Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ile Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği 25-Mayıs-2007 Cuma günü Resmi Gazetede yayınlandı ve 15-Haziran-2007 tarihinde yürürlüğe girdi. Ayrıca örnekleme metodu ile reçete kontrolüne açıklık getiren Fatura Bedellerinin Ödenmesine ait Genelge 13-Haziran-2007 tarihinde yayınlandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ve Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği daha önce yayınlanan Tebliğler gibi vatandaşı,eczacıyı ve hekimi mağdur edecek uygulamalar içeriyordu.Ayrıca daha önce Sosyal Güvenlik Kurumlarının eczanelerle imzaladıkları Resmi Protokolün içersinde yer alan ve karşılıklı mutabakata varıldıktan sonra uygulamaya giren önemli maddeler eczacıların önüne bir dayatma olarak konuluyordu.
TEB Merkez Heyeti ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, 2007 Resmi Protokol Taslağıyla ilgili görüşmeleri İstanbul Eczacı Odasının ısrarla içersinde yer alma taleplerinin reddedildiği bir komisyonun katkıları ile Mart ayı sonuna kadar sürdürmüş, taslak üzerinde karşılıklı mutabakat noktasına varıldığı bildirilmişti. Ancak Sağlık Uygulama Tebliğinin yayınlanmasının ardından TEB Merkez Heyetinin ısrarlı talebi sonucu 22-Haziran-2007 Cuma akşamı, üzerinde görüşülen taslak metinden tamamen farklı Sosyal Güvenlik Kurumunun tek taraflı hazırladığı dayatma bir protokol metni TEB Merkez Heyeti Başkanlığına ve oradan da Odalara gönderildi. Kurumun görüşleri doğrultusunda hazırlanan 2007 Taslak Protokolü İstanbul Eczacı Odasına Cumartesi akşamı saat 23.00’de mail olarak ulaştı.
TEB Merkez Heyeti bu gelişmeler karşısında Başkanlar Danışma Kurulunu olağanüstü olarak hem örnekleme metodu ile reçete kontrolünü düzenleyen Genelgeyi hem de 2007 Resmi Protokol Taslağını görüşmek üzere 25-26 Haziran tarihlerinde iki gün sürecek toplantıya çağırdı.
25-Haziran-2007 Pazartesi akşamı 47 Eczacı Odasının başkan ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda önce örnekleme metodu ile reçete kontrolü tartışıldı.Yapılan görüşmeler sonunda Genelgenin bu şekli ile kabulünün mümkün olmadığı, ancak birçok ilde reçete kontrolünün iki yıl geriden geldiği ve bu durumun eczacıları mağdur ettiği göz önüne alınarak bilimsel verilere dayanan, güven duyulacak, adil bir yöntem konusunda yapılacak karşılıklı çalışma sonucunda konunun yeniden değerlendirilebileceği karar altına alındı.
Daha sonra görüşülmeye başlanan 2007 Protokol Taslağının ise bir dayatma olduğu ve hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği tüm odalar tarafından ortaya konularak, TEB Merkez Heyetinin taslakla ilgili görüşmeleri daha önce tartışılıp, çalışılarak bir noktaya kadar getirilmiş ilk taslak esas alınarak sürdürmesi kabul edildi. Ayrıca bu taslağın hemen oluşturulacak bir komisyonla gerekirse sabaha kadar çalışılıp yeniden düzenlenerek güncel hale getirilmesi kabul edildi. Toplantıda Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan ve eczacılar tarafından hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün olmayan maddeler tespit edilerek,26-Haziran-2007 Salı günü yapılacak görüşmede kurum yetkililerine bu maddelerin tebliğden çıkartılması talebimizin de iletilmesi ve görüşmelerin bu çerçeve içerisinde yürütülerek kısa sürede sonuçlandırılması kararlaştırıldı.
26-Haziran-2007 Salı günü toplanan Başkanlar Danışma Kurulu, görüşmeler sürerken kamuoyuna açıklanacak deklarasyonu hazırladı. Ayrıca bu süreçte tüm odaların ortaklaşa hayata geçirecekleri eylemler takvimlendirildi. TEB Merkez Heyeti Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ile akşam saatlerine kadar süren görüşmeler sonunda Başkanlar Kurulu toplantısına katılarak kurulu bilgilendirdiler. Başkanlar Kurulu Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin kendi taslakları üzerinden görüşmelerin sürmesi talebini reddederek hazırlanan taslağın temel alınmasını ve eylemlilik sürecinin kararlılıkla sürdürülmesini kararlaştırarak çalışmalarını sonlandırdı.
27-Haziran-2007 Çarşamba günü hazırlanmış olan Ortak Deklarasyon Eczacı Odalarının Web Sayfalarında yayınlanarak meslektaşlarımız ve kamuoyu bilgilendirildi.
28-Haziran-2007 Perşembe günü hazırlanan Basın Açıklaması 47 Eczacı Odasına gönderildi. TEB Merkez Heyeti, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat Başesgioğlu ile yaşanan sorunları görüşmek üzere Cuma günü randevu aldı.
29-Haziran-2007 Cuma günü Odaların ortak Basın Açıklaması yapıldı.
Yine aynı gün saat 14.00 de TEB Merkez Heyeti İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Adana, Manisa, Kastamonu, Konya Eczacı Odaları ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat Başesgioğlu’nu ziyaret ederek taleplerini sayın Bakana ve toplantıda yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Sayın Tahsin Güney ile Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sayın Sami Türkoğlu’na ilettiler. Sayın Murat Başesgioğlu Merkez Heyetinin sunumunun ardından Oda Başkanlarını da dinleyerek detaylı bilgi aldı Toplantı sonunda Sayın Bakan sorunun kısa sürede çözümü konusunda elinden gelen çabayı göstereceğini, taleplerimizi Kurum Yetkilileri ile görüşerek onlarında değerlendirmelerini alacağını ve son olarak da gerekirse TEB Merkez Heyeti ile daha dar bir çerçevede bir araya gelerek tekrar görüşebileceğini belirtti.Ayrıca gerekirse her iki tarafında hafta sonu da bir araya gelerek sorunları müzakere edebileceğini dile getirdi.
Toplantı sonunda TEB Merkez Heyeti ile toplantıya katılan odalar bir araya gelerek gelişmeleri değerlendirdiler.Toplantıya katılan odalar sorunların çözümü için görüşmelerin kararlılıkla ve hızla çözüme ulaşma hedefi doğrultusunda sürdürülmesini önerdiler.Bu görüşmeler sürerken diğer yandan 47 Eczacı Odası tarafından alınan karar gereği eylemlerin belirlenen tarihlerde sırayla hayata geçirilmesinin Merkez Heyetinin vazgeçilemez sorumluluğu olduğu bir kez daha tarafımızdan vurgulandı.
01-Temmuz-2007 Pazar akşam saatlerinde protokolün imzalanma aşamasına geldiği bilgisi bizlere ulaşmıştır. 25-26-Haziran-2007 tarihinde yapılan TEB V. Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı sonucunda, 47 Eczacı Odası’nın başkanlarının oy birliği ile yaptığı tespitlerle, uzlaşılan protokol metninin karşılaştırılarak değerlendirilmesi için Başkanlar Kurulu acilen toplanmalıdır.
İstanbul Eczacı Odası bu yöndeki talebini TEB Merkez Heyeti’ne ulaştırmıştır.
Meslektaşlarımızın bilgilerine önemle sunarız.
İSTANBUL ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU
www.eczacininsesi.com |