İLAÇ DENEYİ KOMAYA SOKTU…

Altı ‘sağlıklı’ Britanyalı, 2 bin sterlin için katıldıkları ilaç deneyinde yan etki kurbanı oldu. ‘Fil adam’a dönüşen deneklerin durumu ağır, Britanya ‘uluslararası deney alarmı’ Verdi.

16/MART/2006 RADİKAL

LONDRA- Para karşılığı, yeni geliştirilen bir ilacın klinik deneyine katılan altı ‘sağlıklı’ Britanyalı, ölümcül yan etkiler dolayısıyla ‘yoğun bakımlık’ oldu. Britanya İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansı (MHRA), ABD’li araştırma şirketi Paraxel’in deneyini durdurdu. MHRA, aynı ilaçla ilgili deneylerin sürdüğü başka ülkelerinde bulunabileceği düşüncesiyle ‘uluslararası alarm’ verdi.

Britanya’da sekiz erkek, kan kanseri ve iltihaplanmaya karşı geliştirilen TGN1412 adlı ilacın Londra’daki Northwickpark Hastanesi’nde yürütülen araştırmasında 2 bin sterlin (yaklaşık 4 bin 700 YTL ) karşılığı gönüllü olmuştu. Deneklerden ikisine placebo (etkisiz ilaç), altısına yeni ilaç verilmişti. İlacı alan altı kişinin tümü, tek dozun ardından iç organlarında harabiyet ve vücutta şişmelerle komaya girdi. Doktorlar deneklerden ikisi için “Kurtuluşları mucizeye bağlı” derken, etkisiz ilaç verilen iki kişi sağlıklı. (bbc)


Bu Araştırmalar Nasıl Yapılıyor?

Bir ilacın insanlar üzerinde test edilmeden önce laboratuvar ve hayvan testlerinden geçmesi gerekiyor.

İnsanlardaki testin üç aşaması var:

  1. Bir grup sağlıklı insana çok küçük bir doz ilaç verilip yan etkisi olup olmadığı incelenir. Paraxe’in deneyi henüz birinci aşamadaydı.

  2. İlaç hasta kişilere verilerek işe yarayıp yaramadığı test edilir.

  3. Yüzlerce ya da binlerce insanı içeren geniş deneyler yapılır.

Bir ilaç ancak yaklaşık 10 yıl alan bu üç aşamayı tamamlayıp piyasaya çıkıyor. Birinci aşama deneylerinde sağlıklı insanlar daha çok reklamla bulunuyor. İki-üç haftalık bu deneylere katılaların çoğu öğrenci. Kurallara gore, deney ücreti bu işe ayrılan zamanı tazmin etmenin ötesine geçmemeli. Britanya’da bu deney için günlük 150-200 sterlin ödeniyor.

Gönüllülere deneyin riskleri ve bilinen yan etkileri anlatılmak zorunda. Dünyada binlerce ‘sağlıklı’ insanın para için bu tür deneylere katıldığı belirtiliyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat