Türkümüzü söylerken meslekle ilgili örgütsel gelişmeleri de takip edebiliriz. Her ikisini, hatta daha çoğunu bir arada yapma yeteneğimiz vardır.
Bazı arkadaşlarımız, siz çığırırken gibi laflarla tamda anlatamadığı bir şekilde uyarı yaparken, ben eczanemde yalnız çalışırken ne kadar zor olduğunu benim bileceğim bir şekilde kafamı toparlayarak TEB Merkez Heyetine 27/08/2007 Pazartesi günü Noterden çekeceğim İHTARNAMEYİ yazmaya çalışıyordum.
Bu ihtarnameyi aşağıda yayınlıyorum. Dileyen her İstanbul odası üyesi ECZACI ve diğer her eczacı odalarının üyeleri bu metni kendine göre değiştirerek TEB MERKEZ HEYETİNE NOTERDEN GÖNDEREBİLİRLER.
***
…………….. …. NCÜ NOTERLİĞİNE
TALEP VE İHTARNAME TEBLİGATIDIR
SEÇİMLİ ODA KONGREMİZDE SEÇİME KATILACAK ÜYELERİ BELİRLEYECEK LİSTELERDE ODA VE/VEYA YARDIMLAŞMA SANDIĞI AİDATLARINI ÖDEMEYENLERİN HUKUKA AYKIRI OLARAK LİSTEDEN ÇIKARILMASI İŞLEMİNE SON VERİLMESİ TALEBİM İLE SON VERİLMEMESİ HALİNDE HEYETİNİZ ALEYHİNDE İDARİ VE CEZAİ DAVA AÇACAĞIMIN İHTARININ TEBLİĞİDİR.
TEBLİGAT YAPILAN: TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ
Willy Brant sokak No:9
Çankaya/ ANKARA
TEBLİĞ EDEN : Ecz. CAN YETİŞEN
500 Evler Eski Edirne Asfaltı 268 sokak No:18/2
Küçükköy-Gaziosmanpaşa/ İSTANBUL
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞI’NA
İstanbul Eczacı Odasının 2081 sicil numaralı üyesiyim.
6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği kanununun 8 inci maddesi gereği Bölge Eczacı Odası kongreleri Eylül ayı içinde yapılması zorunludur.
2007 yılının Eylül ayında yapılacak eczacı odası kongreleri bu sene seçimli kongre olacaktır.
6643 sayılı yasamıza eklenen ek madde 2 ile Türk Eczacıları Birliğinin Merkez Organları ile Eczacı Odaları Organlarının seçimleri gizli oyla yapılır ve seçimlere ilişkin işlemler bu ek maddede belirtilen esaslara göre, yargı gözetimi altında gerçekleştirilir.
Yine ek madde 2’nin listelerle ilgili hükmüne göre; Seçime katılacak üyeleri belirlemek maksadı ile oda tarafından hazırlanmış ve Birlik Merkez Heyetince tasdik edilmiş listeler, seçim yapılacak kongre toplantısından en az 15 gün önce iki nüsha halinde seçim yapılacak yerdeki görevli ilçe seçim kurulu başkanı ola hakime tevdi edilir….Hakim, seçime katılacak üyeleri belirleyen listeyi onaylar. Onaylanan listeler odaların ilân yerinde asılmak suretiyle üç gün süre ile ilân edilir. İlân süresi içinde listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içinde kesin karara bağlanır. Bu suretle kesinleşen listeler eczacı odalarına gönderilir.
Yasanın bu hükümlerine göre, Merkez Heyetinizce eczacı odalarınca hazırlanıp size gönderilen listeleri tasdik etmeniz gerekiyor.
Bu tasdik işleminde gerek seçim kanunu gerekse de 6643 sayılı yasamızın hükümleri göz önüne alındığında uyacağınız kriter, oda tarafından gönderilmiş listede ki eczacılar, o an için o odanın üyesi midir değil midir kriteridir. Bu kriterin ne olduğu, 6643 sayılı yasamızın Bölge eczacı odalarının yönetim kurullarının vazifelerini düzenleyen 20 inci maddesinin (l) şıkkında açıkça belirtilmiştir.
20 inci maddenin (l) şıkkı ile Eczacı Odaları; Odaya yeni kaydolan, başka odalara naklolan ve odadan kaydı silinen üyeleri, en geç 30 gün zarfında Merkez Heyetine bildirmek zorundadır.
Eczacı Odaları tarafından sizlere gönderilen bu bilgiler ışığında heyetinize tasdik için gönderilen seçime katılarak oy kullanacak eczacıları belirleyen listeleri tasdik etmek zorundasınız. Tabii ki, eczacı odasının göndermediği veya eksik gönderdiği bilgileri araştırmak görevinizdir. Bu göreviniz odalara yeni kaydolan, başka odaya naklolan eczacıların bilgilerini araştırmakla sınırlıdır.
Odalardan kaydı silinen eczacıları araştırmak kesinlikle göreviniz değildir. Çünkü, odalardan kaydı silinecek eczacıları belirlemek ve silmek hakkı sadece eczacı odalarının yönetim kurullarına tanınmıştır ve odalardan kaydı silinmesi oda yönetim kurulunca talep edilen eczacıların ara onayını heyetiniz verdiği için oda yönetimlerince kaydı silinen eczacıların bilgileri elinizde zaten mevcuttur. Elinizde olan bilgiyi araştırmak gibi göreviniz de tabii ki olamaz.
Odalardan kaydı silinecek eczacıları belirleme ve heyetinizin de ara onayını alarak silme hakkının bölge eczacı odalarına tanındığını 6643 sayılı yasanın 20 inci maddesinin (p) şıkkında hüküm altına alınmıştır.
6643 sayılı yasanın aynı 20 inci maddesinin (p) şıkkı, Eczacı Odaları üyelerinin kaydını silmek hakkını hiçbir tartışmaya ve yoruma müsaade etmeyecek şekilde, Eczacı Odaları yönetim kurullarına açık ve net bir şekilde vermiştir.
20 inci maddenin (p) şıkkı ile; İki yıl içersinde üyelik vecibelerini yerine getirmeyen eczacıların odaya üyelik kayıtlarını Merkez Heyetinin kabulü halinde silmek. şeklinde düzenlenmiştir.
TEB Merkez Heyeti Üyeleri,
Tüm bu bilgilendirmeler ve yasamızın açık hükümlerine rağmen, İstanbul eczacı odamızdan bizzat öğrendiğim bilgiye göre, Eylül ayında yapılacak İstanbul eczacı odasının seçimli kongresi ile ilgili seçime katılacak üyeleri belirleyen listeleri tasdik etmek için, İstanbul eczacı odamızdan üyelerinin aidatlarını ödeyip ödemediklerine dair belge isteyerek, oda ve/veya yardımlaşma sandığı aidatlarını ödemeyen eczacıları, Eylül ayında yapılacak İstanbul eczacı oda seçimli kongresinde seçime katılacak üyeleri belirleyecek listelerinden çıkarma kararı almışsınız.
Bu kararınız gereği, İstanbul eczacı odasının seçime katılacak üyelerini belirleyen listelerinden 1800 kişiyi silerek çıkarma kararınızı öğrenmiş bulunmaktayım. Bu işlemi bazı delege sayısı yüksek Ankara, İzmir gibi diğer eczacı odalarına da yapmışsınız.
Yine, 6643 sayılı yasamızın Büyük Kongre ile ilgili 51 inci maddesine göre, TEB büyük kongresi, eczacı odalarının seçimli kongrelerince gizli rey ile seçilen mümessillerden (TEB yönetmeliğine göre,delegelerden) teşekkül eder.
Odalar, üye sayılarına göre büyük kongre delegeleri seçerler. İstanbul eczacı odasının 7.000’e yakın üyesi için 6643 sayılı yasamızın 51 inci maddesinin (c) şıkkına göre, Yedi delegeye ilaveten her beşyüz üye için bir delege hesabıyla seçimli kongresinde 20 delege seçmesi gerekiyor.
İstanbul eczacı odasının seçime katılacak üyelerini belirleyen listesinden çıkarmak istediğiniz 1.800 üyenin eksikliği ile İstanbul Eczacı Odasının seçeceği TEB Büyük Kongre delege sayısı bu durumda 20’den 17’ye düşmektedir.
TEB merkez Heyeti Üyeleri,
Aldığınız Anayasa’ya ve hukuka açıkça aykırı bu karar ve tavrınızla, birçok bölge eczacı odasının seçimli kongrelerinde ve benim bağlı bulunduğum İstanbul eczacı odasının seçimli kongresinde odamız üyelerinin demokratik hakkı olan oy kullanma hakkını elinden alıyorsunuz ve de İstanbul eczacı odasının büyük kongre delege sayısını 3 delege olarak azaltıyorsunuz.
Yaptığınız işlemin hukuki hiçbir mesnedi bulunmamaktadır.
Sadece siyasi nedenlerle önümüzde ki Kasım ayında yapılacak 2007 TEB Büyük Kongresinde aday olacak heyetinizin bir çok üyesinin de içinde bulunduğu gruba oy ve destek vermeyeceği sizce malum olan eczacı odalarının delege sayılarını azaltma çabalarıdır.
Bu çabanız 2005 yılı oda kongrelerinden önce de o zamanki Heyet Başkanınız Ecz. Mehmet Domaç tarafından uygulanmak istenmişse de o zamanın İstanbul Eczacı Odasının Genel Sekreteri olan Ecz. Hakan Gençosmanoğlu ve yönetim kurulu üyesi olan Ecz. Ertan Çiftçi tarafından İstanbul Eczacı Odasından istenen üye aidatlarını ödeyen ve ödemeyenlere ait makbuz bilgileri Mehmet Domaç’ın hukuk dışı ısrarlarına rağmen TEB’e gönderilmemiştir.
Bu bilgilere ulaşamayan Mehmet Domaç bu hukuk dışı sevdasından vazgeçmek zorunda kalmıştır.
Eczacı odaları, TEB merkez heyetine sadece aldığı toplam aidatların %35’ini göndermekle mükelleftir. Hukuken üye aidat makbuz örneklerini veya belgelerini veya ekstrelerini veya listelerini TEB merkez heyetine göndermek zorunda değildir.
Eczacı odaları sadece TEB Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesine göre kendi kongresini yaptıktan sonra 20 gün içerisinde kongresine sunduğu bilanço ve hesap raporunu Merkez Heyetinize göndermek zorundadır. Hepsi o kadar.
Şu andaki İstanbul Eczacı Odası yönetimimizin aidatlarını ödemeyen üyelerimizin belgelerini heyetinize göndermelerinin hiçbir hukuki mesnedi yoktur ve bu bilgileri gerekçe olarak kullanma yetkiniz de hukuken yoktur.
Yine eczacı odaları aidatlarını ödemeyen üyelerini üyelikten çıkarıp çıkarmamak konusunda tek yetkilidir. TEB Yönetmeliğinin 36 ıncı maddesinde aidatlarını ödemeyenleri hemen üyelikten çıkarmak yerine üye sayısını korumak amacıyla, yani üye kaybetmemeyi amaçlayarak İCRAEN TAKİBAT yapılmasını da hüküm altına alınmıştır.
TEB merkez heyeti isterse aidatlarını ödemeyen üyelerini üyelikten çıkarmadığı için oda yöneticilerini mahkeme yoluyla zorlayabilirler.Ancak hukuk yolu dışında mahkeme kararı olmadan oda yönetimlerinin yerine yetki kullanarak bölge eczacı odalarının üyelerini, odalarının üyeliğinden tek başlarına silemezler ve aynı şekilde seçim listelerinden de silemezler.
Oda aidatlarını ödemeyen üyelerin ne gibi haklardan mahrum kalacağı hem 6643 sayılı yasamızın 55 inci maddesinin son fıkrası ile hem de Türk Eczacıları Birliği Yönetmeliğinin 36 ıncı maddesi ile tek tek açıklanarak hüküm altına alınmıştır. Bu hizmetlerden faydalanamama arasında odaların seçimli kongrelerinde oy kullanma hakkından mahrum bırakılmak yoktur.
6643 sayılı yasanın 55 inci maddesinin son fıkrası şöyledir;
Aidatlarını zamanında ödemeyen üyeler, vecibelerini yerine getirinceye kadar oda hizmetlerinden faydalanamazlar.
6643 sayılı yasamızın nasıl uygulanması ile ilgili daha net ifadeleri taşıyan Türk Eczacıları Birliği Yönetmeliğinin, Oda Hizmetlerinden Faydalanma başlıklı ve bu hizmetlerin neler olduğunu açıklayan 36 ıncı maddesi şöyledir;
Oda ve Yardımlaşma Sandığı aidatlarını zamanında ödemeyen üyeler, icraen takibe alınmalarının yanı sıra vecibelerini yerine getirinceye kadar Oda hizmetlerinden faydalanamazlar. Hiçbir resmi belge, alkol karnesi basılı defter ve sözleşme formlarını alamazlar.
Görüldüğü gibi oda aidatlarını ödemeyen üyeler için, oy kullanma hakkından faydalanamama gibisinden mahrumiyet hükmü yoktur.
Sonuç itibarıyla;
Merkez Heyetinizden talebim, Eylül -2007 ayında yapılacak odaların seçimli kongrelerinde ve bağlı bulunduğum İstanbul Odasının da 16-Eylül-2007 günü yapılacak seçimli kongresinin seçim gündeminde oy kullanacak eczacı üyelerini oda ve/veya yardımlaşma sandığı aidatlarını belli bir süre ödemedikleri gerekçesi ile İstanbul Eczacı Odası tarafından Heyetinize tasdik için gönderilen seçime katılacak üyeleri belirleyen listeden silerek bu üyeleri hem oy kullanma gibi Anayasamız ile verilmiş demokratik haklarından mahrum etme hem de İstanbul Eczacı Odasının TEB Büyük Kongre delege sayısını azaltma gibi açıkça hukuka ve Anayasamıza aykırı olan ve hukuken yoklukla malul kararınızı derhal, çok ivedi olarak geri çekmenizdir.
Bu hukuken yoklukla malul, hukuka aykırı kararınızı derhal, ivedilikle geri çekmenizi Merkez Heyetinizden talep ediyorum.
Geri çekmezseniz bu tür seçerek uygulama yaptığınız bazı eczacı odalarının kongrelerinin hepsinin İptal olması mutlaktır. Böylece harcanan zaman, emek ve para kaybının hesabını vermek zorunda kalacağınızı da ihtaren tebliğ ederim.
Bu kararınızı geri çekmeyip, Eylül-2007 ayında yapılacak İstanbul Eczacı Odasının seçimli kongresinde seçime katılacak kişileri belirleyen listeyi, oda ve/veya yardımlaşma sandığı aidatlarını belli bir süre ödemeyen üyelerimizi çıkararak, eksilterek tasdik edip odama ve Seçimle ilgili görevli ilçe seçim kurulu başkanı olan hakime gönderirseniz, bu kararınıza ilçe seçim kurulu başkanı hakim nezdinde itiraz edeceğimi ve bu kararınıza karşı ceza mahkemesinde öncelikle görevi kötüye kullanmak ve demokratik haklarımıza bilerek isteyerek engel olmak savıyla ceza davası açacağımı ve de kararınızın yürütmesinin durdurulması dahil iptali için ayrıca idari dava açacağımı Merkez Heyetinize ihtaren tebliğ ederim. 25/08/2007
Saygılarımla.
Ecz. Can Yetişen
İstanbul Eczacı Odası Üyesi
Üye sicil No: 2081