İLAÇ KISITLAMASINA DOKTORLAR KARŞI...


‘Hastalar zorluk çekiyor’


İSTANBUL- Ülke çapında yaklaşık 3 bin hekimin katıldığı anket, hekimlerin yüzde 82’sinin reçeteli ilaçlara ilişkin olarak yürürlüğe giren kısıtlamalara karşı olduğunu gösteriyor. Ocak ayının başında hükümet tarafından uygulamaya koyulan yeni kısıtlamalar, yaygın çapta kullanılan yaklaşık 1000 ilacı etkiliyor. www.doktoruz.com’da yapılan ankete katılan hekimlerin çoğunluğu yeni kısıtlamalarla ilgili üç aylık deneyimin ardından, hastaların büyük sıkıntı yaşayacağını öngörüyor. Ankete göre doktorların yüzde 79’u hastaların ilaçlarını temin etmek için bir uzman hekime erişmekte zorlandıklarını söylüyor. Hekimlerin yüzde 84’ü de, artan iş yükü nedeniyle hastalarıyla gerektiği şekilde ilgilenemeyeceklerinden kaygı duyuyor. Hekimlerin yüzde 46’sı ilaçlar üzerinde uygulanan yeni kısıtlamaların hastalar için ekonomik açıdan olumsuz olduğunu belirtiyor. Yüzde 65’i bu kısıtlamaların, hastaların gereken tedaviye ulaşmalarını engellediğini ifade ediyor.

Doktoruz.com’un direktörü Dr.Gündüz Tezmen, anketi, “Kısıtlamaların olumsuz etkisi konusunda hekimlerin endişe duyduklarını yansıtıyor. Önceki anketlerimiz hekimlerin önerilen kısıtalamalar konusunda kaygı duyduklarını göstermişti. Ve şimdi, üç ay sonra ülkenin farklı yerlerindeki hekimler hastaları için en uygun ilaç tedavisini sağlamakta bir çok sorunla karşılaştıklarını belirtiyor” diye yorumladı.


20 Aralık’ta yürürlüğe girdi.

Kısıtlamalar, Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) belgesiyle resmen 20 Aralık 2005’te yürürlüğe girdi. BUT daha önce ilaçların esnek kurallar çerçevesinde ayrı ayrı temin eden SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur hastalarından oluşan karma bir liste kapsamında ilaçların nasıl kullanılacağına ilişkin katı kurallar belirledi. Bunlar arasında pratisyenlerin ilaçları reçetelendirme haklarının kısıtlanması ve hastalardan büyük sağlık merkezleri veya uzman hekimlerden ek testler ve sağlık kurul raporları almalarının talep edilmesi de yer alıyor. (Radikal)



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat