İSTANBUL ECZACI ODASI: Sektör tekellere bırakılıyor   

İstanbul Eczacı Odası (İEO) tarafından 14 I Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle yapılan açıklamada, Türkiye'de özellikle son üç-dört yıldır ilaç alanının çokuluslu tekellerin hizmetine sunulduğu vurgulandı. Uygulanan sağlık ve ilaç politikaları sonucu ülkede harcamaların arttığını ancak halka verilen ilaç hizmetinde bir iyiye gidiş olmadığı kaydedilen açıklamada, hükümetin çeşitli yasal düzenlemelerle Türkiye'de ilaç alanını çokuluslu ilaç tekellerinin hizmetine ve egemenliğine teslim ettiği belirtildi. Eczacılar olarak bundan son derece rahatsız olduklarının kaydedildiği açıklamada, "Dışarıdan bakıldığında Türkiye'de ilaç pazarı büyüyor. Sağlıkla ilgili büyük harcamalar yapılıyor. Ama insanlarımız o hizmete eşit, adaletli ve kaliteli bir şekilde ulaşamıyor" denildi.

'ANKARA'DA MİTİNG YAPARIZ'
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlık Uygulama Tebliği taslağında yer alan ve eczanelerin kuruma verecekleri iskonto oranının serbest bırakılmasına yönelik maddenin de eleştirisinin yapıldığı açıklamada, bu uygulamayla eczacılar arasında bir rekabetin yaratılmak istendiği savunuldu. "İlacın fiyatı devlet tarafından belirlenir ve Türkiye'nin her yerinde aynıdır. Eczacıların yasalarla belirlenen yüzde 15'lik meslek hakkından sınırsız iskonto yapmamız, rekabet etmemiz isteniyor. Bizleri birbirimize kırdırmak istiyorlar" denilen açıklamada, bu uygulamada geri adım atılmaması halinde 27 Mayıs'ta tüm eczacı odalarıyla birlikte Ankara'da bir miting yapılacağı kaydedildi.

İLAÇ TEKELLERİNİN İSTEĞİ İLE YASA
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarısı'nı da eleştirilerek, "Bu yasa tasarısı çokuluslu ilaç tekellerinin isteği üzerine ilaç ile eczacı arasındaki bağı kopartarak, ilacı sadece üretici ve ithalatçı sermayenin eline bırakıyor" denildi. Birgün



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat