
Alınan karar gereğince gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmına geçiyoruz.
5'inci sırada yer alan, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın, Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu'nun görüşmelerine başlıyoruz.
5- Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın; Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (2/1039) (S. Sayısı: 1439) (x)
AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 1439 sıra sayılı Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde AK Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Kanun teklifinin 2'nci maddesinde ise, sağlık hizmeti sunan idarelere çerçeve sözleşme yapma imkânı getirilmektedir. Aslında teklifimizin 1'inci maddesi, çerçeve sözleşme yapabilme imkânı sağlamak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak bir şekilde yapılan bir düzenlemeydi. Ama, Değerli Milletvekilimiz Sayın Karademir'in bu konuda yaptığı itirazı, tüm kurumları bu şekilde kapsayacak bir düzenlemenin şu anda inceleme noktasında baktığımızda yeterli bir inceleme yapmadığımızı, o yüzden, eğer bunu sadece Sağlık Bakanlığı ile ilgili sınırlayabilirseniz bu teklifi biz de destekleyeceğimizi, çünkü artık sağlık hizmetlerinin hızlı bir şekilde ve insan sağlığını en güzel şekilde yapabilme gayesiyle ortaya çıkan sorunları, problemleri ortadan kaldırmak maksadı güden bu düzenlemenin daha uygun olacağı kanaatiyle bu görüşlerini ifade ettiler. Biz de, gerçekten, vatandaşın sağlığının çok önemli olduğunu, bunlara yapılacak hizmetlerin, özellikle ilaç temininde vatandaşların, hastanede yatan hastalarının ilaç teminini kurum ve kuruşlarda, sağlık hizmeti veren kuruluşlarda ilaç teminini yapmakta sıkıntı çektiklerini, kurumlarda stoklar olmadığından dolayı vatandaş bir taraftan hastasıyla mı uğraşacak, öbür taraftan hastasına ilaç temin etme gayretine mi düşecek. Bu kaygıyı, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak amacıyla bunun yasalaşmasının, bu teklifin yasalaşmasının uygun olduğunu düşündük.
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_b_sd.birlesim_baslangic?P4=19936&P5=H&page1=52&page2=52
BAŞKAN - Karar yeter sayısı vardır ve madde kabul edilmiştir.
2'nci maddeyi okutuyorum:
MADDE 2- 4734 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"Çerçeve sözleşme kapsamında mal ve hizmet alımı
EK MADDE 2- Sağlık hizmeti sunan idareler bu Kanunda öngörülen temel ihale usullerini uygulamak kaydıyla sürekli biçimde ihtiyaç duydukları mal veya hizmet alımlarına ilişkin çerçeve sözleşmeler yapabilir ve bu çerçeve sözleşmelere istinaden alım ihaleleri düzenleyebilir. Çerçeve sözleşmenin yapılmasına ilişkin ihalelerde ödenek şartı aranmaz. Çerçeve sözleşme kapsamında temin edilecek mal veya hizmet alımları 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendine göre Kamu İhale Bülteninde ilan edilir. İlanda çerçeve sözleşme kapsamında karşılanması planlanan tahmini ihtiyaç miktarları da gösterilir.
Çerçeve sözleşmeye taraf olan tedarikçi veya hizmet sunucuları tarafından sunulan teklifler 40 ıncı madde hükümlerine göre değerlendirilerek istekliler, ekonomik açıdan en avantajlı tekliften başlanmak suretiyle sıralanır ve istekli sayısı yirmibeşi geçmemek üzere şartları taşıyan isteklilerin tamamı listeye alınır. Listeye alınan istekli sayısı üçten az olamaz. Teminat alınmasına ilişkin hükümler hariç olmak üzere, ihalelerin sözleşmeye bağlanması hakkında bu Kanunda yer alan hükümler çerçevesinde, süresi otuz altı ayı geçmemek üzere listeye alınan isteklilerle çerçeve sözleşme imzalanır ve sonuçlar Kamu İhale Bülteninde ilan edilir.
Yapılan çerçeve sözleşme kapsamında mal veya hizmet alımına ihale yetkilisince onay verilmesi üzerine, listede yer alan istekliler imza karşılığı veya posta yoluyla ya da tebligatı daha sonra yapılmak kaydıyla, teleks, faks veya elektronik posta ile teklif vermeye davet edilir. Davet yazısına, alım konusu mal veya hizmetin miktarı ile teslim ve ifa şartlarını gösteren bir şartname eklenir.
İsteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için en az üç iş günü süre tanınmak suretiyle çerçeve sözleşmeye esas olan teklif bedellerini geçmemek üzere tekliflerini vermeleri istenir. Yazılı olarak verilecek tekliflerin içeriğinin gizliliği ihale saatine kadar korunur ve ihale dokümanında belirtilen hükümlere göre teklifler değerlendirilerek ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir ve ihale bu teklif sahibinin üzerinde bırakılır. İhalelerin sözleşmeye bağlanmasına ilişkin bu Kanunda yer alan hükümler çerçevesinde kısa sözleşme imzalanır.
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_b_sd.birlesim_baslangic?P4=19936&P5=H&page1=55&page2=55
İstekliler yeterliklerinin devam ettiğini oniki ayda bir belgelendirir. Yeterliği devam etmeyenler ile teklif vermeye davet edildiği halde iki kez teklif vermeyenlerin çerçeve sözleşmeleri feshedilir.
Çerçeve sözleşmeye taraf olanların sayısının üçün altına inmesi halinde, mevcut çerçeve sözleşmenin sona erdiği taraflara bildirilir.
Çerçeve sözleşme yapılmış olması, idareye alım yapma yükümlülüğü getirmez. İdare, çerçeve sözleşme kapsamındaki mal veya hizmet alımlarına ilişkin ihtiyaçlarını bu Kanunda yer alan diğer usulleri kullanmak suretiyle de temin edebilir. Çerçeve sözleşme kapsamında yapılacak alımlara ilişkin usul ve esasları tespite Kurum yetkilidir."
CHP GRUBU ADINA KEMAL SAĞ (Adana) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim.
Sayın Başkanım, değerli arkadaşlarım; görüşmekte olduğumuz 1439 sıra sayılı, Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 2'nci maddesi üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu ve şahsım adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Önce, bu Kanun Teklifi ne getiriyor, ona bir bakalım değerli arkadaşlarım. Teklife göre, sağlıkla ilgili idarelerin sürekli biçimde ihtiyaç duydukları ve sık sık yapmak durumunda kaldıkları mal ve hizmet alımlarını, her defasında ihale işlemlerinin tamamının tekrarlanması yerine, yapılan ihaleyle, çerçeve sözleşme yapmaya hak kazanan ve yeterliliği olan firmalardan gerekli durumlarda sadece fiyat teklifi alınması suretiyle ihtiyaçların giderilmesine imkân getirilmektedir.
Sayın milletvekilleri, evet, bu Kanun Teklifi'yle, sağlık hizmeti sunan idarelere, sürekli biçimde ihtiyaç duydukları mal veya hizmet alımlarına ilişkin olarak hizmet verecek isteklilerle çerçeve sözleşme yapmasına izin verilmektedir.
Yalnız, buna ilişkin olarak bazı sıkıntıları da belirtmeden geçemeyeceğim. Bakınız, çerçeve sözleşme, ihale mevzuatımıza ilk kez giren bir uygulamadır. İlk başta hepimize cazip gibi gözükebilir, ancak bu sözleşme türünün
faydaları yanında sakıncalarını da görmezden gelemeyiz. Hemen belirtelim ki, bu Teklif, özellikle, rekabeti ortadan kaldırmasa bile asgari düzeye çekmektedir. Şöyle ki, Teklife göre en az 3, en fazla 25 istekli ile 36 aylı süreli çerçeve sözleşmesi imzalanacak, alınacak mal veya hizmetler bu firmalar arasından fiyat teklifi almak suretiyle temin edilecektir. Bu uygulama, rekabeti engellemenin de ötesinde adam kayırıcılığa, yolsuzluğa ve tekelciliğe yol açacak bir uygulamadır.
Öte yandan, bu uygulama ihale sürecini de kısaltmayacaktır ve bu arada yolsuzlukların artırılmasına da zemin hazırlayacaktır ve belki de birçok ihalede en azından hiçbir yolsuzluk olmasa dahi birçok dedikodu da kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
Bir başka önemli sıkıntı zaman içerisinde kendini gösterecektir. Çünkü, bu sözleşme türünün sadece sağlık sektörü için öngörülmesi de eksikliktir. Çok yakın bir gelecekte, sürekli mal ve hizmet alımı yapan diğer kamu kurumları da bu uygulamadan faydalanmak isteyecekler. Biz siyasiler de bu kurumların yetkililerine taviz vermek zorunda kalacağız.
Bakın, burada tutanaklara geçmektedir. Bu konuda yakın zamanda ya biz bu uygulamayı kaldırırız ya da birkaç defa bu uygulamayı geri çekmek zorunda kalırız. Ama, sizin için normal. Çünkü, siz, çıkartığınız yasaları değiştirmeye alışkınsınız. Çünkü, siz, yasaları çıkarırken araştırmadan, yandaşların istekleri doğrultusunda çıkartmaya alışkınsınız. Birileri, yani "Ne yaptınız, böyle şey olur mu" deyince de, yasaları tekrar değiştirmeye de alışkınsınız. İşte, Mali Kontrol Yasası, üç yılda tam beş kez değiştirmek durumunda kaldınız.
Evet, bu uygulamadan faydalanmak isteyen kurumların sayısı arttıkça da, yasa başlangıçtaki anlamından uzaklaşacak, kısacası, bu yasa aşınacak, yıpranacaktır.
Sayın milletvekilleri, bu teklifin bir başka önemli sakıncası da, İhale Yasası'nın temel ilkelerinden birisi olan "ödenek olmadan ihaleye çıkılamaz" ilkesini ortadan kaldıracak olmasıdır. Oysa, 4734 sayılı Kamu İhale Yasası'nın, Avrupa Birliği mevzuatı gereğince, ihale mevzuatımıza getirdiği en önemli yenilik ve özellik bu idi. Ama, şimdi ne yapılıyor? Ödenek olmadan da ihaleye çıkılarak sözleşme yapılmasına imkân tanınıyor, yani Kamu İhale Yasası'nın temel ilkelerinden birisi ortadan kaldırılıyor. Peki, nerede kaldı Sayın Maliye Bakanının bütçelerde denklik iddiası? 36 ay demek, üç yıl demektir, yani üç yıl süreyle ödenek ortada yok iken, ihale yapıp sözleşme imzala. Bu durum, hukuken de sakıncalıdır değerli arkadaşlarım. Giderayak her şeyi altüst ediyorsunuz. Giderayak sistemi bozuyorsunuz. Giderayak bizden sonrası tufan diyorsunuz.
Sayın milletvekilleri, bu arada bir noktayı daha belirtmeden geçemeyeceğim. Bu yasa hükümleri uyarınca yapılacak ihalelerde, ihaleler üç yılda bir yapılacağı için, ihalelerin kamuya duyurulması da kısıtlanmaktadır. Bu da, özellikle mahallî basını olumsuz etkileyecek ve yerel basının gelirlerini azaltacaktır. Böylece yerel medyanın sıkıntılarını da artırmış olacaksınız.
Değerli AKP'li arkadaşlarım, hatırlar mısınız, meşhur Ali Dibo vakası hangi kurumda patlak vermişti? Sağlık kurumlarında ve ne gariptir ki bu yasa teklifi de, yine sağlık kurumları için verilmektedir. Tesadüf mü, yoksa bilinçli mi, buna tarih karar verir ama, yakın zamanda bazı sonuçlarını göreceğimiz de mukadderdir.
MUSTAFA ELİTAŞ (Devamla) - …farklı farklı yönlere çekerek… İnanın ben de taaccüple ve şaşkınlıkla dinliyorum.
Değerli arkadaşlar, bu teklifin esası, tüm idarelerdeki acil ihtiyaçları karşılayabilmek için sürekli olarak kullanılan malların bir an önce alınarak sistemin aksamasını engelleme gayesiyle ortaya çıkarılmış bir teklif ve açıkçası, 4734 sayılı Kanun'daki yapılabilecek ihalelerin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla ortaya konulmuş bir teklif.
Teklifte önce çerçeve sözleşmesi yapılması amaçlanıyor. Çerçeve sözleşmesindeki amaç ne? A malını üreten -sağlık sektöründe diyelim- serum, enjeksiyon veya başka bir malı üreten bir firma ve firmalar grubu çerçeve sözleşme yapmak üzere proforma faturayla müracaat ediyorlar ve kanun maddesinin içerisinde de açık, net yazıyor: Proforma fatura veren kurum ve kuruluşlar -çerçeve sözleşmesi içerisinde- çerçeve sözleşmesinin sonuna kadar bağımlılar. Son fıkrada da ifade ediyor, kurum buna bağlı değil. Müracaat sahipleri içerisinden en aşağıdan, en avantajlıdan ve en ekonomikten
başlamak üzere, elli tane firma varsa, bunlar içerisindeki yirmi beş firma çerçeve sözleşmeyi yapmayı hak ediyor. Ne yapıyor bu? Firmalar bu çerçeve sözleşme içerisinden iki yıllık, üç yıllık süreç… Biraz sonra önergemiz gelecek, otuz altı aylık süreyi yirmi dört aya düşüren önergemiz geliyor. O önergede çerçeve sözleşme içerisindeki proforma fatura vermiş kişi, kurum ve kuruluşlar, hizmet sağlayıcılarına mal ve hizmet satanlar bir fiyat teklifinde bulunuyorlar. Bu fiyat teklifinin üzerinde esas ihale yapılırken 1 lira, 1 kuruş artırma imkânları mevcut değil. Onun altında fiyat teklifi verdikleri takdirde ihale kendilerinde kalıyor. Bu da, şeffaf bir şekilde yapılan bir iş. Biz, bunu, komisyonda, bizim teklifimizle, maksimum 20 olan sayıyı, değerli arkadaşlarımızın, hem muhalefetin hem iktidar milletvekillerinin katkılarıyla 25'e çıkardık. Minimum 3, maksimum 25 katılımcı -ihaleye katılan kişiler- bu süreçte, çağrılı olarak, davetli olarak bu ihaleye katılabilecekler. Açık ve şeffaf yapılacak. Hatta, teklife üçüncü bir madde ilave etmeye gayret ettik ama olmadı. Elektronik posta yoluyla da bu ihaleye katılmayı gerekli hâlde gördük.
Değerli arkadaşlar, bugüne kadar yapılan toplam ihaleler içerisinde Sağlık Bakanlığının yaptığı ihalelerin payı yüzde 15 Kamu İhale Kurumu içerisinde ve bunların da acil ve sürekli olanlar, inşallah, önümüzdeki günlerde, 15 Haziran tarihinde yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Kurumunun yapacağı icraatla birlikte, vatandaşı hastasıyla ilgilenmekten alıkoyacak ilaç temininde hasta sahibine yüklenen mükellefiyet bundan sonra kamu sağlık hizmeti kuruluşlarına yüklenecek hâle gelecek.
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_b_sd.birlesim_baslangic?P4=19936&P5=H&page1=57&page2=57
BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:
Gerekçe: Teklifin mevcut çerçeve 2 nci maddesi ile çerçeve sözleşmenin tesis edilmesine ilişkin ilanların Kamu İhale Bülteninde duyurulması zorunluluğu getirilmektedir. Bu düzenlemeye ilave edilen bu düzenleme ile yaklaşık maliyeti eşik değerlerin altında kalan ilahelerde çerçeve sözleşmenin kurulması aşamasının, rekabet ve şeffaflığın azami oranda sağlanabilmesi için yerel gazetelerde de ayrıca duyurulması amaçlanmaktadır.
BAŞKAN - Gerekçesini dinlediğiniz önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.
Sayın milletvekilleri, 2'nci maddeyi kabul edilen iki önergeyle birlikte oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Madde kabul edilmiştir.
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_b_sd.birlesim_baslangic?P4=19936&P5=H&page1=61&page2=61
MUSTAFA ILICALI (Erzurum) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın; Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 4'üncü maddesi üzerinde şahsım adına söz aldım. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.
Ama, burada, bizim, tabii, esas, en çok üzerinde durmamız gereken bu teklife niye ihtiyaç var, bunu niye çıkarıyoruz? Öncelikle ben bir kere teklif sahibine çok teşekkür ediyorum. Komisyonumuzda çok olumlu tavır sergileyen Cumhuriyet Halk Partisinin değerli milletvekillerine teşekkür ediyorum. Şu anda da iktidarıyla muhalefetiyle destek vereceğiz. Tabii bu teklifin destekçisi olan, en fazla bundan istifade edecek olan Erzurum Milletvekilimiz Sağlık Bakanımıza da sonsuz teşekkürler ediyoruz. Çünkü sağlık konusunda yapılanları burada size anlatırsam, kalan dakikaya sığdırmamız mümkün değil ama sadece şu cümleyi paylaşmamız gerekir: Ana amaç, hastanelerde verimliliği artırmak. Bunu peki verimli nasıl bu hâle getirebiliriz? Sağlık kurumlarındaki verimliliği artırabilmek nedir? İşte burada çıkan çerçeve yasa da bunun bir önemli ayağı olacaktır. Neden? Çünkü hastanelerde sürekli tıbbi malzeme bulundurmak gerekiyor.
Değerli milletvekilleri, inşallah sizler yaşamamışsınızdır, benim yoğun bakımda çok yakın hastalarım oldu -babam, annem kadar yani yakın, ağabeyim diyeceğim- onları takip ettik. O arada, bizim o telaşımızda -komadan çıktı mı çıkacak mı diye- elimize bir liste verilir. Gidip bu malzemeyi almak mecburiyetinde kalıyoruz. Yani hastayı mı takip edeceğim, gecenin 2'sinde nöbetçi eczaneyi bulacağım, alacağım, geleceğim… Şimdi bu yasada öyle bir şeye olumlu destek veriyorsunuz ki, gerçekten, yaşamış bir kişi olarak bunları sizlerle paylaşıyorum.
Şimdi, bu sayede, hastanelerde, sürekli tıbbi malzeme bulunması söz konusu olabilecek. Çünkü neden bulunamıyor? Burada, ihale süreleri, tabii, uzun bir zaman alıyor, o malzeme bulunamayabiliyor. Hastanede yakını bulunan herkes bunu yaşamıştır. O açıdan, buradan, çok büyük bir kolaylık getiriyor. Yani siz, hastanızı rahatlıkla takip ederken, gidip bir daha malzeme almayacaksınız. Ayrıca, o malzemeye ödediğiniz paranın geri alınması… Bir de, herkesin parası olmayabilir. O anda cebinizde para var mı yok mu? Yani siz, eğer paranız yoksa, o ilacı, o malzemeyi almakta zorluk çekeceksiniz. Bu manada da, bu çerçeve yasayla bu imkân getirilmiş oluyor. Hatta, burada -komisyonda da çok tartışmıştık- otuz altı aydı bunun süresi, yirmi dört aya düşürüldü. Buradan da size şunu belirtmek isterim ki, Avrupa Birliği ülkelerinin 30 Nisan 2004 tarihinde Avrupa Birliği Resmî Gazetesinde yayımlanan çerçeve sözleşmeye ilişkin direktiflerinde öngörülen süre kırk sekiz ay. Biz bunu daha da kısaltmış oluyoruz. Netice itibariyle, önerge geçti. Bunu hatırlatmak istiyorum.
Diğer taraftan, yine, çok değerli bir muhalefet sözcüsü "Hizmet işleri, güvenlik işleri bunun içine girecek, yemek işleri girecek." dedi. Burada da şunu hatırlatmak istiyorum değerli milletvekillerime: Bu konuda, yani hizmet işleri dediğimiz güvenlikle, yemekle ilişkin değişiklikler, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda, otuz altı aya kadar yapılması zaten hükme bağlanmış, bu değişiklik yapılmış. Yani, burada da rahat olmak gerekiyor.
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_b_sd.birlesim_baslangic?P4=19936&P5=H&page1=66&page2=66
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Ilıcalı.
Madde üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.
4'üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum…
AHMET ERSİN (İzmir) - Karar yeter sayısının aranmasını istiyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Karar yeter sayısı arayacağım.
Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Karar yeter sayısı vardır ve madde kabul edilmiştir.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Baloğlu.
Madde üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.
Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.
Teklifin tümünü oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Teklif kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.
Hayırlı olmasını diliyorum.
Sayın Bakan kısa bir teşekkür konuşması yapacaklardır.
Buyurun.
SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Değerli Başkanım, yüce Meclisimizin değerli üyeleri; bugün, katkılarınızla vatandaşlarımızın işini kolaylaştıracak çok güzel bir kanunu birlikte yaptık. Bu Kanun'un oluşturulmasında emeği geçen Kayseri Milletvekilimiz Sayın Mustafa Elitaş'a ve Bayındırlık Komisyonumuzun Değerli Başkanına, Komisyonumuzun değerli üyelerine hem Muhalefet Partimizden Komisyonumuzda bulunan arkadaşlarımıza hem de İktidar Partimizden Komisyonda bulunan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, çünkü, Komisyonda birlikte, ortak bir akılla bu Kanun yapıldı.
Böylece, hastanelerimizin malzemelerini kolayca bulundurmaları ve vatandaşımızın dışarıdan bu malzemeleri almak için sıkıntı çekmelerinin önüne geçmiş olduk, hem kolayca malzemelerini bulundurmalarını sağladık hem de bu sıkıntının önüne geçmiş olduk.
Zaman zaman söyleniyor "Niçin bu kanunlar daha önce yapılmadı." diye ve biraz önce de Değerli Milletvekilimiz söyledi. Aslında, hep çalıştık, yani bu yüce Meclisin 4,5 senesi gerçekten, hep çalışmakla geçti.
Onun için, ben inanıyorum ki, halkımız, yüce Türk milleti, Meclisimizin emeğine, böyle, çalışmalarına artık ara vereceği son kırk sekiz saatte bile bu kadar ısrarla, bu kadar meselesini takip ederek çalışmalarına, gayretli çalışmalarına, en büyük takdir duygusunu gösterecektir.
Ben, tekrar, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, sağ olun. (AK Parti sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Bakan.
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_b_sd.birlesim_baslangic?P4=19936&P5=H&page1=69&page2=69
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 119'uncu Birleşiminin Altıncı Oturumunu açıyorum.
6'ncı sıraya alınan Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız ve 11 Milletvekilinin; Sağlık Ba-kanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Raporunun görüşmelerine başlıyoruz.
6. Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız ve 11 Milletvekilinin; Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Raporu (2/1013) (S. Sayısı: 1418)
BAŞKAN - Komisyon ve Hükûmet yok.
Ertelenmiştir.