"KİMSE DUYMAK İSTEMEYEN KADAR SAĞIR OLAMAZ." M.HENRY

Avrupa’da giderek artan eşdeğer ilaç kullanımı, 18 milyar avro tasarruf sağlıyor. Türkiye’de ise bu rakam 615 milyon dolar.

İlaç Endüstrisi İlaç İşverenleri Sendikası’nın (İEİS) Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği’ne üye olması nedeniyle, sendikaya ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren EGA Direktörü Greg Perry, AB ülkelerine jenerik (eşdeğer) ilaçların 18 milyar avro tasarruf sağladığını dile getirdi.

"Eşdeğer ilaçlar. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde % 60-75

İngiltere, Almanya, Danimarka ve Hollanda’da % 40-45

Portekiz ve Fransa’da ise % 10-15 Pazar payına sahip."

İLAÇTAN KISMAK ÇÖZÜM DEĞİL;

İEİS Başkanı Bülent Eczacıbaşı "Eşdeğer ilaçların desteklenmesiyle kamu sağlık harcamalarında tasarruf sağlanacağını" söyledi. "Türkiye ilaç endüstrisinde 50’si yabancı olmak üzere 300 firma faaliyet gösteriyor. Pazarda toplam 5 bin ilaç bulunuyor. İlaç Endüstrisinin Pazar büyüklüğü ise 6.6 milyar dolar. 280 milyon dolarlık dış alım gerçekleştiren Türkiye, kişi başına düşen ilaç tüketimi 92 dolarken bu oran Avrupa ülkelerinde 350-400 dolar. Türkiye’de kutu ilaç pazarında eşdeğer ilaçların % 56, orjinal ilaçların ise % 44 payı bulunuyor. Değer olarak ise pazarda % 62 orjinal, % 38 eşdeğer ilaç payı var."

İlaçta referans fiyat uygulamasına geçildikten sonra Avrupa’daki fiyatların altına düştüğüne dikkat çeken Eczacıbaşı "İlaç harcamalarını kısıtlayarak, toplumun ilaca ulaşımını engelleyecek uygulamalar toplum sağlığı açısından zararlı uygulamalar olacaktır." "İlaç harcamalarını kısıtlamak için toplumun ilaca ulaşımını engelleyen, reçete kısıtlamaları getiren uygulamalar toplum sağlığı açısından yararlı değildir." dedi.

SAĞLIKTA TASARRUF ÖLDÜRECEK;

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Odabaşı "IMF, ‘yoksullar üzerindeki sağlık yardımını kaldır. Burası çok artmış’ diyor. Anlıyoruz ki parayı yönetenler, iktidardakiler panik halindeler. Kaynakları verimli kullanmak yerine, yoksulun olanaklarını daha da kötüleştiren, sağlığı alınır-satılır bir mal haline getiren bir tablonun ipuçlarını görüyoruz." görüşünü kaydetti.

Önlemleri alınarak sonuçlarını beklemek yerine, gelişebilecek sonuçları tartışarak önlemler almak yerinde olmazmı. Örneğin eşdeğer ilaç kullanımını özendirici önlemler nasıl alınıyor.

ABD ve FDA bütçesine ek ödenek konuluyor. İngiltere’de tıp fakültesi öğrencilerine eşdeğer ilaç ürünleri reçetelendirilmesi üzerine eğitim veriyor. Avusturya’da eşdeğer ilaçlarda hasta katılım payını daha düşük tutuyor. Belçika, İspanya, Portekiz kamuoyuna yönelik sürekli bilgilendirme kampanyaları düzenleniyor. Japonya ise reçetelerle ayrı bir bölümde eşdeğer konusunda öneride bulunan hekim ve eczacılara özendirme ödemesi yapıyor.

TÜRKİYE DE İSE...

"Kabil-i rücu" kaşesi yapılırmı yapılmazmı tartışmasından öteye geçilemiyor...



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat