Melisa Kaya - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 4. Sınıf Öğrencisi 

Gürsel Söylev - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 4. Sınıf Öğrencisi

Eczacılık fakültesine başladığımız günden beri, eczacılığı nasıl daha iyi bir konuma getirebiliriz sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Bu konu üzerine sürekli düşündük ve aramızda tartıştık. Artık düşünmenin ötesine geçip bir şeyler yapmaya karar verdik. Karşımıza çıkan Şanlıurfa Eczacı Odasının düzenlemiş olduğu Eczacı İstihdamı Artırma Yarışmasına katıldık. Hazırlamış olduğumuz ‘Sağlıkta Reform’ adlı projeyle birinci seçildik.

Günümüzde Türkiye’deki eczacıların sağlık sistemindeki rolünün yetersiz kaldığını düşünüyoruz. Hastalara yeterli düzeyde eczacılık hizmeti verilememektedir. Hastalar danışmak istedikleri sorunlarının cevabını yanlış yerlerde aramaktadır. Eczacıların en iyi şekilde aldığı eğitimi, bilgisi olmayan kişilerin üstlenmesi ve halkı yanlış yönlendirmesi büyük sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bunun önüne geçmek için bireysel danışmanlık hizmeti vermeliyiz. Bunu da en iyi şekilde aile sağlığı merkezlerine eczacı yerleştirerek sağlayabiliriz.

Projemizin ana fikri olan aile sağlığı merkezlerinde vereceğimiz gelişmiş eczacılık hizmetlerini sıraladık:

*ilaç-ilaç etkileşimleri, ilaç besin etkileşimleri hakkında hastanın bilgilendirilmesi,

*akılcı ilaç kullanımının teşvik edilmesi,

*bitkisel ve dermokozmetik ürün danışmanlığı,

*kronik hastalığı bulunan hastalarımızın ilaçlarının düzenlenmesi ve tedavisinin yönetimi,

*gebelik ve emzirme döneminde kullanılan ilaçlar veya kullanımından kaçınılması gereken ilaçlar hakkında danışanların bilgilendirilmesi.

Eczanelerde bu sıraladığımız gelişmiş eczacılık hizmetleri verilememektedir. Bunun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. En önemli sebeplerin başında ekonomik zorluklar gelmektedir. Artan enflasyona rağmen ilaç fiyatlarının sabit kalması ve eczacı karlılığının çok düşük olması eczacılarımızı oldukça zorlamaktadır. Ekonomi ve artan iş yükü eczacıyı köşeye sıkıştırmış durumdadır. Eczacı bu sorunlarla uğraştığı için gelişmiş eczacılık hizmetlerini hastaya sunacak zamana ve koşullara sahip değildir. Bu sebeple gelişmiş eczacılık hizmetlerinin hastaya ulaştırılabilmesi, aile sağlığı merkezine eczacı yerleştirerek mümkün olabilir. Toplumun giderek gelişmiş eczacılık hizmetlerine ihtiyacı artmaktadır. Bu ihtiyaçları görmezden gelemez,yok sayamayız.

Projemizin üzerine çalışırken diğer ülkelerin vermiş olduğu eczacılık hizmeti üzerine de araştırmalar yaptık. Örneğin Büyük Britanya’ da eczacılar aile hekimliklerinde ileri düzeyde çalışmaktadırlar. Özellikle İngiltere'deki bu uygulamanın toplum sağlığına ciddi seviyede katkı sağladığı görülmüştür. Eczacılığın dünyadaki dönüşümüyle birlikte artık eczacılık, hastaya özel danışmanlık noktasına gelmiştir. Eczacılık alanında diğer ülkelerle makas daha da açılmadan Türkiye'deki  eczacılığın da bir an önce radikal adımlar atarak gelişmesi gerekmektedir. Biz de yaptığımız bu projeyle ülkemizde artık geleneksel eczacılığın yerini gelişmiş eczacılık hizmetlerine bırakması gerektiğini düşündük ve projemizle buna öncü olmak istedik

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat