İKİ HASTALIĞA TEK İLAÇLA ÇÖZÜM YOLDA.

Bilim dünyası maliye bürokratlarını yine zora sokacak. Hem hipertansiyonu, hemde kolesterolü olan hastalar iki ayrı ilaç kullanmaktan kurtulacak. Yeni ilaç iki hastalığı da kontrol altına alabiliyor. (Ancak Bütçe Uygulama Talimatına göre bu ilaca ulaşabilmek için her iki hastalığında ayrı raporlandırılması ve reçete ekinde bu iki raporunda eklenmesi istenebilir.)

Hastada yüksek tansiyon ve kolesterol sorunu varsa, tüm dünyada ölümlerin üçte birine yol açan kardiyovasküler hastalıklara yakalanma oranı çok yüksek. Hipertansiyon sorunu olan hastaların çoğunun aynı zamanda kolesterol sorunu da var. Bu rahatsızlıkların tedavisinde iki ayrı ilaç kullanımı da zorunlu. Kolesterol sorununun önü alınmadan yapılacak hipertansiyon tedavisinin bir anlamı yok.

Pfizer firması tarafından üretilen bir ilaç, hipertansiyon ve kolesterol tedavisini birleştiriyor. Amerika, Meksika, Kanada gibi ülkelerde kullanılan ilaç, Türkiye’de sosyal güvenlik kurumlarının uyguladığı Bütçe Uygulama talimatı ve geri ödeme sorunu aşılırsa Türkiyede de kullanıma sunulacak.

Leicester Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipertansiyon Kliniği danışman hekimi Prof.Dr. Bryan Williams, her yıl 37 milyon kişinin kalp krizi ve felç geçirdiğine dikkat çekerek, "Çalışmalar disiplinsiz ilaç alımı nedeniyle hastaların üçte ikisinden fazlasının hastalığını kontrol edemediğini gösteriyor" dedi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat