Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı UŞAK Eczacı Odasının ev sahipliğinde 28 Temmuz 2007 tarihinde yapılmış ve aşağıdaki konuların eczacı kamuoyu ile paylaşılması kararı alınmıştır.
1- 2007 yılı Sağlık Uygulama Talimatı ve 2007 SGK protokolü üzerinde yapılan görüşmelerde, özellikle 2007 Sut’un belli maddelerine eczacı odaları ve TEB tarafından dava açılmasının olumlu bulunduğu , özellikle ;
konularında daha öncede tüm odaların katılımıyla ortaya konan karşı çıkışın kararlılıkla sürdürülmesi gerekmektedir.Ayrıca yeni hükümetin oluşmasının ardından TEB Merkez Heyetince ilgili bakanlara birer brifing verilerek ,sorunlarımızın ve doğuracağı sonuçların aktarılmasının ve sorunlarımıza hızla çözüm üretilmemesi durumunda sözleşmenin imzalanması ve genel seçimler ile kesintiye uğrayan eylemlilik sürecindeki 47 Eczacı Odasının kararlılığının süreceğinin anlatılması gerekmektedir.
2- Geçtiğimiz aylarda yaşanan Bağ-Kur’da katılım paylarının yatmaması sorunu, ve konsolide bütçeye bağlı kurumların katılım paylarının yatmaması, bir kısmı yatsa da takibinin imkansızlığı tüm meslektaşlarımızın karşı karşıya olduğu bir gerçektir. Tek provizyon sistemine geçtiğimiz düşünüldüğünde, sorunun özellikle katılım paylarının provizyon üzerinden takibini olanaklı kılan bir düzenleme ile aşılabileceğini değerlendirmekteyiz. Bu konuda SGK’nın gerekli düzenlemeleri ivedilikle yapması sağlanmalıdır.
3- Emekli Sandığı’na istenildiğinde fatura kesilmesinin yeni sistemde mümkün olmaması sonucu ortalama 15 günlük ve Bağ-Kur ödemelerinin geri dönüşünde faturalama sisteminden kaynaklı 10 günlük bir gecikme yaşanacaktır. Bu durumun eczanelerin nakit akışında Eylül –Ekim aylarında yaratması olası aksaklık şimdiden öngörülerek TEB Yardımlaşma Sandığı Eczane İşletme Kredisinin miktarının olanaklar elverdiği ölçüde arttırılmasını öneriyoruz.
4- 2007 SGK Protokolü kapsamına giren ve odalarca eşit limitli tevziine başlanan periton diyaliz solüsyonlarının hastalara ulaştırılmasında karşılaşılan sorunlar katılımcı odalarca irdelenmiş olup, bu konuda hasta sağlığını, kamu yararını ve eşitlik ilkesini gözeten ortak bir çözümün tüm odalarca uygulanması ve bunun dışındaki bir takım dayatmalara karşı ortak hareket edilmesi ve gerektiğinde kurum ve kamuoyuyla geçmiş dönemki uygulamanın sakıncaları konusundaki tespitlerimizin paylaşılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca periton diyaliz hastalarının kullandığı sarf malzemelerinin SGK tarafından direkt eczanelere ödenmesi için TEB Merkez Heyetince kurum nezdinde girişimlerde bulunulmasının soruna kalıcı çözüm üreteceği tespit edilmiştir.
Sağlıkta dönüşüm sürecinde önemli tehditlerle karşı karşıya kalan mesleğimizi korumak, geliştirmek ve yeniden ileriye götürmek için politikalar üretmek, çalışmak, mücadele etmek zorunda olan örgütümüzün, gereksinim duyduğu gücü ayrışmalardan değil birlikteliklerden, kişilerden değil kadrolardan, kavgalardan değil, ortak aklın ürünü projelerinden alacağı açıktır.
Bunu sağlamak üyesinin desteğini almış ,güven duyulan, sorunları ve çözüm önerilerini bilen, kararlı, ekip çalışmasını önceleyen, güçlü bir yapının oluşturulmasıyla mümkündür. Bu yapının oluşturulmasına ilişkin en geniş platformun yaratılması ve özlenen demokratik yapılanma ile ilgili olarak Ege Eczacı Odaları önümüzdeki dönemde çalışmalarını ve önerilerini tüm eczacı kamuoyuyla paylaşacaktır.
SAYGILARIMIZLA
TEB 3. Bölge İzmir Eczacı Odası
TEB 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası
TEB 15. Bölge Isparta –Burdur Eczacı Odası
TEB 16. Bölge Denizli Eczacı Odası
TEB 21. Bölge Aydın Eczacı Odası
TEB 29. Bölge Manisa Eczacı Odası
TEB 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası
TEB 32. Bölge Muğla Eczacı Odası
TEB 33. Bölge Afyon Eczacı Odası
TEB 35. Bölge Kütahya Eczacı Odası
TEB 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası
TEB 46. Bölge Uşak Eczacı Odası