Hastanede kuyruklar bitmedi

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde telefonla ve internetle randevu sistemi verimli olmadığı için hastalar 03.00'te kuyruğa giriyor.

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastalara hem telefon hem de internet üzerinden randevu ile hizmet veriyor. Ancak her iki sistem de sağlıklı yürümediği için hasta yakınları sabaha karşı hastane kapısına koşup az sayıda verilen sıra numarasından kapmak için birbiriyle yarışıyor. Saat sabah 03.00'de hastane bahçesinde uzayan kuyruk zaman zaman 250 kişiyi aşıyor. Gelip kuyruğa girmeden önce hastanenin telefonlarını arayanlar, sistemin kendilerine yanıt vermemesinden, internetin sürekli meşgul olmasından şikâyet ediyor. Telefonla arandığında kimlik numarasının defalarca girilmesi isteniyor, telefonların kesildiği ileri sürülüyor. Aralarında, "Internet" i bilmeyenler de var ama hepsi yaşadıklarının "eziyet" olduğu fikrinde. Yani gecenin ayazında sıraya giren herkes şikâyetçi.
3
SAAT KUYRUKTA
Şafak kuyruğu saatler 06.30'u gösterdiğinde hastane kapısı açıldığında hareketleniyor. Kuyrukta bekleyenler, kapıdan sırayı bozmadan içeri girip 50 metreyi koşarak alıyor ve her servisin ayrı olan sırasında yer kapıyor. Bu yüzden dışardaki tek sırada çok geride olan içeride 50 metrelik koşuyu hızla yaparsa daha çabuk muayeneye girebiliyor. Hastanede en değerli şey sıra numarası olduğu için de parayla poliklinik kapısında, çay ocağında ve büfelerin çevresinde bekleyen kişilerin sıra numarası sattığı iddia ediliyor.

Hastalar isyan ediyor

* ŞÜMRÜ SERİN (70): Kalp, tansiyon ve şeker hastası. 10 yıldır sabaha karşı kuyruğa giriyor. "Telefonla randevu sisteminin doğru dürüst çalıştığını görmedim" diyor.

* HAYDAR NİŞANGAH: Kalp hastası. Telefonla randevu sisteminden son olarak 1 yıl önce numara alabilmiş.

* KEREM SARIKAYA: Kulak Burun Boğaz Servisi'ne gidecek. 02.30'da gelmiş, "Randevu sistemi yanıt vermiyor" diyor.

* NİYAZİ KÖROGĞLU (60): Uzun süredir aradığı randevu sisteminden yanıt alamadığını belirterek, "Her seferinde meşgul. Yanıt vermiyor" diyor.
 
120.000 kişiye 1 ambulans

İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimi Türkay Esin, İstanbul'da yaklaşık 120 bin kişiye bir ambulans düştüğünü ve bu oranın Türkiye ortalamasının altında olduğunu bildirdi.

Esin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya standartlarına göre 50 bin kişiye 1 ambulans düşmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye'de ise bu sayının 67 bin kişiye 1 ambulans olduğunu söyledi. Türkay Esin, ''İstanbul'da yaklaşık 120 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Bu oran, Türkiye ortalamasının altında'' dedi.

Ancak işin sadece sayısal boyutuyla değerlendirilmesinin doğru olmadığını dile getiren Esin, trafiği olmayan küçük bir ilin normalin altında ambulans ile de idare edebileceğini belirterek, ''İstanbul gibi bir metropol ve gün içerisinde insan hareketinin çok olduğu bir şehirde, mesela Eminönü gibi bir ilçede kalıveriyorsunuz. Buraya bir anda yığmanız gereken 3-4 ambulansı getirmek için yollar kapalı olduğundan ulaşım süreniz korkunç uzuyor. Bir anda süre 15-20 dakikaya çıkabiliyor'' diye konuştu.
 
Sabah 17.01.2007



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat