İşçi-memur-esnaf sağlıkta birleşti

İşçi-memur-esnaf sağlıkta birleşti
Tebliğe göre, sağlık yardımlarından yararlanan kişiler, kurumla sözleşmesi bulunan sağlık kuruluşlarına, doğrudan veya sevk yoluyla başvurabilecek.
Sosyal güvenlik şemsiyesi altındakilerin sağlık sisteminden nasıl yararlanacakları belirlendi. Anlaşmalı hastaneler, hasta kabulünde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı yapmayacak

 

RADİKAL - ANKARA - Maliye Bakanlığı, tek çatı altında toplanan sosyal güvenlik kurumlarının tedavi işlemleri ve ücretlerinde birlik sağlamak için 'geri ödeme' esaslarını yeniledi. Buna göre, sağlık yardımlarından yararlanan kişiler, kurumla sözleşmesi bulunan sağlık kuruluşlarına, doğrudan veya sevk yoluyla başvurabilecek. Sözleşmeli sağlık kuruluşları emekli, SSK'lı ayrımı yapmadan herkesin başvurusunu kabul edecek. Sağlık kuruluşları, 15 Temmuz 2007 tarihinden itibaren işlemlerini bilgisayar sistemi üzerinden yürütecek.
Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) çatısı altında toplanan SSK'lı, Emekli Sandığı'na bağlı ve Bağ-Kur'lu hastalara yönelik uygulamalarda birlik sağlamak için SGK tarafından hazırlanan 'Sağlık Uygulama Tebliği' ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği' önceki gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Tebliğler, 15 Haziran 2007'de yürürlüğe girecek.

Üniversite hastanelerine uyarı
Öte yandan, 'Tedavi Ücretleri'ne yönelik Başbakanlık da bir genelge yayımlayarak, 'vakıf üniversiteleri de dahil, üniversite hastanelerinin, özel muayene farkı dışında, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen fiyat tarifesine uymaları zorunluluğu' getirdi. Genelgede, tedavi ücretlerinde bazı devlet ve vakıf üniversitelerine ait hastanelerde, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenmiş tarifesinin dışına çıkıldığı, hastadan ek ücret talep edildiği kaydedilerek, üniversite hastanelerinin kamu hastanesi niteliğinde olduğuna, bu nedenle bakanlık tarifesine uyma yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekildi.

Elektronik olmayan fatura kabul edilmeyecek
Getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

  • Sağlık kurum ve kuruluşları, tüm işlemlerin bilgisayar üzerinden yürütülmesini öngörüne MEDULA sistemine entegrasyonlarını, 15 Temmuz'a kadar tamamlayacak. Sağlık kurum ve kuruluşlarına, 'sevk ve reçete bildirimi', 'ödeme sorgulama', 'fatura sorgulama' işlemlerini MEDULA üzerinden gerçekleştirebilmeleri için 1 Eylül 2007'ye kadar süre tanınacak. SGK'nın ilan ettiği tarihten itibaren sadece MEDULA sistemi üzerinden elektronik fatura kabul edilecek ve elektronik ortamda gönderilmeyen fatura bedelleri ödenmeyecek.
  • Sözleşmeli sağlık kuruluşları, SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişileri ayrım yapmadan kabul edecek.
  • SGK kapsamındaki hastalar, sözleşmesi bulunan sağlık kuruluşlarına, doğrudan veya sevkle başvurabilecek.

    Tüp bebekte 40 yaş sınırı

  • Tüp bebek tedavisinde, 40 yaşını aşmamış olmak şartıyla en fazla üç uygulamanın bedelini, SGK karşılayacak. 38'in üzerindeki kadınlar için derhal tüp bebek tedavisine başlanabilecek.
  • l Sözleşmeli sağlık kuruluşları, kendilerine başvuran hastaları sadece tetkik veya tahlil için başka bir sağlık kuruluşuna sevk edemeyecek. Bu amaçla getirilen 'sevk yasağı' 120 gün sonra geçerli olacak. Kuruluş, yapamadığı tetkik ve tahlilleri, hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum ve kuruluşlarından alabilecek. Acil haller dışında sözleşmesi olmayan sağlık kurum ve kuruluşundan alınan hizmetlerin bedeli ödenmeyecek.
  • Organ ve doku nakli tedavilerinde ilgili kişiye, 'yurt içi kemik iliği temini bedeli' olarak 15 bin YTL, 'yurt dışı kemik iliği ve kordon kanı getirme bedeli' olarak da ABD ve Avustralya için 3 bin avro,
    diğer ülkeler için bin 500 avro fatura karşılığı ödeme yapılabilecek.
  • Sağlık kurulu raporuyla her bir kulak için verilen işitme cihazına, kalıp ve altı adet şarjlı pil dahil 800 YTL ödenecek.
  • SGK, tedavide gerekli ilaç ve gereçlerin sağlanması için Türk
    Eczacılar Birliği (TEB) ile protokol imzalamaya yetkili olacak.


  • Dosya

    Özgür Köşe

    Dünyada Eczacılık

    Sektörel Bakış

    Çepeçevre

    Kültür Sanat