Manisa Sağlık Platformu Tarafından Yapılan Ortak Basın Açıklaması

 

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI
 
 
Son günlerde  sağlık alanında yürürlüğe giren yeni uygulamalar ve kamuoyunda bu uygulamalar ile ilgili yaratılmaya çalışılan ancak gerçekleri yansıtmayan bir dizi gelişmelerle ilgili bir değerlendirme toplantısı yapılması kararlaştırılmış, 11/07/2007 tarihinde yapılan toplantıda aşağıdaki tespitlerimizin kamuoyuyla paylaşılması uygun görülmüştür.
Buna göre;
I- 01/07/2007 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı genelgesi ile bu tarihten itibaren birinci basamak sağlık kuruluşlarında verilecek hizmet için vatandaşlarımızdan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge istenmeyeceği ve ücret talep edilmeyeceği bildirilmiştir.
Bu durum konuya ilişkin olarak yapılan bir dizi açıklamanın da etkisi ile sağlık ocaklarında vatandaşlarımızın muayeneleri sonucunda kendilerinden bu muayeneye yönelik herhangi bir ücretin tahsil edilmeyeceği algısını yaratmıştır. Hatta buna yönelik açıklamalar ilgili Bakanlıklar tarafından da yapılmıştır.
Oysa 15 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren sağlık uygulama tebliğinin altıncı maddesinin birinci fıkrasında poliklinik muayene katılım payları için;
-         Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babaları için gelir ve aylıklarından,
-         Diğer kişiler için ise reçete ile ilaç temini için başvurulan Kurumla sözleşme yapmış serbest eczaneler tarafından, tahsil edilir
.
İfadesi yer almaktadır.
Bu durumda Emekli Sandığı, Bağ-kur, SSK’dan sağlık hizmeti alan kişilerin ödedikleri muayene ücretlerinde herhangi bir değişiklik olmamış ancak bu ücretin ödenme şekli ve yeri değişmiştir. Bu durumda bu hizmetlerden artık ücret alınmadığının ifadesi halkımızı yanıltmakta, serbest eczaneleri hem üstlenmemeleri gereken bir göreve zorlamakta hem de hastalarla karşı karşıya getirmektedir.
II-
Siyasi iktidar tarafından uzun uğraşlar sonucunda ve ısrarla hayata geçirilmeye çalışılan GSS sisteminin temel dayanağı sevk zinciriyken, içinde bulunduğumuz süreçte hastaların her kademedeki sağlık kuruluşuna sevksiz başvurabilecekleri bildirilmektedir. GSS’nin ve Aile Hekimliği sisteminin sevk zinciri olmaksızın işletilmesinin kesinlikle mümkün olmadığını savunanların bu yaklaşımlarını gerçekçi bulmuyoruz.
III- Sağlık Bakanlığı bünyesine sözleşmeli olarak çalışan 40.000 personele bu günlerde kadro sözü verilmesini anlamlı buluyoruz. Örneğin 70 milyon insana 4.000 diş hekimi ile hizmet verilmeye çalışılırken ve bu rakam tüm girişimlere rağmen artırılmamışken 1.350 tane diş hekiminin son birkaç gün içinde işe alınması son derece düşündürücüdür.
            SONUÇ;
A-     İktidar partisi, daha aylar öncesine kadar çıkardığı yasalar ve aldığı kararlarla evk zincirinin çok önemli olduğunu, mutlaka hayata geçirileceğini söylüyor iken, seçime günler kala sevk zincirini kaldırdık herkes istediği hastaneye gidebilir demektedir.
B-     Yıllardır, hastanelerdeki personel yetersizliği gerek bizler ve gerek başka kurumlar tarafından ifade edildiği halde seçime yine günler kala 40.000 kadro açılmıştır.
C-     Sağlık ocaklarını ücretsiz yaptık denerek vatandaş kandırılmaktadır.
 
Bütün bu uygulamaların seçimlere günler kala hayata geçirilmesinin ya da geçirilmiş gibi gösterilmesinin sebebini seçim yatırımı ve oy kaygısı olarak değerlendiriyoruz.
Vatandaşımıza kendi alanımızla ilgili gerçekleri anlatma sorumluluğumuzdan dolayı yukarıdaki bilgileri kamuoyuyla paylaşıyoruz. 11/07/2007
 
 
MANİSA ECZACI ODASI
MANİSA DİŞHEKİMLERİ ODASI
MANİSA TABİP ODASI
SES MANİSA ŞUBESİ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat