"IMF" İLAÇ ÜRETİCİLERİNİ DE KORKUTTU...
KDV farkı alacakları için haziran ayını bekleyen ilaç üreticileri, IMF’in ‘kısıntı yapın’ açıklamaları ile umutsuzluğa düştü. Üreticilere göre sağlık harcamalarındaki 1.4 milyar dolarlık sapmada ilacın payı yüksek değil.
IMF’nin sağlık sektöründeki 1.4 milyar dolarlık sapmayı vurgulayarak kısıntı istemesi, ilaç üreticilerinin, 2,5 yıldır ödenmeyen KDV farkı alacaklarının ödemesinin yeniden ertelenmesi ihtimalini güçlendirdi. Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı, sağlık harcamalarında ilaç payının sanıldığı kadar yüksek olmadığını, bunun yanlış bir kanı olduğunu belirtiyor. 2004’ten bu yana ilaç fiyatlarında %20’lere varan gerileme yaşandığını hatırlatan Eczacıbaşı, "Referans fiyat uygulamaları ile ilaç fiyatları Avrupa’da en düşük Türkiye’de oldu. Jenerik ilaç üreticileri rekabet sebebiyle büyük baskı altında. Fiyatları zorlayıcı, düşürücü ve sanayinin geleceğini tehlikeye düşürecek başka kısıtlamalara gerek yok" açıklamasını yaptı.
AIFD’ den, Şaban Erdikler, 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile alınan KDV kanunun 29. maddesine göre mahsup edebilmeleri gerektiğini, ancak kanunun halen Maliye Bakanlığı’nın onayının alınması için bekletildiği öne sürüldü. Kanun onaylanırsa, hem üreticilerin birikmiş alacaklarına kavuşmaları hem de bundan sonra aylık mahsup sistemine geçilmesi mümkün olacak. Aynı kanuna göre, AB ülkelerinde aylık olarak gerçekleşen bu işlem için, Türkiye’de firmalar yıl sonunu beklemek zorunda.
Bakalım, Maliye Bakanlığı yetkilileri 23.000 eczanenin kurum geri ödemelerini mi, yoksa üretici firmaların KDV alacaklarını mı ön plana alacak. İlaç fiyatlarında yaşanan gerilemeleri ve referans fiyat uygulamalarının küçük ölçekli (%3’lük) eczaneler üzerindeki olumsuz etkilerini, artık eczacılar değil Holding sahipleri dile getirmeye başladı. Eczacıları duymayanlar, bu sefer ilaç üreticilerini dinleyeceklermi...