HEKİMLERDEN ‘REÇETE’ Lİ EYLEM...

05/MART/2006 BİRGÜN

ARZU ÇELİKBAŞ ANKARA- Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı bir talimatname ile hipertansiyon, astım, depresyon, hiperlipedemi ve enfeksiyon hastalıklarında bile reçete yazmaları yasaklanan pratisyen hekimler “Artık yeter” diyerek Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesi doktorların eyleminde konuşan TTB Genel Sekreteri Orhan Odabaşı, Maliye Bakanlığı’nın 20 Aralık 2005’te çıkardığı talimatname ile hastaların sağlığı ile oynandığı söyledi. Sağlık Bakanlığı’nı Maliye Bakanlığı’na yataklık yapmakla suçlayan Odabaşı, ilgili bakanlıkların raporlu ilaçlardan yüzde 10’luk katkı payı alınması için genelge hazırlamakta olduğunu bildirdi.

TTB Pratisyen Hekimlik Kolu Başkanı Kurtuluş Arıkök de yaptığı açıklamada, halkın yıllarca prim ödeyerek sağlık hizmetlerine ücretsiz ve sınırsız ulaşma hakkının her geçen gün elinden alındığını öne sürdü. Daha önce reçetelere 5 kalem ilaç yazılırken hükümet tarafından bunun sayısının 4’e düşürüldüğünü, 10 günlük tedavi süresinin de 7 günle kısıtlandığını ifade eden Arıkök, pratisyen hekimlerin giderek mesleklerini yapamaz hale getirildiğini söyledi.

Pratisyen Hekim Utku Ersözlü ise, talimatname yüzünden sağlık ocakları yerine hastanelere gitmek zorunda kalacak hastaların sosyal güvenlik kuruluşlarına maliyetinin yüzde 100 artacağına dikkat çekti. Ersözlü, sosyal güvenlik kurumlarının sağlık ocaklarında hasta başına yaptığı ödemenin 6,5 YTL, hastanelere yaptığı ödemenin ise 14 YTL olduğunu söyledi.

Bu durumda, düzenli olarak ilaç yazdırmak zorunda kalacak hastalar sağlık ocakları yerine hastanelere gitmek zorunda olacaklarından maliyet 2 katına çıkmış olacak.





Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat