ERDOĞAN: SAĞLIK İSTİSMAR EDİLEMEZ...


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri sonrasında, özel hastane açılışlarında yaptığı konuşmalarının tersine, özel hastanelerden hizmet alımı konusunda Sağlık Bakanlığı ile özel sektör ve vakıf hastanelerinin özel anlaşma yaptığını, ancak yapılan mutabakatların aşıldığını ve çiğnendiğini belirterek “Sağlığın istismarı olamaz, olmamalıdır. Bu müteahhidin yüzde 60 kırım yapmak suretiyle inşaattan çimento çalmasına benziyor” dedi. Her yıl yenisinin aynısı çıkarılan, sonra haftadan haftaya duruma göre tek taraflı değişikliğe uğratılan ilaç alımı ve reçete karşılanması için gerekli Bütçe Uygulama Talimatlarında, kaynağı ve etkisi araştırılmadan en ucuz eşdeğer yoksa farkının hasta tarafından ödenmesi uygulamalarına giden, tanıya göre uzman hekim, değişikliği olan tanıya göre ilgili uzman hekim şartı koyan, hastanın kilosuna bakarak radyopak madde uygulaması getiren, kemik erimesine uygulanacak ilaçlarda kemik erime yoğunluğunu milimi milimine ölçü getiren, kanserli hastalarda dahi hemen hemen her hücresinde yapılan araştırmaların onaylı belgesini isteyen uygulamaları getiren, uzman, gerektiğinde ilgili uzman bakanlık bürokratlarına rağmen.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; “Sağlığın istismarı olamaz, olmamalıdır” demiş ve.

Hastaların zor durumda bırakıldığını ifade eden Erdoğan “ Devletin ödeyeceği bellidir. Ama gittiği zaman özel hastaneye, bakıyorsunuz ki onun çok fevkinde rakamlar talep ediliyor. Bunlar da bize yansıyor. Geliyor. Bu gerçekten insani değildir.”


Oysa özel hastaneler tarafından talep edilen muayene farklarıda eczaneler tarafından tahsil edilebilseydi bu sorunlar yaşanmayacak, dolasıyla sorun üstlere yansımayacaktı.

“Bu üreticilerin ve dağıtıcılarının ilaç fiyatları üzerinden yüzde 60 kırım yapmak suretiyle insanlardan sağlığını çalmasına benziyor.” da diyebilirmiyiz.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat