İŞÇİNİN EVRENİNDEN

ŞÜKRAN SONER 25 MAYIS 2006 CUMHURİYET...

"İlaçların özel eczaneler eliyle verilmesinde çaktırmadan çark edişin biri bin para. Öncelikle bakanlıkların en yetkili bürokratlarının da katıldıkları, güncel olaylar nedeniyle yer veremediğim İstanbul Eczacı Odası 14 Mayıs 50.yıl etkinliklerinde edindiğim taze bilgilerden bir kaç ayrıntı vermeliyim. Eczaneler hastalara verdikleri ilaçların parasını aylar sonra alamıyor. Örneğin toplantı günü bilgilerine göre, yeni yıl sonrası hemen hemen hiç ödeme yapılmamıştı. Akıl almaz uygulama sorunlarının kaosunda, şimdilik yüzde on beşler oranında iflasa gidişler gündemde.

Bu arada ana tedavi kapsamında sayılmayan tüm ilaçları sigortalar ödemiyor. Yani doktor zorunlu görse de parası cepten alınıyor. Sakın gereksiz ilaçlardan söz ettiğimizi sanmayın. Örneğin hesabı yapılmış, parası çok bulunmuş, çok yaygın kullanılma noktasında olan damar açıcı ilaçların tümü sigorta kapsamından çıkarılmış. Vitaminler, ağrı kesicilerin önemli kalemleri zaten paralı olmuştu.

Elbette kara deliği küçültme sloganlı IMF projesinin maksadı, sosyal güvenlik sistemleri, kamu eliyle yapılan hizmetleri en alt sınıra indirmekti. Erdoğan hükümeti kendince çok ustaca bir plan yapmıştı: önce eczacısı, doktoru, sigortalısı özel hizmetler sunuşu ile kandıralacak, çıkarlarımıza aykırı uygulamaya onay vermek zorunda yolunda rüşvetle satın alınacaktık."



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat