Hastalar ve eczacılar için 'sahte ilaç' alarmı

 

KOCAELİ - Dünya Sağlık Örgütü'nün tespitlerine göre, dünyadaki ilaçların yüzde 6'sı sahte. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Nurgün Örgen, saf olmayan, eksik ya da hatalı aktif madde
içeren sahte ilaçların üretiminde son yıllarda büyük artış görüldüğünü belirtti. Özgen sahtecilerin ilaç paketlerini başarıyla kopyalayan teknolojiler kullanmalarının tehlikenin boyutunu artırdığını söyledi. İnternetten satış da sahte ilaç dağıtımında en etkin yollardan biri.
Sahte ilaç kullanımı farklı hastalıklara yol açabiliyor, hatta bazen ölüme götürebiliyor. Bazı sahte ilaçlarda, ilacın tadının da taklit edilebilmesi için toksik madde kullanılıyor. Özgen hastalara sahte ilacı tespit edebilmeleri için ipuçları da veriyor: ". Hastalar ilaçlarını düzenli olarak gittikleri eczanelerden almalı, internetten kesinlikle ilaç alışverişi yapılmamalı."

'Depolar denetlenmeli'
Sahte ilaç üreticilerine yönelik yasal cezai yaptırımların da daha caydırıcı olması gerekiyor. Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Oğuz Ekincioğlu, "Eczacılar genellikle belli başlı üç-dört büyük ve tanınmış depodan alışveriş yapıyor. Bu yüzden bilerek eczaneye çalıntı ilaç girme şansı yok denecek kadar az. Girse bile bu, fatura karşılığı olur. Eczacının sahte ilacın tetkikini yapacak laboratuvar ortamı yok. Devletin depoları çok ciddi denetlemesi gerekir. Yasal olmayan satış kanallarından temin edilen ilaçların sahte çıkma oranı çok daha yüksek. İlacın fiyatını Türkiye'de devlet belirliyor. Rekabet ortamına çekilirse, birçok ilacın sahtesi piyasaya girecektir" diyerek uyarıyor. (aa, Yaşam Servisi)



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat