İLAÇ'TA FİYAT OYUNU
25 Şubat 2008 07:33
Dev ilaç yolsuzlukları hala hafızalardayken, ilaç fiyatlarında şimdi de garip bir indirim durumu sözkonusu.
İlaç firmalarının fiyat rekabeti eczacıları zor duruma düşürüyor. Ürünlerinin daha çok satılabilmesi için yaptıkları fiyat indirimleri yarı kamu niteliğinde olan eczacıları zarar etmesine sebep oluyor. Firmalar, yasadaki boşluktan yararlanarak fiyatları düşürüyor ancak kanun gereği verdikleri eczacının zararını karşılama taahhüdü yerine getirmiyor. Sağlık Bakanlığı uygulamadaki haksızlıklar karşısında sessiz kalırken, Maliye Bakanlığı “Firmalar bu indirimleri nasıl yapabiliyor? Vergi de bir sorun var mı? Sorularına yanıt aramıyor. Diğer taraftan da bazı firmaların devlete yüksek fiyatla ilaç satarak zarara uğrattıkları gerekçesiyle açılan davalar hafızalarda yerini koruyor.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Bakanlar Kurulu'nun 2004 yılındaki kararı ile Türkiye'deki ilaç fiyatları AB'deki en ucuzu referans alınarak belirlenmeye başladı. Bunun yanında devlet, eski uygulamayı bırakarak tedavi için verilen ilacın en ucuzunu karşılama kararı aldı. Artık, doktorun hastası için yazdığı A ilacı yerine en ucuz eşdeğeri olan C ilacının parası ödüyor. Hasta, doktorun yazdığı ilacı isterse aradaki fiyat farkını cebinden eczaneye veriyor.
İlaç firmalarının oyunu tam burada devreye giriyor. Firmalar doktorlara yaptıkları çalışmalar boşa çıkmasın, reçeteye yazılan ilaçları fiyat farkından dolayı hasta tarafından red edilmesin diye fiyatlarını devletin geri ödeme şartına uygun hale getirmek için indirime gidiyor. Bu indirim Sağlık Bakanlığı'nın referans fiyat uygulamasından bağımsız olarak gerçekleşiyor. Bakanlık 2007 yılında tam 51 kez fiyat indirimi listesi yayınladı.
CUMA DUYUR, SALI UYGULA
İlaç firmalarının, rekabet edebilmek için yaptıkları indirimler eczacılara Cuma günleri saat 17.00'de duyuruluyor, salı günü de uygulamaya giriyordu. İndirimden doğan zarar eczacının üzerinde kalıyordu.
Sağlık Bakanlığı 2007 yılındaki düzenleme ile firmaların ve referans fiyat uygulamasından doğan fiyat düşüşlerinin eczacıları mağdur etmemesi için 45 günlük geçiş süreci verdi. Aynı düzenlemede firmaların bu süreyi beklemeden eczacının zararını karşılama taahhüdünde bulunarak indirim yapmasına da imkan tanıdı.
İlaç firmaları bu tavizi kullanarak fiyat indirimine gidiyor ancak sözlerini tutmuyor. Eczacılar, bu uygulamanın kendilerini iflasa sürüklediğini, gasp niteliği taşıdığını ileri sürüyorlar. Sağlık Bakanlığı ise 24 bin eczanın rafındaki ilacın nasıl belirlenip de zararın karşılanacağını, verilen sözlerin yerine gerilip getirilmediğini sormuyor.
FİRMALAR TOPU DEPOLARA ATIYOR
Fiyatlarını bu şekilde indiren firmaların bazıları eczanedeki ilaç sayılarını mümessilleri aracılığı ile öğreniyor.Ellerinde bir denetlemeye karşı evrak bulunmuş oluyor. Üzerinden aylar geçmesine rağmen ödeme yapılmıyor. Eczacılar, bu şirketlere zararın karşılanmadığını telafinin ne zaman olacağını sorduklarında firmalardan “ zararlarınızı ilaç depolarına ödedik. Onlara sorun” yanıtı alıyor. Eczacı firma-depo arasında kalıyor. Depolar böyle bir paranın kendilerine verilmediğini ileri sürüyorlar.
MALİYE NE YAPIYOR?
Eczacıların “kara cumalar” diye isimlendirdikleri fiyat inişlerindeki oranlar dikkate değer nitelikte gerçekleşiyor. Vatandaşa “bu indirimler nasıl oluyor? Firmalar ne kadar çok kazanıyor ki böyle indirim yapıyor.” dedirtiyor.
Mesela, Cuma günü eczacının rafında bulunupta 13.83 YTL'den satılan DELİX 2.5 MG 28 TB'in fiyatı 26 Şubat Salı günü 10.80 YTL'ye inecek. Aradaki fark 3.O3 YTL. Hastanın elden parayla 24.49 YTL'ye aldığı DELİX 5 MG 28 TB. 9.60 YTL düşerek 14.89 YTL olacak.. 26.07 YTL OLAN DELİX PROTECT 10 MG 28 TB İN FİYATI, 14.86 YTL'ye düşüyor.Eczacının bir kutudaki zararı 11.21 YTL.
Eczacıların zararı bununla da kalmıyor.İndirimden doğan fiyat farkının üzerine kamu ve eczacı iskontosu da eklenince zarar iyice artıyor.
Yukarıdaki ilaçların fiyatlarında düşüş değilde zam yapılsaydı, 14.86 YTL. Olcak DELİX PROTECT 10 MG 28 TB. fiyatı, yüzde 75 oranında artarak 26.005 YTL'ye çıkacaktı.
Sağlık bakanlığı bu orandaki artışa izin vermez iken indirimlere göz yumuyor. Öte yandan Maliye Bakanlığı fiyatları bu kadar indirebilen firmaları incelemeye almıyor. Vatandaş “Bu kadar indirim oluyorsa bu firmalar niye vergi rekortmeni olmuyor” diye soruyor.
http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=157393
İlaç İndirimindeki Kaos Sürüyor
26 Şubat 2008 10:13
Eczacılar Birliği, "indirimde sözünü tutmayan firmaları bildirin" duyurusu yaptı ama bildirince ne olacak.
Türk Eczacılar Birliği, www.teb.org.tr'den ilaç fiyatlarında indirim yapmayanı, indirimleri eczacılara yansıtmayanları bildirmeleri için bir form yayınladı.
Ancak yapılan bu ihbarların sonucunun ne olacağı belli değil. Çünkü ceza yok. Eksik çıkan kararname nedeniyle 24 bin eczane indirimlerin ellerindeki ilaçlara yansımaması nedeniyle zarar ediyor. Top ecza depolarına atılırken, zararın karşılanmasıyla ilgili belli bir yol ve yöntem belirlenmiş değil.
Türk Eczacılar Birliği'nin internet sitesinden yayınladığı duyuru ise şöyle:
İLAÇ FİYAT DÜŞÜŞLERİ KONUSUNDA TAAHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEYEN FİRMALARI BİZE BİLDİRİNİZ.
Bilindiği gibi, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, Genel Müdürlüğün resmi internet sitesinde (www.iegm.gov.tr) ilaç fiyat listelerinde yapılan güncellemeler yayımlanmaktadır. Genel Müdürlük tarafından, her hafta Cuma günü yayımlanan fiyat güncellemeleri, takip eden Salı günü yürürlüğe girmektedir.
22.09.2007 tarih ve 26651 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararın 10. Maddesinin 5.Fıkrası;
“Fiyat listesinde yapılacak değişikliklerin uygulanmasına yayımlandığı tarihten 45 gün sonra başlanır. Ancak fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmez. Ayrıca referans değişiklikleri sonucu veya firmaların kendi istekleri ile yapmış oldukları fiyat düşüşleri, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeden geçerli olur.” şeklindedir.
Bu hüküm gereğince, İlaç Firmalarının fiyat düşüşlerini hemen uygulamaya koyabilmeleri için eczane stoklarında oluşacak kayıpları karşılamaları, aksi takdirde fiyat düşüşleri için 45 günlük geçiş süresini beklemeleri gerekmektedir.
Bu itibarla, internet sitemizde yayımlanan listelerin üyelerimiz tarafından incelenmesi ve geçiş süresini beklemeden fiyat düşüşünü yürürlüğe koyan, ancak eczane stoklarında oluşan zararı karşılamayan firmalar hakkında gereğinin yapılabilmesi için, aşağıdaki formun doldurularak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
http://www.aktifhaber.com/news detail.php?id=157629